• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Префрлете го VMware VM од еден домаќин на друг без vMotion

 1. Дополнителни белешки:
 2. Исто така, може да ги најдете следниве материјали корисни:

VMware vMotion е функција vSphere која ви овозможува да ја преместите VMware виртуелната машина (VM) од еден домаќин на друг без да се мешате во производната средина. VMware vMotion првпат беше воведен во 2003 година и сега е дел од речиси сите изданија на VMware vSphere, освен за комплетот vSphere Essentials, наменет за мали виртуелни средини.

VMware vMotion може да се користи во широк спектар на ситуации, почнувајќи со закажаното одржување на хардверот, кога треба да преместите VM за кратко време до друг ESX (i) домаќин и да не го запирате, и пред да мигрирате работни виртуелни машини на помоќни сервери. Ако вашата лиценца vSphere вклучува VMware vMotion - честитки, имате среќа! Што да направите ако вашата лиценца не ја предвидува оваа функционалност или ако ви е потребна само за еден проект? Во овој случај, технологијата за брза миграција од Veeam ќе ви помогне.

Што е брза миграција? Брза миграција е карактеристика Veeam Backup Free Edition , бесплатно издание на Veeam Backup & Replication (без ограничувања за периодот на валидност!). Брзата миграција е вклучена во сите изданија на Veeam резервните системи, но тука ќе се фокусираме само на бесплатниот производ, бидејќи овој напис ја опишува опцијата миграција за извршување на VMware VMs без дополнителни трошоци:

 • Преземи Veeam Backup Free Edition ;
 • Инсталирајте го Veeam Backup Free Edition на виртуелна или физичка машина со Windows. Овој процес трае само 15 минути и не треба да предизвика никакви тешкотии. Чекор по чекор инструкции ќе ги најдете тука ;
 • Пред да ја користите функцијата за брза миграција, додадете го изворот и целните домаќини на ESX (i) на Veeam резервната инфраструктура. Корисничкиот интерфејс е многу едноставен, така што оваа операција нема да предизвика проблеми. Но, ако сакате да бидете сигурни дека сè е направено правилно, погледнете овде.

Е завршено. Следното прашање: Како да мигрирате VMware VMs користејќи технологија за брза миграција?

Технологијата за брзо мигрирање ви овозможува да мигрирате извршените виртуелни машини помеѓу различни компјутери и / или складишта. Изберете го потребното VM, потоа изберете Брза миграција во контекстното мени:

Изберете го потребното VM, потоа изберете Брза миграција во контекстното мени:

Отвори волшебник, вклучувајќи неколку интуитивни чекори .

Тоа е сè!

Дополнителни белешки:

 1. Технологијата за брза миграција може да биде корисна кога ќе треба да префрлите VMware VMs од еден VMware ESX (i) домаќин на друг, спречувајќи значителни прекини, а VMware vMotion не е достапна, ИЛИ кога треба да префрлите VM на друго складирање и vSphere Storage vMotion не е достапна. Во двата случаи, Veeam Quick Migration ќе ви помогне да ги префрлите потребните виртуелни машини користејќи ја сопствената SmartSwitch технологија.
 2. Во принцип, Quick Migration може да работи со VMware VMs во било која држава, но неговата главна предност е тоа што ви овозможува да мигрирате во трчање без визуелно влијание врз производствената околина, бидејќи не е неопходно да го исклучите системот.
 3. Брзата миграција може да мигрира повеќе VMware VMs на нова локација во исто време, а не за возврат.
 4. Брзата миграција работи само со VMware, но не со Hyper-V.
 5. Veeam Backup Free Edition бара барем наједноставно платено издание на VMware ESXi, бидејќи функционалноста на ESXi Free API е ограничена.

Се надевам дека овој напис беше корисен. Ако имате какви било прашања или ви треба помош - контактирајте со мене, јас ќе бидам среќен да ви помогнам.

Исто така, може да ги најдете следниве материјали корисни:

GD Star Rating
систем за оценување на WordPress

Што да направите ако вашата лиценца не ја предвидува оваа функционалност или ако ви е потребна само за еден проект?
Што е брза миграција?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью