• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Пишување од А до Ш: сè што треба да знаете и да можете да работите како copywriter. Дел 1.

 1. Пишување: сè што треба да знаете за тоа.
 2. Пишување може да се подели на подтипови:
 3. Добро, сакам да бидам копиратор. Каде да започнете?
 4. Добро, ја одбрав размената.

Единствената содржина на страницата е практично главната компонента на кој било ресурс за квалитет. Корисни материјали и сеопфатни информации - што корисникот во принцип доаѓа на страницата. Без разлика дали станува збор за информации за компанијата, или најновите вести или предупредувања за претстојните настани и промоции, или дополнителен извор на комуникација. Статиите и текстовите кои ги пополнуваат апсолутно сите страници и делови кои го оживуваат сајтот, даваат значење на неговото создавање, го поддржуваат развојот и придонесуваат за промоција. И таму е невидлив борец - текстописец зад сето ова "Создавање на светот" во мини-формат.

Пишување: сè што треба да знаете за тоа.

За почеток, да го разгледаме самиот термин. Значи, copywriting (или авторските права) доаѓа од англискиот. "Copywriting" и буквално преведени како "пишување на текст". Главната поента е да се создаде и да се постави уникатен текстуален материјал. И сè ќе биде многу едноставно и тривијално, ако не и за глобалното ширење на овој феномен.

Како професија, copywriting е роден многу долго, дури и пред овие на вашиот интернет. Рекламните слогани, презентации, мотивациони текстови кои го поттикнуваат купувањето на стоки отсекогаш биле двигател на трговијата, така да се каже, и биле причина за создавање на ефект на потребата за производ (понекогаш дури и имагинарен). Со помош на зборот навистина може да манипулира со масите, свеста и акциите на крајот. Кога Интернетот стана достапен за секого, текстовите на пишување почнаа да се подложуваат на трансформација, стекнување нови функции и проширување на опсегот на услуги. Сега овој концепт вклучува пишување вести, пополнување на целни страници, опис на стоки во каталози и кратки осврти за настан или производ, и многу повеќе "и". Во исто време, може да има апсолутно некоја цел: од само информирање, до создавање на потребната слика или правење на продажба.

Пишување може да се подели на подтипови:

 • Препраќање (препишување) - презентација на некој друг текст на свој начин, препишување со додавање на неговите белешки. Како по правило, изворот е еден. Општата идеја останува, можеби и структурата; единственоста на излезот не секогаш достигнува 100%. Но, за да се стремиме кон ова е потребно.
 • Промотивен текст. Инспиративна, мотивациска статија, повикување и отуѓување за купување, повикување, напуштање на контакти итн.
 • Авторски права на оптимизација. Главната разлика е присуството во текстот на клучни зборови и прашања кои го промовираат промоцијата на страницата. Единствената содржина на страницата е практично главната компонента на кој било ресурс за квалитет

Искусните текстописец

Copywriter - креаторот на текстот материјал, ако воопшто. Тој едноставно мора да биде писмен, да биде јасен и посакуван да ги изрази своите мисли концизно, да има атрактивен стил. И тоа нема да го повреди да има таква вештина во арсеналот на вештини како пренесување на информации на јазик што секоја публика ја разбира. Тоа е, copywriter мора јасно да ја сфати разликата и да се разбере на кого пишува. Статии наменети за млади мајки ќе бидат многу различни во стилот, јазикот и зборовите што се користат од оние наменети за врвни директори или претприемачи на компанијата.

Можете да креирате продажба на текстови или информации, во зависност од желбите на клиентот и крајната цел. Со цел да се избегне забуна и пропусти кај клиентот, пожелно е првично да се потроши малку време за создавање на ТО, наведувајќи ги сите критериуми за оценување, нијанси и барања.

Значи, дознавме дека еден copywriter е текстописник. Но, на крајот на краиштата, апсолутно сите што дознале барем една година на училиште можат да пишуваат. Излезе дека секој може да мисли за себе како добар копирайтер? Можно е да се размислува, но всушност, се разбира, не. Ајде да видиме што друго е во задачите на оваа професија.

 • Препишување Не секогаш мора да напишете статија во врска со пишувањето. Понекогаш постојат задачи за преработка на веќе постоечките, пренесување на структурата и значењето, но единствено.
 • Уредување Извршувањето на функциите на уредник, креаторот на текстот, неуморно треба да го следи логичкиот синџир на нарација, стилот на говорот, адекватноста на употребата на термините и фразеолошките единици.
 • Корекција. Строго се грижи за писменост. Нема грешки во правописот и интерпункцијата. За да го направите ова, читаме во процесот и препрочитуваме на крајот од статијата повеќе од еднаш.
 • Создавање слогани, привлечни заглавија. Во случај кога текстописецот работи на текстот за рекламирање, тој мора да обрне големо внимание на измислување препреки наслов. Како што знаете, до 80% од него треба да утврди дали подготвениот материјал ќе биде прочитан воопшто.

  Да се ​​дојде со добар слоган не е лесно и е многу одговорна, бидејќи всушност тоа е повикувачка картичка на компанијата. Времето и енергијата заземаат многу, така што овој вид на работа мора да се плати одделно.

 • Пребарувајте / креирајте слики. Често, copywriter треба да ги анимира своите статии со тематски слики за јасност и полесна перцепција. Во овој случај, единственоста на фотографијата ја има истата вредност како и единственоста на текстот како целина. Основно познавање на програми и графички уредници е составен дел од работата.
 • Текст. Само "copywriter", кој прв ја отворил Словото, може да си дозволи да создаде цврсто платно. Ова е непочитување на клиентот и на читателот. Нормален (дури ни добар) специјалист не знае дека ставовите, заглавјата, подброите, листите мора да бидат во секој текст.
 • SEO оптимизација. Без присуство на клучни зборови во статијата во никој случај не е неопходно. Во овој случај, се наметнува посебен услов за адекватноста на внесениот клуч.

Пример од еден многу познат портал за гледање филмови, каде што мајстор Јода работел како copywriter, очигледно.

Добро, сакам да бидам копиратор. Каде да започнете?

Постојано на брегот, побрзаме да ве задоволиме, нашите амбициозни пријатели, текстописец, генерално, секој може да стане. Со високо ниво на писменост, не мрзливи да учат, да се подобруваат и развиваат, со добра ерудиција и флексибилен ум, точни, одговорни и собрани. Но, оваа професија не бара посебно образование, бр.

За да разберете дали можете да направите достоен специјалист од вас, можете само да го направите тоа на еден начин - обидете се да работите. Вие не можете да напишете една статија и да се предадете. Оваа област на активност бара самодисциплина и конзистентност. И, со оглед дека многу copywriters се исто така вклучени во freelancing, станува јасно дека ова не е случај. Патем, за freelancing. Размена copywriting е една од најпознатите достапни патеки за развој.

Почетник, побарајте работа на оддалечената локација на специјални сајтови или регистрирајте се на размена на содржини. Кои се разликите?

Далечинско работење: плати повеќе; не фактот дека не си фрлен и навистина платен; предмети на нарачки, како по правило, ќе бидат исти (може да биде здодевен).

Слободна берза: плаќањето е загарантирано; Можете да изберете со која тема да контактирате, што цел да се земе за работа; почетник ќе мора навистина да ора за едно пени, заработувајќи репутација и портфолио; по некое време, тоа може да доведе до исполнување на "својот" клиент, кој ќе се претвори во докажана константа.

Добро, ја одбрав размената.

Добро направено. Следете ги упатствата подолу.

Барајте ред.

Ресурси за хонорарни преведувачи, можеби стотици, но докажани, сигурни, популарни - само десетици. Па, зошто ви треба повеќе? Па ајде да видиме што нуди глобалната мрежа.

Размена на содржина №1. ADVEGO, корисници - повеќе од 2,5 милиони

Професионалците се сметаат за најзгодно и најдобро, но роботите за пребарување со професионалци не се согласуваат со нешто.

Размената постоела повеќе од 10 години, таа веќе стекнала популарност, има стекнато соодветна слика и затоа има право да биде прилично каприциозно. Тешко е за newbie. Ако има готово статии за продажба, не заборавајте да го објавите, но прво помине низ ригорозен тест на уникатност. Програмата Антиплагијат во Advego се смета за еден од најстрогите, но најдобро.

Цената за авторски права започнува од 0,35 американски долари за 1000 карактери; преработи - од 0,20 кубни за 1000 карактери. Исто така е можно да се земе предвид преводот на текстови (од 0,35 кубни сантиметри), да се врши вирален маркетинг, да се објавуваат во социјални. мрежи.

Размена copywriting број 2. ETXT, корисници - околу 1,5 милиони

Новодојденците се добредојдени тука, тие не прават никакви посебни барања, клиентите великодушно дистрибуираат нарачки и позитивни оценки за извршената работа. Само да се подготви за фактот дека 5p. / 1000 карактери е доста обичен таков редослед. Не се огорчувајте кога гледате цени. Да, за жал, ова е начинот на добивање на ЕТХТ рејтингот. Но, во процесот на мастеринг на ресурс, постои шанса да се преврти, да се пробие во луѓе и да се најдат редовни клиенти кои нема да штедат за плаќање за навистина висококвалитетни текстови.

Разменување на копирање број 3. Текст

Има многу задачи, темите се многу различни. Исто така постои и одличен антиплагијатор, кој ви овозможува да дознаете не само процентот на уникатност, туку и вода, проверете правопис и спроведете текстуална анализа.

Размена на копии №4. Содржина чудовиште

Тоа се одликува со фактот дека нема да ви овозможи лесно да се плови. Прво треба да земете тест за писменост. Не успеа - дојде за еден месец. Авторите, како што разбирате, се избрани строго. Слабите и грдите се фрлаат во бездната на несигурност и самозаштита. Но, SEO пишување курсеви се слободни да се земе. Трошоците за работа се просечни: од 30R. за силен знак и колку среќен.

Размена copywriting №5. TextSale

Како продавница на статии, можеби најобемно место. Тоа е, можете да дојдете тука и без долга гужва над рејтингот да поставите готови текстови за продажба. Вие сами ја поставивте цената: или за 1000 карактери, или за целиот напис одеднаш.

Размена на копирање број 6. Работа-зила

Просечната цена на исполнување на нарачките е поголема тука отколку на други сајтови - од 50p. Темите на работа се многу различни, не се забележуваат посебни барања за време на регистрацијата.

Сепак, имајте на ум дека секоја размена има свој систем на парични казни, награди и надградби за рејтинг. Администраторите, исто така, секаде свој. И односот кон корисниците исто така. Некаде купувачот - кралот и богот, некаде повеќе ревносно ги штитат правата на изведувачот. Во секој случај, заштитата на фондовите насекаде на исто високо ниво.

Ако сте почетник, тогаш тоа е на размена дека местото да се здобијат со искуство. Пополнете ја својата рака, така да се каже, да ги подобрите вештините за пишување, да го надополнувате вашето портфолио.

Значи, со изборот на берзата одлучи што е следно?

Се регистрирате на страницата, почнувате да барате работа. Едноставен интерфејс е присутен на речиси секој ресурс, лесно е да се пресмета. Критериумите за избор можат да бидат филтрирани: преработи / авторски права, субјект, плаќање за чувар, нивото на изведувачот. Но, како што предупредивме, нарачателите за неплаќање не им се достапни на новодојдените. И можете да пливате во областа на авторските права со години, но откако ќе се пријавите на страницата за првпат, тука ќе станете неискусен новодојденец кој треба да биде трпелив и да ја докаже својата професионална соодветност. Сепак, добивте репутација, ќе бидете обраснети со прегледи и портфолио на завршени дела, а потоа нема да останете без нарачки.

Врши задачи.

Завршено е, од неколку апликации кои сте ги избрале како изведувач. Дојде до работа. Рокови, минимални барања и желби (за единственост, стил на раскажување, итн.), Обемот на текст секогаш се наведува на размена. Ако не сте сигурни за нешто, контактирајте го клиентот директно со прашањето. Ако немате време да го доставите материјалот на време, тоа е BAD, но ве молиме контактирајте го клиентот директно! Соодветните клиенти ќе се сретнат (ако причината е валидна) и ќе го продолжи времето. Ако немате време поради сопствената небрежност, добро, сосема е фер да добиете негативен преглед и дамка во карма.

Во процесот на пишување, следете ја усогласеноста на статијата ТК. Некои клиенти сакаат клучните да бидат во одреден став, или одреден број на подброеви. Не ги исполнуваат нивните услови, ќе останат без заслужена оценка. На берза клиент - господине.

Предајте го проектот.

Напишав, проверив за грешки, сигурен сум дека ги исполнив сите нијанси во времето, убав. Пред да го предадете готовиот текст, проверете го за уникатност, гадење, присуство на вода. Многу размени имаат свои системи за верификација, но многу клиенти бараат дополнителен текст на веб-страниците на advego или text.ru.

Работата беше прифатена - парите на сметката паднаа, урашки! Исто така, рејтингот ќе се зголеми. Исто така, прегледот може да биде пофален. Плус до ChSV, знаеш колку си кул, и тоа copywriting е навистина твое. Честитки! Значи, време е да се освојат нови височини, да се истражуваат нови можности и да се унапреди во нови области на авторското право. Каков вид? Ова е детално објаснето во вториот дел од статијата. Внимавајте продолжување !

Каде да започнете?
Излезе дека секој може да мисли за себе како добар копирайтер?
Каде да започнете?
Кои се разликите?
Па, зошто ви треба повеќе?
Значи, со изборот на берзата одлучи што е следно?
Каков вид?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью