• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Што е БИОС, како и во кои случаи да го користите?

 1. БИОС и УЕФИ: каква е разликата
 2. Како да пристапите BIOS или UEFI поставките
 3. Како да ги промените поставките на BIOS или UEFI

Прочитајте како да пристапите до поставките BIOS или UEFI и како да ги промените нивните поставки . Bios компјутерот е првото нешто што се вчитува за време на стартувањето на компјутерот. Тој го иницијализира хардверот пред да го вчита оперативниот систем од тврд диск или друг уред. Многу поставувања за компјутерски систем на ниско ниво се достапни само во BIOS-от. Модерен компјутери во основа веќе доаѓаат со UEFI кој е приемник на традиционалниот БИОС. Но, овие фирмвери имаат многу заедничко. Понекогаш дури и UEFI интерфејсот е тешко да се разликува од BIOS-от. Прочитајте како да пристапите до поставките BIOS или UEFI и како да ги промените нивните поставкиСодржина:

 1. БИОС и УЕФИ: каква е разликата.
 2. Како да пристапите BIOS или UEFI поставките.
 3. Како да ги промените поставките на BIOS-от или UEFI.

БИОС и УЕФИ: каква е разликата

БИОС значи "Основен влез / излез систем" ( "Основен влез / излез систем" ) и е firmware складирани на чип на матичната плоча на компјутерот. Кога ќе го вклучите компјутерот, пред да почне да го вчитува оперативниот систем од тврдиот диск, се става BIOS-от кој врши тестирање на компјутерскиот хардвер.

UEFI претставува "Unified Extensible Firmware Interface" ( "Extensible Firmware Interface" ), кој го заменува традиционалниот BIOS. Овој интерфејс на фирмверот поддржува партиции за подигнување поголеми од 2 ТБ, повеќе од четири партиции на еден хард диск, се вчитуваат побрзо и имаат повеќе современи функции и функции. На пример, само системите со UEFI ја поддржуваат функцијата "Безбедна готовност", која го спречува хакерството и неовластената употреба на оперативниот систем, го штити процесот на подигање од rootkits.

Под нормална употреба на компјутер, корисникот нема BIOS-от на компјутерот или UEFI. Двата интерфејси ги контролираат функциите на ниско ниво на опремата и стартуваат кога компјутерот ќе почне, дизајниран правилно да го иницијализира хардверот кога системот е вклучен. И двете имаат интерфејси со кои можете да промените голем број системски поставки. На пример, поставете наредба за подигнување, прилагодете поставки за оверклокување, заштитете го компјутерот со лозинка за подигање, активирајте ја хардверската поддршка за виртуелизација, како и други функции на ниско ниво.

Како да пристапите BIOS или UEFI поставките

Различни компјутери имаат различни начини за пристап до BIOS-от или UEFI. Но, во секој случај, треба да го рестартирате компјутерот. За да стигнете до менито BIOS, мора да притиснете одредено копче додека компјутерот се подигнува. Како по правило, кој е клучот што треба да го притиснете, е прикажан на екранот за подигнување на компјутерот: "Притиснете F2 за пристап до BIOS" , "Притиснете <DEL> за да влезете во подесување" или слично. Најчестите копчиња што треба да се притисат за да влезат во BIOS : Del, F1, F2, F10 или Esc.

Често, за да стигнете до UEFI треба да ги притиснете истите клучеви како за BIOS-от. Но, со цел да се знае сигурно, подобро е да се запознаете со упатството на вашиот компјутер или матичната плоча.

На компјутери со Windows 8 или 10, можеби ќе треба да отидете во менито за подигање за да пристапите до UEFI. За да го направите ова, изберете "Рестартирај" во Start менито на вашиот компјутер додека го држите копчето Shift.

За да го направите ова, изберете Рестартирај во Start менито на вашиот компјутер додека го држите копчето Shift

Компјутерот ќе се рестартира во посебно подигање мени во кое ќе изберете Дијагностика / Напредни опции / Параметри на фирмверот на UEFI .

Компјутерот ќе се рестартира во посебно подигање мени во кое ќе изберете Дијагностика / Напредни опции / Параметри на фирмверот на UEFI

Како да ги промените поставките на BIOS или UEFI

Како што споменавме погоре, изгледот на BIOS-от или UEFI менито на различни компјутери може да се разликува. БИОС-от располага со текстуален интерфејс што може да се навива само со помош на копчињата со стрелки и селекција со притискање на копчето Enter. Копчињата што може да се користат во менито во кое се наоѓате се прикажани на дното на екранот или надесно (во зависност од конфигурацијата на фирмверот).

Копчињата што може да се користат во менито во кое се наоѓате се прикажани на дното на екранот или надесно (во зависност од конфигурацијата на фирмверот)

UEFI обично има графички интерфејс преку кој можете да навигирате со помош на глувчето и / или тастатурата. Но, многу компјутери сè уште го користат текстуалниот интерфејс, дури и со UEFI.

Бидете внимателни во менито BIOS или UEFI и направете промени во поставките само ако сте сигурни за тоа што го правите. Со правење на промени во одредени поставки (особено оверклокување), може да го направите компјутерот нестабилен или дури да ја оштети опремата.

Некои поставки се помалку опасни од другите. На пример, менувањето на наредбата за подигнување (подигнување или приоритет на подигнување) е помалку ризично, но како резултат тие можат да бидат тешки. Ако го промените редот за подигнување и отстранете го тврдиот диск од листата на уреди за подигање, тогаш Windows нема да се подигне на компјутерот додека не се врати нејзиниот налог.

Ако го промените редот за подигнување и отстранете го тврдиот диск од листата на уреди за подигање, тогаш Windows нема да се подигне на компјутерот додека не се врати нејзиниот налог

Дури и ако точно знаете што барате, на различни компјутери, на различни BIOS-от и UEFI, истите мени можат да бидат на различни места и да имаат поинаков изглед. Затоа, подобро е да се користат придружни информации за секое мени, кое го дешифрира она што одредено мени значи.

На пример, менито "Enable Intel VT-x Virtualization Technology" обично се наоѓа некаде во менито "Чипсет" . Но, на некои компјутери потребно е да го побарате во менито "Конфигурација на системот" . Ова мени обично се нарекува "Виртуализација технологија" , но исто така може да се нарече "Intel Virtualization Technology ", "Intel VT-x ", "Виртуелизација на екстензии" или "Vanderpool" итн.

Ако не можете да го најдете потребното мени во вашиот BIOS, а потоа погледнете го прирачникот за вашиот компјутер, матичната плоча или на веб-страницата на производителот.

Откако ќе ги направите потребните поставки, мора да изберете "Зачувај промени" за да ги зачувате промените и да го рестартирате компјутерот. Можете исто така да изберете "Отфрли промени" за да го рестартирате компјутерот без да ги зачувате промените.

Ако по промената на поставките во компјутерот почна да се соочува со проблеми, тогаш обидете се да најдете во BIOS или UEFI менито кое се вика "Ресетирање на основните поставки" или "Вчитај Defaults за поставување" . Така, поставките на BIOS-от или UEFI ќе бидат ресетирани на оние кои стандардно ги поставува производителот, откажувајќи ги сите промени направени од корисникот.

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью