• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Прилагодуваме внатрешен микрофон на лаптопот. Како да поставите микрофон на лаптоп

 1. Како да пристапите до поставките на микрофонот на лаптоп
 2. Како да го исклучите или вклучите микрофонот на лаптоп
 3. Како да го изберете стандардниот микрофон
 4. Како да го вклучите звучниот излез од микрофонот до звучниците
 5. Како да ја зголемите обемот на микрофонот на лаптоп
 6. Како да вклучите намалување на бучавата на микрофонот
 7. Како да ја промените стапката на примерокот и поставувањето на бит
 8. Како да поставите микрофон во Skype на лаптоп
 9. Како да го тестирате микрофонот на лаптопот
 10. Поддршка
 11. Избор
 12. Упатство
 13. Параметри
 14. Заклучок

Вграден микрофон и веб камера сега е на било кој модерен. Поради ова, по купувањето на лаптоп, многу корисници кои претходно не се занимавале со микрофон, прашуваат како да постават микрофон на лаптоп. Ако сте заинтересирани ова прашање тогаш предлагаме да се запознаеме со нашата статија.

Како да пристапите до поставките на микрофонот на лаптоп

За да имате лаптоп, прво мора да го отворите прозорецот со неговите поставувања. За да го направите ова, кликнете десен клик Глувчето на иконата на звучникот на лентата со задачи и во прозорецот што се отвара, изберете "Уреди за снимање".

Покрај тоа, пристап до поставките за микрофон на лаптоп може да се добијат преку "лентата со задачи". За да го направите ова, одете во делот "Опрема и звук - звук". Откако ќе се појави прозорецот "Звук" на екранот, само ќе треба да одите на табот "Снимање".


Откако ќе се појави прозорецот Звук на екранот, само ќе треба да одите на табот Снимање

Како резултат на горенаведените акции, треба да го видите прозорецот "Звук" на табулаторот "Снимање". Користејќи го овој прозорец можете да ги промените основните поставки на вашиот микрофон.


Користејќи го овој прозорец можете да ги промените основните поставки на вашиот микрофон

Подолу се опишува што може да се смени на лаптоп користејќи го овој прозорец.

Како да го исклучите или вклучите микрофонот на лаптоп

Првото и најлесно да се направи во прозорецот "Звук" е да се овозможи или. За да пристапите до оваа поставка, треба да кликнете со десното копче на иконата на вашиот микрофон и одберете ја соодветната ставка во менито што се појавува.


Како да го изберете стандардниот микрофон

Исто така тука можете да одредите кој микрофон треба да се користи по дифолт. Оваа поставка Тоа ќе биде корисно ако неколку микрофони се поврзани на вашиот компјутер одеднаш.


Како да го вклучите звучниот излез од микрофонот до звучниците

За да овозможите звук од микрофонот до звучниците, како и да пристапите до останатите на лаптопот, треба да го изберете микрофонот и да кликнете на копчето "Properties".


Ова ќе го отвори прозорецот "Својства на микрофон". Овде треба да отидете на ливчето "Listen" и да овозможите функцијата "Listen from this device" таму.


Како да ја зголемите обемот на микрофонот на лаптоп

Во цел за лаптоп, во прозорецот "Својства на микрофон" одете на табулаторот "Levels". Ќе има две функции: "Микрофон" и "Засилување на микрофонот". Зголемување на вредноста на овие функции, можете да ја зголемите обемот на микрофонот на вашиот лаптоп.


Како да вклучите намалување на бучавата на микрофонот

Со цел да се овозможи намалување на шумот во микрофонот, како и други подобрувања на звукот, во својствата на микрофонот, одете на јазичето Enhancements. Треба да се забележи дека овие функции не се секогаш присутни во овој таб. Нивната достапност зависи од тоа кој се користи на вашиот лаптоп.

Како да ја промените стапката на примерокот и поставувањето на бит

Доколку е потребно, можете да ги промените поставките за брзината на примерокот и битната длабочина за вашиот микрофон. Ова може да се направи во својствата на микрофонот на јазичето Advanced.


Во случај инсталирани поставувања стапките на земање примероци и цифрите не ви одговараат, можете да се вратите стандардни вредности со кликнување на копчето "Стандардно".

Речиси сите лаптопи денес доаѓаат со вградени микрофони. Ако компјутерот има работен микрофон, корисникот со кое било ниво на обука може да почне и да го конфигурира.

За да започнете, проверете присуство на вграден микрофон на лаптоп. Во техничкиот опис на производот мора да биде индициран, дали има или недостасува овој уред. Ако лаптоп со вградена веб камера, тогаш има вграден микрофон. Проверете ги драјверите на лаптопот звучна картичка и да ги инсталирате. Возачите можат да се најдат во светска мрежа или да земете од дискот што доаѓа со звучната картичка.


Отворете "Контролен панел", изберете "Звуци и аудио уреди", отворете "Аудио", најдете "Сними звук", одберете го уредот кој е стандардно валиден. Отворете го јазичето "Volume", пронајдете ја јачината на миксерот, внесете "Advanced", потоа "Parameters", означете "Microphone" и кликнете на Ok.Се случува оваа техника да не помага - микрофонот не е откриен. Ова значи дека софтверот е деактивиран. Поместете го курсорот над ознаката за јачина на звукот на лентата со алатки и десен клик на неа. Ќе се појави прозорец "Сними". Поместете го курсорот во празно поле и кликнете со десното копче со штиклирање "Покажи оневозможени уреди". Откако ќе се појави микрофонот, вклучете го со глувчето.Ако микрофонот не функционира повторно по вашите напори, проверете го нивото на чувствителност на уредот. Извршете ги операциите од чекор 3, во опцијата "Record" на уредот "Микрофон", одете во "Properties" и проверете ги поставките на табуларите "Levels" и "Enhancements".Отворете го секцијата "Advanced" и обележете ја опцијата "Дозволи апликации да го користат уредот во ексклузивен режим." Максимизирајте ја длабочината и фреквенцијата на дискот и следење на микрофонот. Доколку е потребно, променете ја широчината и фреквенцијата на бит.Потешкотии со поставките се решаваат и на јазичето "Подобрување" - засилување на звукот.


Ако по овие операции микрофонот не се вклучи, тогаш адаптерот за звук е прекинат. Тешко е за неподготвен корисник да ја поправи таквата непријатност, носете лаптоп за ревизија на работилницата

Голем плус на модерни лаптопи се вградената камера и микрофон. Тие одат во скоро сите модели презентирани во нашите продавници. Најчесто тие се на врвот на екранот на мониторот. И не треба да се грижите за тоа кој уред да избере, дали ќе се вклопи или не, и колку ќе чини. Но, ако сеуште се сомневате, можете да проверите дали има микрофон во лаптопот. Многу е лесно да се направи ова преку Task Manager. Исто така можете да го користите следниов алгоритам: Почеток → Лента со задачи → Звук → Снимање. Ако имате микрофон, дефинитивно ќе го видите. Овде можете да го решите проблемот со чистотата на звукот, да ја подобрите, или да изберете други својства. Често, повеќето од проблемите што можете да ги решите токму тука. Ако сеуште не сте задоволни со квалитетот на вашиот звук, тогаш треба да го инсталирате потребни возачи . Тие треба да бидат вклучени на дискот заедно со софтвер . Покрај тоа, можете да го видите прирачникот за користење на лаптоп. Производителот најверојатно посочил модел и серија од сите дополнителни уреди.

Како да поставите микрофон во Skype на лаптоп

Најчесто, микрофонот се користи за видео комуникација во Skype, што обезбедува одлична можност да се види и да разговара со своите сакани, до каде тие не би биле. Тука се појавуваат најчестите проблеми со микрофонот: не сте слушнале, тешко е да се чуе или со бучава и бучава. Поставувањето на микрофонот на лаптоп во Skype е прилично едноставно. Отворете го Skype и одберете Settings за звук од менито Tools.

Ве молиме запомнете: уредот што го избравте за "Звук" на вашиот компјутер мора да биде ист со оној што го забележавте во "Микрофон и звучници" во Skype.

За да проверите дали сте направиле се што е правилно, треба да направите тест повик на Skype (Echo / Sound Test Service). Таму, во рок од 10 секунди од вас ќе биде побарано да снимите мала порака, откако ќе ја слушнете која ќе можете да ја оцените ефикасноста и квалитетот на звукот. Ако не сте слушнале или имате некои тешкотии, можете да го користите следново видео


Како да го тестирате микрофонот на лаптопот

Ако веќе сте ги прилагодиле сите поставки за микрофон, можете да направите снимка за да го проверите резултатот. За да го направите ова, одете на "Start", изберете "Сите програми", а потоа меѓу "Стандард" најдете "Звук рекордер." Секоја снимена порака ќе биде зачувана во папката што ја наведовте. Слушајте го и проверете дали квалитетот на звукот ги задоволува вашите потреби. Ако ова не е случај, вратете се во менито за поставки и обидете се да ги смените. Можете исто така да го проверите квалитетот на комуникацијата преку Skype.

Со помош на нашите чекор по чекор совети Сте научиле како да го поставите вградениот микрофон во лаптоп, но ако имате потешкотии, подобро е да контактирате со специјалисти. Тие ќе ви помогнат правилно да ја организирате работата на вашиот лаптоп.


Тие ќе ви помогнат правилно да ја организирате работата на вашиот лаптоп

Микрофон во принцип. Генерално, сега 99% од лаптопите доаѓаат со вграден микрофон, но нема да има потреба за верификација. За да го направите ова, проверете го случајот на лаптопот и прочитајте ја спецификацијата. Документите на вашиот лаптоп дефинитивно ќе бидат наведени дали има вграден микрофон или не. Знајте дека ако вашиот лаптоп има веб камера, тогаш сигурно постои микрофон. Микрофонот исто така може да се види преку "Менаџер на уреди".

Проверете ги поставките за достапност и микрофон преку контролната табла на вашиот лаптоп. Во Control Panel, отворете го "Sound" секцијата, табот "Recording" - ако микрофонот е вграден во вашиот компјутер, тој ќе се прикаже таму. Кликнете на копчето "Properties". Проверете дали е овозможено, поставките на уредот на јазичињата "Нивоа", "Подобрувања", "Напредно".

Ако микрофонот како уред е присутен во контролната табла, но сè уште не може да се слушне, можно е да е конфигуриран за многу тивок пренос на звук. Во овој случај, потребно е да се зголеми чувствителноста на уредот. Врати се на контролната табла и отворете го делот "Звук". Отворете ја менито "Properties" на уредот за микрофон. Во табулаторот "Advanced", означете го полето "Дозволи апликации да го користат уредот во ексклузивен режим" и "Дај приоритет на апликациите во ексклузивен режим". Потоа ставете највисока бита и стапка на земање примероци. Обидете се да го тестирате микрофонот после тоа. Ако сè е во ред, вашиот глас е јасен, што значи дека сте го конфигурирале уредот правилно. Ако сеуште не можете да слушнете, обидете се повторно да го смените бит и фреквенција. Забележете дека проблемот може да биде и во засилување на звукот, кој е регулиран на табулаторот "Подобрувања".

Лош звук или низок квалитет неговата репродукција е често поврзана со работата на микрофон поврзан или вграден во компјутер. Проблемите со микрофонот не се секогаш поврзани со фабричкиот брак. Најчесто треба да промените некои поставувања на програмата на компјутерот и со тоа ја зголемува чувствителноста на уредот.

Упатство

Започнете со миксер на Windows. Неговата икона со сликата на говорникот е во долниот десен агол. Ако не постои икона за мешање, можеби нејзиниот екран

Во модерните лап-топ компјутери постои вграден микрофон. Тоа е всушност многу удобен уред ! Вие не мора да направите сложена конекција за микрофон со лаптоп, како што треба да направите персонални компјутери . За компјутер постојат модели надворешни микрофони , тоа може да биде слушалка или едноставен микрофон, соодветно, треба да се поврзе со компјутер, да се постави, а потоа да се провери.

Сите горенаведени процедури може да се потрошат. голем број време, но бидејќи како мобилни компјутери Постои вграден микрофон, сè е направено многу полесно. Денес ќе научите како да поставите микрофон на лаптоп. Размислете за неколку едноставни методи.

Поддршка

Пред да го поставите микрофонот, дефинитивно ќе треба да знаете дали оваа компонента е присутна на вашиот уред. Се разбира, во денешно време скоро сè модерни лаптопи се опремени со микрофон, но препорачуваме сеуште да бидете сигурни дека на вашиот микрофон има микрофон. За да го направите ова, само треба да ја добиете документацијата од Вашиот уред, внимателно да ја прочитате.

Ако нема документи на рака, тогаш можете да дознаете за присуството на микрофон на друг начин. Сè што треба да направите е да отидете во менито "Device Manager". Можете исто така да проверите дали има микрофон или не преку контролната табла.

Ако веќе сте во оваа папка, треба да ја пронајдете категоријата "Звук", и во новиот прозорец кој се отвора, изберете "Сними". Во менито што се отвора, можете да најдете информации за тоа дали имате вграден микрофон или не. Ако е така, тогаш тоа ќе се прикаже во менито.

Ако микрофонот на лаптопот не работи за вас, тогаш најверојатно драјверите се инсталирани неправилно на неа. Или на уредот тие воопшто не се.

Избор


Значи, ако најдете во менито дека имате повеќе од еден уред прикажани одеднаш, тогаш треба да одредите кој уред е микрофон Значи, ако најдете во менито дека имате повеќе од еден уред прикажани одеднаш, тогаш треба да одредите кој уред е микрофон. Разбирање кој уред е микрофон е лесен! За да го направите ова, едноставно тропајте на случајот каде што се наоѓа излезот на микрофонот.

Каде е иконата на уредот инсталирана, ќе забележите зелени решетки. Додека тропа на оваа икона, ќе видите флуктуации. Па решивме - тоа е овој уред што ќе ни треба! Ајде да одиме понатаму.

Упатство


Сега да се дојде до најосновното прашање - како да поставите микрофон на лаптоп Сега да се дојде до најосновното прашање - како да поставите микрофон на лаптоп.

Ако имате инсталирано оперативен систем "Windows XP", тогаш треба да ја стартувате конфигурацијата со проверка на драјверите за звучната картичка. Исто така се случува кога драјверите се инсталирани, но микрофонот сè уште не сака да работи. Во овој случај, можеби ќе треба да ги инсталирате драјверите или ќе треба да го барате проблемот на друго место.

Можете да го преземете возачот за микрофонот на лаптопот на официјалната веб-страница на производителот, и ако имате диск што доаѓа со вашиот лаптоп, тогаш препорачуваме да го користите.

Ако возачите кои беа инсталирани од дискот сеуште не дозволуваат да функционира микрофонот, најверојатно тие ќе треба да се ажурираат. Ќе треба да одите во менито "Контролен панел" преку менито "Започни", потоа пронајдете ја таблата "Звуци и аудио уреди".

Во јазичето "Аудио", одберете ја функцијата за аудио снимање, потоа инсталирајте го уредот, кој е микрофон. Сега одете во "Volume" и таму изберете ја таблата "Advanced". Сега отвораме нов прозорец со кликнување на врската "Параметри", потоа ќе одбереме "Properties". По извршувањето на овие постапки, ќе забележите натпис "Микрофон", каде што ќе треба да проверите, по што мора да ги зачувате поставките.

Параметри

Кога сите горенаведени поставки се поставени, можете да го видите лизгачот за јачина на звук. Сега треба да ги направите своите поставки. Ако сте направиле се што е во ред, тогаш прашањето за тоа како да поставите микрофон на лаптоп ќе се реши. Како што можете да видите, нема ништо комплицирано во ова, главната работа е да стори сé што е во фази. Разликите во подесувањата може да бидат во различни оперативни системи, но всушност тие се разликуваат малку.

Заклучок


Важно е да знаете дека ако планирате да користите  дополнителни програми  за работа со микрофон (на пример, може да биде Skype), тогаш исто така ќе треба да направите  напредни поставки  веќе во самата програма Важно е да знаете дека ако планирате да користите дополнителни програми за работа со микрофон (на пример, може да биде Skype), тогаш исто така ќе треба да направите напредни поставки веќе во самата програма.

Според тоа, во секоја програма, поставките може да бидат различни. За да направите се што е во ред, најлесниот начин е да одите во делот "Инструкции" или "Помош" и следете ги инструкциите.

Сега знаете како да поставите микрофон на лаптоп. Дури и ако имате друг оперативен систем, можете да направите поставки според упатствата што ги напишавте, или едноставно да ги користите специјализирани програми да работи со микрофон.

Поврзани статии

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью