• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Пренос на збор во Word.

 1. Подесување и оптимизација
 2. Бришење на тинејџери
 3. Поставување за Word 2003
 4. Word 2007 и 2010 година
 5. Додај мек трансфер
 6. Ставете ја тиреноста во делови од документот
 7. Додајте цртичка што не се крши
 8. Поставете ја трансферната зона

Преносот на зборови е потребен кога пишувате книги, списанија, брошури, како и документи со специјални формати. Но, не рачно вметнете цртичка внатре потребно место , бидејќи при форматирање на текст, можете да го расипете целиот документ. Во Уредувач на зборови за ова има посебна алатка .

Кога пишувате, направете го следново :

 1. Отворете го готовиот документ.
 2. На врвен бар Изберете табулаторот " Страница ".
 3. Кликнете на менито "Hyphenation" и изберете еден од двата мода.

Во автоматски режим, самата програма ги крши зборовите, водени од правилата на рускиот јазик. Може да се вклучи дури и пред да започне работата на документот, а потоа автоматски ќе биде форматирана од уредникот.

Рачниот режим го поттикнува корисникот да ја одреди локацијата на дефектот. Ова може да биде неопходно ако во текстот има специјални термини, жаргон и други зборови кои програмата може да ги пренесе неправилно.

Ако се избере рачно поставување, дијалог-рамката ќе се појави на екранот што нуди опции.
Ако се избере рачно поставување, дијалог-рамката ќе се појави на екранот што нуди опции

Подесување и оптимизација

Стандардно, зборовите ќе бидат префрлени на крајот од секоја линија. Ако оваа опција е непожелна, можете да ја прилагодите фреквенцијата на употреба. За да го направите ова, се наоѓа во менито " Параметри " на аранжманот " Аранжирање на тифанијата " и во прозорецот што се појави наведете го потребниот број, дефинирајќи колку тиренце може да се организира по ред во неколку редови.
Стандардно, зборовите ќе бидат префрлени на крајот од секоја линија

Во полето " Ширина на зборот заврши " можете да го одредите растојанието помеѓу последниот збор во линијата и десниот раб на страницата. Со зголемување на овој параметар, можете да го намалите бројот на тинејџери, но со потесен интервал од крајот на линиите во текстот ќе стане полесно.

Ако има неколку параграфи во кои зборовите не треба да се преместат, можете да ја исклучите оваа функција за текст фрагмент. Алгоритмот е како што следува:


Алгоритмот е како што следува:

Ако документот содржи збор со цртичка (на пример, "sci-fi") што не може да се скрши, треба да внесете неразделен наместо вообичаениот цртички држејќи ги копчињата Ctrl + Shift + цртичка (-).

Бришење на тинејџери

За да го откажете автоматското поставување, само треба да кликнете на " Не " во менито за избор на режим.
За да го откажете автоматското поставување, само треба да кликнете на Не во менито за избор на режим

Со рачен влез тоа е потешко, бидејќи исто така ќе треба да се отстрани рачно. Ова се прави во следнава секвенца:

 1. На лентата со мени изберете ја таблата " Дома ".
 2. На десната ние ја наоѓаме ставката " Замени ".
 3. Во прозорецот кој се отвара, ние не ги пополнуваме ниедни полиња. Само кликнете на копчето " Повеќе >>".
 4. На дното одберете го панелот " Специјални ".
 5. Ние се наоѓаме во листата " Мека трансфер ".
 6. Кликнете на " Замени ги сите ".

Во сите постоечки верзии уредници Microsoft Word Стандардно, зборот што не се вклопува во целата линија се префрлува на следниот. Во меѓувреме, тиреноста ви овозможува да го подобрите изгледот на текстот, избегнувајќи празни празнини, за да го направите документот попрецизен. Покрај тоа, дополнителната компактност на текстот влијае на потрошувачката на хартија за печатачот.

Во исто време, изнаоѓањето на ваква важна и корисна функција додека шета низ менито може да биде доста тешко. Исто така во верзии на Microsoft Канцеларија различни години интерфејс графички уредувач време по пат се менува без препознавање, што не го прави едноставна задача да ја бара вообичаената функционалност. Размислете за алферитмот за тирекција за верзии на Word 2003, 2007, 2010.

Поставување за Word 2003

Сервис -> Јазик -> Подесување (во понатамошниот текст - РП)

Со цел да се пренесат зборовите по збор во веќе внесениот текст, неопходно е целосно да се одбере или да биде потребен фрагмент. Потоа изберете го менито "Услуга", ставката "Јазик" и командата "RP". Дојдовме до прозорецот за поставувања. Тука е неопходно да се стави маркер пред командата "Автоматско RP". Подолу можете да ги поставите потребните параметри автоматска функција . На пример, отсуството на маркер пред командата "Префрлување во зборови од CARDWARE" ќе ја исклучи расчленувањето на кратенките и главните букви. Изглед Текстот може понатаму да се подобрува со прилагодување на параметрите "Ширина на зборот" (ова е максимално дозволеното растојание помеѓу десната маргина и последниот знак на линијата) и "Максимален број на последователни цртички" (способност за контрола на бројот на изработени зборови по страница). Откако параметрите се менуваат или избираат по дифолт, мора да кликнете на "OK" за да започнете автоматска тифулација.

Способноста за рачно пренесување на преносливи зборови според верзијата 2003 е скриена во истиот прозорец зад копчето "Принудени". Со избирање на оваа команда, во отворениот дијалог прозорец ќе одлучите како да делите збор по слогови.

Понекогаш се случува дел од текстот да се ослободи од автотрансферот. Можете да го направите на овој начин. Нагласи саканиот фрагмент и во менито "Формат" изберете "Став", и во отворен прозорец, изберете ја табулаторот "Позиција на страната". Проверете го полето до линијата "Забрани автоматски пренос зборови ". Командата ќе се примени само на зборовите на избраниот фрагмент.

Word 2007 и 2010 година

Распределба на страница → Причуство на крстот-> Не, автоматски, рачно, во верзии на Word 2007 и 2010, функцијата TL се наоѓа во табулаторот Page layout Распределба на страница → Причуство на крстот-> Не, автоматски, рачно, во верзии на Word 2007 и 2010, функцијата TL се наоѓа во табулаторот Page layout. Уредувачот овозможува да се организира цртички користејќи автоматски режим (ставка "Авто") или да се изврши операција со своја рака ("Упатство"), дефинирајќи независно кој дел од зборот останува на линијата, а кој се движи кон следниот. Поделбата на зборови во слогови се врши во дијалог-кутија.

Командата "Параметри на RP" ви овозможува да ги овозможите поставките на ваша дискреција автоматски режим . Ова може да се направи со истите параметри, кои се декодирани погоре за Word 2003.

Во изданието од 2003 година, опцијата за овозможување на делимизација се наоѓа во истиот прозорец, кој може да се повика со помош на командата Алатки | Јазик | Hyphenation . Во овој случај ќе се појави прозорецот Hyphenation, во кој треба да ја овозможите опцијата (поставете ја птицата). Автоматско пречистување . Можеби опцијата Трансфери со зборови од CAPITAL PISCES може да се остави, иако понекогаш со големи букви, цртички не се ставаат.

Крвта во Word 2007 и Word 2010.

За да овозможите тирензација во подоцна верзии Збор, треба да отидете на табулаторот Page Layout и во областа за поставување страници изберете команда за прегледување .

Оваа команда има вгнездени клаузули:

Не - овој режим е вклучен стандардно. Зборови што не се вклопуваат во линијата ќе бидат целосно пренесени на следната линија.

Автоматски - командата за овозможување на автоматска врска. Ако ја изберете оваа команда, зборовите кои не се вклопуваат во низата ќе бидат префрлени во согласност со правилата воведени во Microsoft Word.

Manual - оваа команда го отвора полето за дијафизација, кое ви овозможува рачно да организира цртички со зборови кои не се вклопуваат на крајот од линијата.

Подесувања на приликата - отвора дијалог прозорец за прегледување, што ви овозможува да ги конфигурирате прилагодувањата за приказ на титлите. Оваа опција ги прикажува истите опции прозорец како во Word 2003.

Функцијата за пребарување и замена на текст не само што го забрзува процесот на уредување, туку исто така може да биде корисна при пребарување и замена на одредени опции за форматирање, специјални карактери и други предмети на документот.

Барај

За да извршите пребарување, мора да ја изберете командата "Уреди" - "Пронајди" (Ctrl + F). Во исто време, дијалогот за пребарување и замена ќе се прикаже на екранот.

Во полето "Најди", мора да внесете модел за пребарување. За да започнете со пребарувањето, кликнете на копчето "Најдете Следно". Збор ќе ја бара наведената шема од позицијата каде што се наоѓа курсорот кон крајот на документот. Ако се најде потребниот текст фрагмент, пребарувањето е паузирано, а најдениот текст е обележан. За да продолжите со пребарувањето, повторно треба да кликнете на копчето "Најдете Следно". Кога ќе се достигне крајот на документот, Word го информира и нуди да продолжи со пребарувањето од почетокот на документот. Ако нема потреба од понатамошно пребарување, тогаш треба да кликнете на копчето "Откажи".

Замена

За да извршите пребарување и замени текст, изберете ја командата "Уреди" - "Замени" (Ctrl + H). Во исто време, дијалогот за пребарување и замена ќе се прикаже на екранот.

Во полето "Најди" мора да внесете парче текст што треба да се замени. Во полето "Замени со" - текстот што треба да се вметне. За да започнете со замена, кликнете на копчето "Најдете следно". Збор ќе го пронајде првото парче текст што ќе биде заменето и ќе го нагласи. За да замени, мора да кликнете на "Замени". Ако сте сигурни дека замена е точна и нема потреба да го контролирате овој процес, тогаш можете да кликнете на копчето "Замени ги сите". Во овој случај, сите пронајдени фрагменти ќе бидат заменети и на крајот од операцијата Word ќе обезбеди извештај за бројот на замени направени.

Треба да биде многу внимателен кога ќе го замени текстот. На пример, со внесување на зборот "банка" за замена на текстот, Word ќе направи замена во сите зборови каде што се случува оваа фраза (Privatbank, ATM, All-In итн.).

Кога еден збор не се вклопува на крајот од една линија, Мајкрософт програма Збор автоматски го зема во почетокот на следниот. Самиот збор не е поделен на два дела, т.е. во неа не постои тиреолација. Меѓутоа, во некои случаи, преносот на зборови е сè уште неопходен.

Збор ви овозможува автоматски или рачно да ја уредите тиреноста, да додавате знаци на меки цртички и цртички што не се кршат. Покрај тоа, постои можност да го поставите дозволеното растојание помеѓу зборовите и екстремното (десно) поле на документот без превртување на зборови.

Забелешка: Во оваа статија тоа ќе оди за тоа како да додадете рачно и автоматско пренесување на зборови во Word 2010 - 2016 година. Во овој случај, упатството опишано подолу ќе биде применливо за претходните верзии на оваа програма.

Функцијата за автоматско префрлање ви овозможува да поставите цртички во тек на пишување на текст, каде што е потребно. Исто така, може да се примени на претходно напишаниот текст.

Забелешка: При последователни промени во текстот или неговата промена, што може да предизвика промени во должината на линијата, автоматското преклопување на зборови ќе се преработи.

1. Изберете го делот од текстот во кој сакате да ја уредувате тиренцетата или не избирате ништо, ако треба да се постават симболи за тифе за целиот документ.


Изберете го делот од текстот во кој сакате да ја уредувате тиренцетата или не избирате ништо, ако треба да се постават симболи за тифе за целиот документ

2. Одете во табулаторот "Layout" и кликнете на копчето "Hyphenation" кое се наоѓа во групата "Page Setup" .


Одете во табулаторот Layout и кликнете на копчето Hyphenation кое се наоѓа во групата Page Setup

3. Во опаѓачкото мени, проверете го полето до "Авто" .


Во опаѓачкото мени, проверете го полето до Авто

4. Каде што е неопходно, во текстот ќе се појави автоматско премотување на зборови.


Каде што е неопходно, во текстот ќе се појави автоматско премотување на зборови

Додај мек трансфер

Кога станува неопходно да се покаже збор или фраза пауза која паѓа на крајот од линијата, се препорачува да се користи мека носат . Со него, можете да наведете, на пример, дека зборот "автоформат" треба да се премести "авто-формат", а не "автоформат" .

Забелешка: Ако зборот со мек цртички во неа не се наоѓа на крајот на линијата, тогаш знакот за цртичка може да се види само во режимот "Екран" .

1. Во групата "Пасус" лоцирана во табулаторот "Дома" , пронајдете и кликнете "Прикажи ги сите знаци" .


2. Кликнете на левото копче на глувчето на местото каде што сакате да ставите меки цртички.

3. Притиснете "Ctrl + - (цртичка)" .

4. Во зборот се појавува мек цртичка.


Ставете ја тиреноста во делови од документот

1. Изберете го делот од документот во кој сакате да ја ставите тиренцетата.


2. Одете во табулаторот "Layout" и кликнете на "Hyphenation" ( "Page Setup" група) и изберете "Auto" .


3. Во избраниот текст ќе видите автоматска тифенизација.

Понекогаш е неопходно рачно да се организира раздвојување во делови од текстот. Така, правилната рачна тиреност во Word 2007 - 2016 е можна поради способноста на програмата самостојно да најде зборови што може да се пренесат. Откако корисникот ќе го специфицира местото каде што ќе се префрли, програмата ќе додаде мек пренос таму.

Кога понатаму ќе го уредувате текстот, како при менување на должината на линии, Word ќе ги прикаже и печати само оние цртички кои се на крајот од редовите. Во исто време, не се повторува автоматска тифулација со зборови.

1. Изберете го делот од текстот во кој сакате да ја уредувате тиренцетата.


Изберете го делот од текстот во кој сакате да ја уредувате тиренцетата

2. Одете во табулаторот "Layout" и кликнете на копчето "Hyphenation" кое се наоѓа во групата "Page Setup" .

3. Во проширеното мени, изберете "Упатство" .


4. Програмата ќе бара зборови што може да се пренесат и ќе го покажат резултатот во мал дијалог.

 • Ако сакате да додадете мек трансфер во местото предложено од Word, кликнете "Да" .
 • Ако сакате да го поставите симболот за титрификација во друг дел од зборот, поставете го курсорот и притиснете "Да" .

Ако сакате да го поставите симболот за титрификација во друг дел од зборот, поставете го курсорот и притиснете Да

Додајте цртичка што не се крши

Понекогаш е неопходно да се спречат кршење на зборови, фрази или броеви на крајот од линијата и да се содржи цртичка. Така, на пример, можете да го елиминирате јазот телефонски број "777-123-456", ќе биде целосно префрлен на почетокот на следната линија.

1. Поставете го курсорот каде што сакате да додадете цртичка што не се крши.


Поставете го курсорот каде што сакате да додадете цртичка што не се крши

2. Притиснете ги копчињата "Ctrl + Shift + - (цртичка)" .

3. Континуираната цртичка ќе биде додадена на локацијата што ја наведовте.


Поставете ја трансферната зона

Преносна зона е максималниот дозволен интервал што е возможен во Word помеѓу збор и десна маргина на лист без знак за пренос. Оваа зона може да биде проширена и стеснета.

За да го намалите бројот на трансфери, можете да ја направите преодната зона поширока. Ако е неопходно да се минимизира нерамномерноста на работ, зона на трансфер може и треба да се направи потесна.


Ако е неопходно да се минимизира нерамномерноста на работ, зона на трансфер може и треба да се направи потесна

1. Во табулаторот "Распоред" кликнете на копчето "Бришење" кое се наоѓа во групата "Страна поставки" , изберете "Прилагодувања за приказ на параметри" .


Во табулаторот Распоред кликнете на копчето Бришење кое се наоѓа во групата Страна поставки , изберете Прилагодувања за приказ на параметри

2. Во дијалогот што се појавува, поставете ја саканата вредност.

Во дијалогот што се појавува, поставете ја саканата вредност

Тоа е сè, сега знаете како да организирате тиреност во Word 2010-2016, како и повеќе рани верзии оваа програма. Ви посакуваме висока продуктивност и само позитивни резултати.

Поставување Автоматско зачувување во Word

Словото автособра е доста корисна карактеристика . Особено ако често мора да работите со текст, и компјутерот е директно поврзан со мрежа, без блок непрекинато напојување . Лично, тоа ме спаси многу пати.

Стандардно, Word автоматски зачувува отворени документи на секои 10 минути во папката "C: \ Users \ Folder_current_user \ AppData \ Roaming \ Microsoft \ Word \". Ако компјутерот одеднаш се исклучи, следниот пат кога ќе се отвори Збор програми корисникот ќе биде побарано да ги отвори зачуваните копии или да ги избрише ако нема потреба за нив.

Горенаведените параметри може да се променат со принудување на компјутерот автоматски да се зачувува во било која друга папка, како и со зголемување или намалување на нејзината фреквенција. Сметам дека е тешко да мислам на пример кога тоа може да биде потребно, но Word autosave може да се исклучи ако сакате.

Како да го копирате цртежот од Word документ

Како што знаете, во текстуалниот уредник Microsoft Word е погодно да се работи со текстот. За јасност, внатре текстуални документи Можете да вметнете слики. Речиси сите корисници можат да го направат тоа.

Во исто време, не многу луѓе знаат како да ги извлечат сликите од Word документ и да ги зачуваат како одделни слики, бидејќи недостасуваат соодветните алатки од овој уредувач на текст.

Како да ја вклучите линијата во Word

Во текстуален уредувач Microsoft Word лево и врвни рабови Прозорец обично прикажува владетел. Со негова помош е многу погодно да се сменат границите на текстот во документот.

Се чини дека оваа линија поради некоја причина исчезнува. Ова предизвикува непријатности кога работите со програмата. За да го вратите на место, само неколку кликнувања со глувчето. Сепак, многу неискусни корисници не знаат точно како тоа може да се направи.

Како да ги броите страниците во Word

Често ме поставуваат прашања за тоа како се активира паганизмот во Word.

И покрај релативната едноставност за решавање на овој проблем, не само што може да се постави и отстрани број на co страници неискусни корисници , но исто така и многу луѓе со доволно ниво на обука.

Како истовремено да се отвори различни страници Word документ

Не сите корисници знаат дека уредувачот на текст Microsoft Word обезбедува можност за истовремено уредување на истиот документ во неколку прозорци.

Ова е многу погодно ако, на пример, треба да се споредат или да се договорат за информациите на почетокот и на крајот на голем документ . Документот може да се отвори во два прозорци, од кои еден ќе го прикаже својот почеток, а другиот - крајот. Во овој случај, страницата не мора постојано да се движи. Ќе биде доволно само да се префрлите на соодветен прозорец. Во секој од овие прозорци, документот не може да се гледа само, туку и да се корегира. Бројот на прозорци во кои можете да работите со еден документ не е ограничен.

Како да поставите лозинка на Word документ

Многу од нас треба да се заштитат текстуални датотеки лозинка. Не е важно што содржи овие датотеки. Главната работа е брзо да ја наместите лозинката, а надворешните лица не можат да ги отворат.

Познатиот текст е способен за решавање на овој проблем. Уредник на Microsoft Word, кој е присутен на повеќето канцелариски и домашни компјутери. Тоа ви овозможува да поставите лозинки за датотеки од сите поддржани формати (doc, docx, rtf, итн.).

Во различни верзии на зборот нарачката потребни дејства различно. Овде ќе најдете препораки за Word 2010 и постари верзии.

Поврзани статии

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью