• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Следи калибрација

 1. Користење на специјални калибратори
 2. Користење на видео-картички и софтвер што се испорачуваат со мониторот
 3. Користење на специјални програми за калибрација на мониторот

Во овој напис, ќе научите како да го калибрирате вашиот монитор. Со популарна побарувачка, го ставам на ваше внимание статија на тема калибрација на мониторот. За што е тоа?

Ако вашиот монитор има отстапување во репродукцијата на бојата, на пример, кога ги коригирате фотографиите, нема да можете адекватно да го оцените резултатот. Ова е една од причините зошто, на печатење или на други монитори, фотографиите или делата нема да изгледаат како што очекувавте. Нешто како ова. На левата страна е прикажано како сликата изгледа на калибриран монитор, од десната страна - на не-калибриран монитор.

Постојат различни начини за фино подесување на поставките на вашиот монитор:

Користење на специјални калибратори

Калибратор е уред со високопрецизни фото сензори, поврзан со вашиот компјутер.

Процесот на калибрација може да се појави во рачен или автоматски режим.

 • Предностите на овој метод: брзина и висока точност на калибрацијата (што значи професионални модели).
 • Недостатоци: високата цена на калибраторот и софтверот. Евтините кинески калибратори кои се рекламираат на Интернет не го обезбедуваат потребниот квалитет на калибрација.

Користење на видео-картички и софтвер што се испорачуваат со мониторот

Ви овозможува да ја прилагодите сивата точка (за неизолирана репродукција на бои) и да ги следите гамата.

 • Предности: леснотија на користење.
 • Недостатоци: мал број на приспособливи параметри за монитори со низок квалитет (повеќето од евтини LCD монитори) се јасно недоволни. Но, во секој случај, ќе се намали изобличувањето на бојата и контрастот, иако не по многу, а не во целиот опсег на осветленост. Пример за дијалог-кутија за една од овие алатки е прикажан подолу.

Пример за дијалог-кутија за една од овие алатки е прикажан подолу

Користење на специјални програми за калибрација на мониторот

Овој метод ни се чини особено интересен. Иако точноста на калибрацијата несомнено ќе биде инфериорна во однос на професионалниот калибратор, но за фотомонтажата е сосема доволна. Има многу програми за калибрација. Можете да ги испробате сите и да го одберете оној кој најдобро ги задоволува вашите барања.

Ајде да се запознаеме со една од програмите за калибрирање на мониторот Atrise Lutcurve. Програмата ќе ви помогне да го калибрирате вашиот течен кристален (LCD) или CRT монитор без посебни уреди според следниве технички параметри:

 • Гама: 0.1-5.0. 2.2 препорачано
 • Температура на боја: 6500K
 • Ниво на светлина: 80 cd. / M2
 • Боја простор: монитор поставувања, обично sRGB

Луткурве ја користи високата чувствителност на човечкото око кон неутрален сив. Со помош на специјално дизајнирани обрасци (повторувачки обрасци на линии на комплементарни бои) и програмски контроли треба да постигнете мазна сива боја на сите области.

Ако на сликата подолу видите обоени линии, вашиот монитор треба да биде калибриран. За да го направите ова, преземете и инсталирајте Lutcurve.

Оваа програма, за разлика од популарните комунални услуги за прилагодување на сликата, обезбедува поголема прецизност за калибрација. И алатките за прилагодување на гама може само да ја поправат гамата без да влијаат на изобличувањето и неточностите на уредот за прикажување. Atrise Lutcurve ќе ви овозможи да ја поправите нелинеарноста на дисплеите, особено за LCD монитори. Бројот на точки за калибрација не е ограничен, па сосема е можно да се постигнат одлични резултати дури и кај старите монитори со спуштена ламба за осветлување.

Квалитетот на калибрацијата зависи од вашата точност. Програмскиот интерфејс го вклучува рускиот јазик, е интуитивен, па затоа нема да се задржам на неговото дуплирање тука. Може да ја преземете пробната верзија на официјална веб-страница на производителот . За целосна или професионална верзија, треба да купите лиценца.

Ви посакувам секаква креативна инспирација и успех!

За што е тоа?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью