• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Што безжичен рутер да се избере. Што е Wi-Fi рутер, за што е и како да го користите. За поврзување на рутер за Wi-Fi

 1. Што е рутер за Wi-Fi и зошто е тоа потребно?
 2. LINKSYS E3200 - најдобар буџетски рутер
 3. Карактеристики што треба да се земат предвид при изборот на рутер или друго
 4. Кои се денешните рутери?
 5. Беше овој напис корисен?
 6. Договор за лиценца за краен корисник
 7. Видови на рутери
 8. Како функционира рутерот: Видео
 9. Принципот на работа на безжичен рутер

Во оваа статија ние би сакале да ви кажам што е технологијата на WiFi и како таа се имплементира. безжичен пристап на интернет со користејќи WiFi рутери. Денес скоро секој има интернет дома. Интернетот може да се поврзе на паметен телефон, таблет уред, лаптоп и други уреди што ги користи лице надвор од станот (на работа, на пат итн.).

Овој параметар може да биде поставување на брзина. Сега можете да ги проверите вашите нови поставувања. Обидете се да се движите низ куќата за да видите дали опсегот е подобрен. Ако сеуште се соочувате со проблеми, пробајте повторно да го промените безжичниот канал и да ги исклучите каналните врски ако е тоа достапно.

Секогаш можете секогаш да ги промените поставувањата со повторно вклучување на режимите подоцна. Тој работи на многу повеќе голема брзина користејќи ја најновата технологија. Веднаш штом ќе стигнеме до детали од 4 GHz наспроти 5 GHz, ова е помалку јасно со најдобрата опција. Можете да го користите овој лесен за разбирање водич за да ви помогне да изберете 4 GHz или 5 GHz за игри, стриминг или едноставни вообичаени задачи што ги извршувате со компјутер.

Значи, што е WiFi технологија. Постојат неколку начини да се поврзете на интернет, но генерално мрежата може да се класифицира во жичен и безжична технологија поврзи се. Во првиот случај, врската е направена со оптички или мрежен кабел (на врската можете да дознаете). Во вториот случај, се користат различни безжични канали за пренос на податоци, на пример, GPRS, 3G / 4G и Wi-Fi. Оваа статија ќе биде посветена на процесот на поврзување на уреди преку Wi-Fi мрежа . Ние исто така ќе го опишеме принципот на работа на Wi-Fi рутер.

Идејата за опсег може да биде доста измамен во овој случај. Ако имате куќа со средна големина, опсег од 4 хектари може да ја покрие целата куќа плус вашиот двор. Затоа, ако немате голема куќа или сакате да ги користите вашите уреди во голем двор, обично не ви треба дополнителен опсег од безжична мрежа 4 GHz.

Покриеноста исто така го опфаќа и бројот на физички предмети, како што се ѕидови, кабинети и табели помеѓу вашиот рутер и вашите уреди. Општо земено, сеуште ќе достигнете поголема брзина ако сеуште имате 3 ~ 4 бари со 5 GHz конекција, повеќе од 5 бари 4 GHz, поради подобар опсег.


Што е рутер за Wi-Fi и зошто е тоа потребно?

За да го објавите во едноставни термини, Wi-Fi е комуникација организирана преку посебен радио канал (сите податоци од еден уред на друг се пренесуваат преку него). На многу модерни лаптопи и таблети можете да ја видите соодветната налепница. Забележувајќи го тоа, корисниците сметаат дека заедно со овој уред веднаш ќе го купат Интернетот (нема да морате да го поврзувате одделно и да плаќате пари за тоа).

Безжичното поврзување од 5 GHz има помалку сигнални пречки. Идејата е дека повеќе уреди во вашиот дом работат на 4 GHz. Причините можат да бидат дека соседите се уште имаат 4 GB уреди кои тие треба да ги поддржат. Ова значи дека секогаш треба да изберете 5 GHz ако Вашиот уред е близу до рутерот со кој ја хостирате мрежата. Затоа, ако сеуште користите наследни уреди, вашата вистинска опција е да дозволите вашата мрежа да поддржува 4 GHz.

Ако не сакате да ги поврзете уредите со други рутери. Но, повторно, кога имате мешавини од 4 GHz и 5 GHz, најверојатно ќе ги намалите вкупните перформанси на мрежата. Доколку разберете дека одреден уред не може да се поврзе, ќе треба да ја исклучите старата опрема или да го спуштите радио бендот на 4 GHz. Користејќи безжична мрежа од 5 GHz, обрнете внимание на нивото на сигнал што го примате на вашите уреди. Размислете за префрлување на 4 GHz за да дознаете дали помага при јачина на сигналот.

Всушност, сè е малку различно. Налепница или Wi-Fi икона на лаптоп само вели дека во него има модул кој може да го прими соодветниот сигнал од друг уред. Овој уред, пак, мора, исто така, да го земе овој сигнал од некаде, на пример, од фиксна точка за пристап или од жичен канал на интернет провајдер. Како за мирување Wi-Fi жариштата , најчесто се создаваат во места на големи концентрации на луѓе, во некои јавни институции (на тој начин привлекувајќи ги луѓето во овие институции). Јавната точка за пристап, по правило, е бесплатна, односно може да ја користат сите без исклучок.

LINKSYS E3200 - најдобар буџетски рутер

За време на тестирањето, обрнете внимание на брзината и сигурноста на вашата мрежа за да ја изберете најдобрата опција. Важно е да имате низок пинг со највисока можна мрежна јачина на сигналот. Повторно, најдобар начин да изберете е да ги проверите вашите конфигурации и да видите како функционираат. Живееме во глобализиран свет и се поврзуваме на Интернет.

За жал, опремата обезбедена од интернет-провајдери обично не е квалитет што е потребен за да се обезбеди соодветна услуга, па затоа е препорачливо да барате алтернативи. Со нашата моќ, ви презентираме три модели за да можете да започнете да го разберете пазарот, како и некои совети за аспектите кои влијаат на овие производи.

Исто така, Интернет пристапната точка може да биде редовен Wi-Fi рутер (или, како што се нарекува, рутер). Однадвор, изгледа како мала кутија со лепење на антени. За да се каже едноставно, задачата на рутерот е да добие жичен сигнал ( жичен интернет ) и го дистрибуирате преку повеќе правци. Секоја рута е наменета за посебен уред , на пример, стационарен компјутер, лаптоп, паметен телефон, таблет компјутер, итн. Секој модерен Wi-Fi рутер може да ја шифрира мрежата различни видови Енкрипција: WEP , TKIP , CKIP , WPA и WPA2 . Ако сте заинтересирани за поставките на темата и WiFi врска , ве советуваме да ги прочитате следните инструкции:

Првиот од овие аспекти е брзината. Кога зборуваме за моќ, очигледно е дека моќна врска е она што ви овозможува да обезбедите соодветен проток на податоци со максимална брзина и на одржлив начин. Моќта е поврзана со брзина, но исто така и со дофат. Бидејќи на крајот од денот не е практично да се има најбрз рутер на пазарот ако се намали неговиот опсег. За да имате соодветен опсег, неопходно е да барате модел со номинален опсег, внатре и надвор, погоден за нашите потреби.

Имајте на ум дека има повеќе ѕидови во внатрешниот капак и растојанието помеѓу точките и поени врската има тенденција да се изгуби. На крајот, разговаравме за безбедноста. Безбедноста спречува толку многу што во вашата врска ги уривате несаканите гости, кои вклучуваат дел од достапната брзина, на пример, шпиони кои можат да контролираат што се случува преку вашата мрежа и да ги пресретнат вашите податоци. За да се избегне ова, избраниот рутер мора да ги има потребните безбедносни мерки за да ги избегне упадите и истекување на тековните податоци.

Како што можете да видите, можностите безжична конекција одлично и имаме многу корисни упатства WiFi поставување дома. Ја продолжуваме нашата приказна за главниот виновник - рутер. Соодветно на тоа, влезниот приклучок на рутерот е LAN-порта. Се вметнува во интернет кабелот. Излезни порти се исто така LAN порти. Како по правило, во еден рутер има околу 4-6 стандардни LAN порти. Преку нив, сите надворешни жични уреди се поврзани - компјутер, лаптоп, конзола за игри или нешто друго. Покрај тоа, можете да користите безжична Wi-Fi конекција за да поврзете уреди (ова е причината зошто името на рутерот содржи Wi-Fi префикс).

Единствениот недостаток на користењето што е пријавено е дека поврзувањето на многу функции или максимизирање на секој од параметрите на вашата врска може да се појави во Интернет услугата, но ова може да биде посебен случај и може да се појави друг проблем со супстанции, бидејќи тоа е единствениот купувач. што претставува грешка.

Работи со двоен бенд, кој може да ја подобри сатурацијата на мрежата за повеќе од 50%, што го користат многу луѓе, па затоа се препорачува за канцеларии и работни места. Овој вид облак исто така ќе ви овозможи да ги споделите содржините што сакате да ги добивате преку социјални мрежи , и истовремено може да се поврзе со повеќе рутери.Вкупниот број на уреди поврзани со "кутијата" може да биде доста голем, на пример, можете да поврзете неколку лаптопи, паметни телефони и таблети одеднаш. Кога ќе поврзете нови уреди, треба да се запамети една важна работа - на оние уреди кои се веќе поврзани, тоа значително ќе се намали. Да претпоставиме дека само еден стационарен компјутер е поврзан со WiFi рутерот.

Со текот на времето, успехот на компанијата ќе биде таков што ќе скокне за продажба директно на потрошувачот, нудејќи производи како што се матични плочи графички акцелератори и многу други. Во текот на овој вртлог, компанијата, исто така, скока во комуникациска опрема користејќи постоечки технологии, нудејќи квалитетни рутери дизајнирани токму според јапонските стандарди за поврзување, еден од најбрзите на пазарот.

Се преселивме од континент во Калифорнија. Сепак, компанијата ги фокусираше своите производи главно на домашниот пазар и пазарот на мали бизниси, па така производите што ги нуди имаат дизајн кој навистина ни е потребен во нашите домови и мали канцеларии за да работиме правилно.

Во овој случај, интернет брзината ќе биде максимална (во однос на вашата тарифен план ). Ако поврзете друг компјутер или лаптоп и користите интернет на него, тогаш брзината на двата уреди ќе биде подеднакво распределена. Ако поврзете таблет или лаптоп, брзината на секој уред, предмет на истовремена употреба, ќе се намали уште повеќе. Тоа е, падот на брзината ќе биде значителен недостаток во случај кога неколку уреди се користат во исто време, а вкупната брзина на интернетот не е многу висока. Во други случаи, некако може да се адаптирате.

Ако размислувате да купите нов рутер, најверојатно ќе си го поставите следното прашање: што треба да го конфигурирате за да најдам најсоодветен рутер за моите потреби? Замисли си дека одговорот не е единствен, но има некои општи аспекти кои мора да се разгледаат пред да бидат избрани.

Значи, додека можете да најдете модели за помалку од 30 евра, можете да ги видите и оние кои надминуваат 300 евра. Затоа, во зависност од буџетот што сакате да го потрошите за да купите нов уред од овој тип, можете да се фокусирате на опсегот модели кои најдобро се вклопуваат во вашите џебови.

Кога поврзувате и поставувате WiFi рутер за прв пат, можете да ги испуштите адресите на одредени уреди на кои ќе се пренесува безжичниот сигнал. Во овој случај, рутерот динамички ќе дистрибуира IP адреси (врз основа на кои се поврзани одредени уреди). Сепак, најдобро е да ги наведете адресите и да дозволите врска само за одредени уреди, на пример, за вашиот компјутер и телефон. Ова може да се направи со создавање на лозинка за мрежата. не е тешко и ќе потрае минимум време. Во отсуство на лозинка, вашата мрежа може да ја користат соседите над и подолу, минувачите на улица, итн. Колку повеќе "лево" уреди се поврзуваат со мрежата, толку е помала брзината на интернет на вашите уреди.

Карактеристики што треба да се земат предвид при изборот на рутер или друго

Ова се компании со долгогодишно искуство во развивање на уреди од овој тип. Ова е најновиот безжичен протокол кој овозможува максимална брзина на пренос на податоци во споредба со претходните протоколи. Во некои случаи, сепак, рутерите се изненадувачки лесно да се конфигурираат, иако тие имаат голем број на функции. Друг аспект да се разгледа е степенот на безбедност. Некои модели имаат мала сигурност, додека други нудат широк спектар на функции поврзани со безбедноста.

Во исто време нашата приказна за безжичната технологија Wi-Fi е завршена. Се надеваме дека сега ви е јасно што е WiFi и зошто ви е потребен рутер за Wi-Fi. Ако имате какви било прашања, ве молиме прашајте ги во коментарите.

Што е рутер за Wi-Fi? И покрај широко распространетата употреба на таква опрема, ваквите проблеми се доста чести. Во овој случај, постои перцепција дека постои разлика помеѓу рутер и рутер. Всушност, ова е истото само со различни имиња. Рутер е англиски збор што значи рутер.

Мора да ја изберете последната можност да се заштитите од неовластени напади и пристап. Една од најчестите грешки што може да се случи при купување на рутер е тоа што не сметате дека е потребна вашата употреба.

Кои се денешните рутери?

Некои луѓе, исто така, ја превираат важноста на квалитетот на услугата, па ако има пречка пред рутерот, покриеноста на рутерот се случува експоненцијално. Рутерите што ги наоѓаме денес стануваат се повеќе и повеќе интересни.

Практично секој во куќата не само што има стационарен компјутер, туку и лаптоп, паметен телефон или таблет. Сите овие уреди можат да одат на глобалната мрежа за да извршат одредени задачи.

Најдоброто средство за поврзување на Интернет е Wi-Fi. Но, за да направиме таква врска, ни треба пристапна точка. Тоа е нејзината улога што модерните рутери ги извршуваат.

Ако сакате да купите уред, разгледајте ги сите аспекти што ги дискутиравме порано. Ние ви оставаме некои рутери што ќе ни бидат интересни. Но, ако размислувате да играте или да имате повеќе корисници што користат проследени видеоснимки одеднаш, овој рутер тешко може да го понуди она што ви треба.

Покрај горенаведеното, има едноставен и удобен веб-интерфејс за контролирање на уредот. Елегантниот изглед на рутерот е направен од црни материјали и со тенка лента од сребро што се граничи со надворешната зона, што му дава модерен допир.

Па што е тоа - безжичен WiFi рутер? Ова е уред кој е обезбеден од страна на интернет провајдер кабел или мобилна мрежа се поврзува на интернет и го дистрибуира преку воздух. Покрај тоа, ги интегрира сите уреди кои се опремени Wi-Fi адаптери , во една група ( локална мрежа ). Нејзините учесници можат слободно да разменуваат податоци и далечински да контролираат други уреди, на пример, печатари, компјутери и така натаму.

За да видите како функционира оваа операција, кликнете. Отворете ја веб-страницата за конфигурација на рутерот. За инструкции како да го направите ова, кликнете. Како резултат на тоа, постои голема веројатност дека ќе се преклопува и ќе се меша со други безжични мрежи.

Беше овој напис корисен?

Чекор 6: Внесете го името на безжичната мрежа. Чекор 8: Изберете го безжичниот канал во паѓачката листа. Потоа кликнете на "Save Settings" за да ги примените промените.

Договор за лиценца за краен корисник

Овој Договор за лиценца за краен корисник е правен документ кој ги содржи условите под кои сте добиле ограничена лиценца за софтвер кој работи со Производот. Софтверот не вклучува софтвер со отворен код.

Видови на рутери

Постојат различни видови на рутери. Принципот на нивната работа е ист, но тие можат да имаат различен сет на функции, а исто така работат со различни стандарди. Wi-Fi конекција :

 • 802.11a.
 • 802.11e.
 • 802.11b.
 • 802.11g.
 • 802.11n.

Сите овие стандарди се однесуваат на истата технологија, но се разликуваат во максималната брзина на пренос на податоци. Како по правило, модерните рутери ги поддржуваат последните три опции и можат да работат заедно со нив истовремено. Тоа е, кога се поврзувате со пристапна точка, стандардот автоматски се одредува за секој претплатник.

Како дел од оваа лиценца, можете да го користите Софтверот како што е опишано во документацијата за корисникот на софтверот; го направи потребниот број на копии на Софтверот за лична употреба, доколку софтверот е обезбеден за преземање на персонален компјутер или мобилен уред ; и континуирано да ги пренесете сите ваши права да го користите производот на друго лице, под услов да се придржува кон условите на овој Договор и дека по тој пренос престанете да го користите Производот и Софтверот.

Покрај тоа, рутерот ја штити локалната група од надворешни закани. Во исто време, корисниците можат рачно да ја прилагодуваат заштитата. Поради тоа, сите податоци ќе бидат шифрирани, и за да се поврзете со безбедна мрежа во овој случај, ќе треба да ја внесете лозинката што ја добил сопственикот на рутерот.

Способности и ќе работат со различни стандарди трик secoj рутер Затоа, при купување на таква опрема, првото нешто што треба да го разгледате е стандардот, бидејќи максималната врска брзина ќе зависи од тоа. Вреди да се напомене дека повеќето нови и брзи се Стандард за Wi-Fi 802.11n.

Овој софтвер не е продаден за вас, но е лиценциран. Вие имате само неексклузивно право да го користите Софтверот во согласност со овој Договор. Вие не смеете да стекнете такви права, без разлика дали тоа е индиректно, по пат на попреченост или на друг начин. Ако сте го преземале софтверот од продавницата на апликации, исто така ќе ги почитувате условите за користење на App Store. Овие услови на употреба може да ви забрануваат да вршите какви било дејствија кои овој договор ви дозволува да ги извршите и исто така може да ви овозможат да извршите одредени дејствија што се забранети со овој Договор.

Принципот на работа на сите рутери е ист. Но, постои разлика во стабилноста помеѓу скапи и ниски крајот модели: евтина верзии на рутери под високи оптоварувања (во моменти кога превземате или пренесувате големи количини на податоци) може да висат и да ја скршат врската.

Покрај тоа, некои модели ја поддржуваат функцијата "Мост". Едноставно кажано, рутерот се поврзува со друга пристапна точка, проширувајќи го својот опсег.

Како функционира рутерот: Видео

Како да изберете рутер за дома

Поради фактот што рутерите имаат прилично ниска цена, тие се достапни за секого. Се разбира, постојат поскапи опции, чија цена надминува 10 000-20 000 рубли. Но, за дома цели, просекот Wi-Fi рутер по цена од 1000-2500 рубли. Ќе го има потребниот збир на функции.

Ако зборуваме за производители, тогаш во иста ценовна категорија сите рутери имаат ист квалитет. Разликата ќе биде само во дизајнот на интерфејсот и тука неоспорен лидер е TP-Link. Опремата од овој производител има најзгодно и интуитивно интерфејс. Поради ова, тие лесно се конфигурираат дури и од почетници во овој бизнис.

Поврзани написи

При изборот, исто така, треба да обрнете внимание на бројот на LAN пристаништа. Факт е дека во прилог на Wi-Fi конекција, можеби ќе треба жична конекција, на пример, за да ги поврзете стационарните компјутери. Како по правило, рутерите имаат до 4 такви пристаништа, но има и модели со еден излез.

Принципот на работа на безжичен рутер

Значи, што е рутер за Wi-Fi што веќе го знаете, сега можете да одите на прашањето како функционира. Со едноставни термини, суштината на рутерот е да се дистрибуираат протоци на податоци помеѓу поврзаната опрема. Тоа е, тој ги доделува правците низ кои ќе тече податоците. Брзината е поделена подеднакво помеѓу сите учесници.

Како што беше споменато погоре, рутерот може да ја игра улогата на посредник помеѓу провајдерот и претплатникот: рутерот се поврзува на Интернет и рамномерно го дистрибуира помеѓу поврзаните уреди.

Ако треба да се изрази на научен начин, работата на уредот е како што следува: внатрешна меморија рутерот има рутирачка табела. Ги содржи патеките на сите уреди поврзани со оваа мрежа и на други рутери. Резултатот е организирана мрежа која се состои од уреди. Во овој случај, секој од претплатниците е избран најоптимален начин.

Што е рутер за Wi-Fi и зошто е тоа потребно?
Беше овој напис корисен?
Што е рутер за Wi-Fi и зошто е тоа потребно?
Ако размислувате да купите нов рутер, најверојатно ќе си го поставите следното прашање: што треба да го конфигурирате за да најдам најсоодветен рутер за моите потреби?
Што е рутер за Wi-Fi?
Кои се денешните рутери?
Беше овој напис корисен?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью