• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Основни елементи на платформата за виртуелизација на Флеш, дел 2. Користење на вашата платформа или датотечен систем

Една од темите со кои разговаравме со Satyam и Murali Vilayannur беше датотечниот систем кој се користи за складирање на податоци на флеш уреди. Следниве значајни факти треба да се имаат на ум: Satyam создаде VMFS3, Murali беше водечки развивач на VMFS5. Од оваа гледна точка, употребата на VMFS би изгледала очигледна. Сепак, големо изненадување за мене беше фактот дека за флеш уреди не користиме VMFS, уште поголемо изненадување беше тоа што воопшто не го користиме датотечниот систем.

Зошто да не е VMFS?
Датотечните системи нудат функции кои не се потребни, а понекогаш дури и конфликт со барањата на платформата која ги обработува активните I / O на флеш уреди. Еден од најголемите проблеми со користење на датотечниот систем сличен на VMFS на флеш уред е тоа што е оптимизиран за SAN системи за складирање и нивните модели за управување со податоци; Satyam напиша напис за ова за ACM додека работел во VMware. За жал, ова го прави датотечниот систем несоодветна алатка за задачи на FVP.

Директните адресни системи за преоптоварување на флеш уреди, намалување на нивниот животен век, не оптимално процесираат произволни I / O операции, ги тестираат своите (често многу кревки) алгоритми за собирање на ѓубрето за сила, а нивните објекти (датотеки и директориуми) се помалку погодни за виртуелната машина ниво и квалитет на управување со услуги, што е исклучително важно за FVP задачи. Следниот дел ќе го објасни проблемот со управувањето со податоците на флеш уреди, но сега за краток заклучок: ако вашиот блиц уред е скап за вас, не ставајте систем за директно адресирање на неа.

Датотечните системи, исто така, обезбедуваат можности кои во голема мера ги надминуваат потребите на FVP. На пример, диск брави. VMFS има напреден менаџер за заштитени дистрибуии кој го контролира пристапот на различни ESXi домаќини на дискови. FVP управува со локалните дискови на домаќинот и не бара брави на други домаќини, како резултат на тоа дистрибуираниот менаџер за заклучување станува целосно излишен. Истото може да се каже за POSIX компатибилност и дистрибуирани трансакции. И така натаму.

Операции со ниско ниво на блиц
Еве еден пример за тоа како пишувањето на флеш уреди е фундаментално различно од снимките на хард дисковите. Блицот не може да ги пребрише постоечките податоци. Податоците во флеш меморијата можат да бидат напишани само на празна страница. Функција на флеш меморијата е дека снимањето може да се направи со страници, а бришењето може да се направи само во блокови. Што е страница и што е блок? Флеш ги складира податоците во ќелиите; клетки се комбинираат во страници (4 КБ); страниците се групирани во блокови. Повеќето производители комбинираат 128 страници во еден блок. Ако сакате да ја избришете страницата, тогаш треба да го избришете целиот блок. Сите потребни податоци од други страници треба да се зачуваат некаде на друго место. Општо е познато дека флеш уреди имаат ограничен број циклуси за пишување и бришење.

Следствено, случаен запис во I / O може да има поголемо влијание отколку што мислите. Проблемот е што повеќето датотечни системи биле развиени во 80-тите и 90-тите години и оттогаш не напредувале. Датотечните системи не ја земаат предвид деградацијата на перформансите што ги предизвикуваат блиц-уредите кои користат ниско ниво операции дизајнирани за хард дискови; Повеќето производители на флеш уреди имплементираат разни механизми за да ја земат предвид прогресивната деградација на перформансите. Со помош на неколку шеми, ние ги разгледуваме овие механизми и да дознаеме зошто фрагментацијата има таков ефект врз флеш уреди.

Носете управување
Забелешка, за едноставност, решив да покажам 9 страници во еден блок наместо 128 страници по блок.

Да почнеме со процесот на управување со абење. Во овој пример, апликацијата веќе ги создаде податоците и ја сними на страниците А, Б и Ц во блокот 1 (чекор 1). Доаѓаат нови податоци (чекор 2), што е напишано на страниците D, E и F. Апликацијата ги ажурира претходните податоци (AC) и наместо да ги користи претходните страници, флеш уредот продолжува да користи нови страници. Овие нови податоци се означени како А-1, Б-1 и Ц-1. Распределбата на евиденцијата колку што е можно еднакво е наречена "управување со облеката". Старите страници се означени како истечени.

Собирање на ѓубрето и повеќекратен влез
Во овој пример, блокот А е полна, што се случува ако просторот на располагање на корисникот за снимање е снема и пристигнуваат нови податоци?

Блицот ќе ги копира тековните податоци во празни ќелии. Фактичките податоци во блокот се читаат и пишуваат на друг блок. Задоцнети податоци ќе останат на нејзините страници и ќе бидат избришани заедно со останатите блок-страници. Овој процес се нарекува "собирање на ѓубрето".

Собирањето на ѓубрето е добро, но повеќекратниот внес кој се јавува при неговото работење предизвикува значителни оштетувања на блиц-уредите. За снимање на 3 страници, флеш уредот треба да чита 6 страници и да напише 6 страници на друго место пред да може да напише нови податоци. И не заборавајте за циклусот на бришење. Да претпоставиме дека сценариото во кое е полн дискот, каде што ќе (привремено) ги преместите податоците пред да запишете нови податоци? Во мојот дијаграм, додадов блок Б за оваа опција. За да го направите тоа во вистинска ситуација (кога го користите датотечниот систем), треба да одвоите вишок простор резервиран од блицот на контролорот.

За да го направите тоа во вистинска ситуација (кога го користите датотечниот систем), треба да одвоите вишок простор резервиран од блицот на контролорот

Вишок простор
Флеш капацитетот може да биде резервиран за процеси управувани од контролорот за блиц. Ова може да се направи и од производителот на блицот и од корисникот. На пример, кога ќе купите 160 GB флеш PCIe акцелератор, всушност, добивате 192 GB картичка. 160 GB се достапни за корисникот и 32 GB се резервирани дополнително за операциите на ниво на контролор на ниво на флеш, како што се собирање на ѓубрето, корекција на грешки и firmware-от на контролорот. Кога ќе купите не-индустриски SSD диск, обично добивате малку резервиран вишок простор. Кога го форматирате овој блиц уред во кој било датотечен систем, треба да бидете свесни за овие функции и, можеби, резервирајте дополнителен простор надвор од достапниот капацитет. Во моментов нема стандардизирани препораки за скалирање, па мора да направите избор врз основа на сопственото искуство. Во најлош случај, ќе се најдете со фрагментиран диск и SSD ќе мора постојано да пренесува податоци за да напише нови. Замислете ја детската ознака за играње, само моделот на движење е малку покомплициран.

Преиспитување на управувањето со податоци на флеш уреди
Инженерите PernixData развија нов формат за управување со податоци на флеш уреди за FVP. Деталите ќе бидат објавени во следните статии, а сега неколку основни точки.

Оптимизиран за блиц
Форматот е дизајниран да ги складира привремените I / O податоци со минималниот можен сет на метаподатоци и да работи со флеш уред со максимални достапни перформанси за него. Ги конвертира случаен запис на последователни, за да ги искористат предностите на повисоките перформанси на блицот во секвенцијален режим на запишување. Ова го намалува бројот на непотребни податоци пребрише и ги брише циклусите. И алгоритмот не ги содржи наследените ограничувања на датотечните системи, како големи блок големини, директориуми, датотеки, долги трансакции, менаџери за заклучување, итн.

Динамички споделен капацитет помеѓу виртуелните машини
Благодарам длабока интеграција Со VMkernel, FVP може да ги следи податочните блокови и да утврди дали нивната виртуелна машина чита или пишува. Независно следење на ваквите операции, платформата може да ги скали читателите и читачите на буквите во просторот наменет за виртуелната машина. FVP може да кешира или избрише произволен сет на податоци од виртуелната машина од кешот. Спротивно на тоа, политиката за евакуација на податоците на традиционалниот датотечен систем за флеш уред ќе биде неоптимална и ќе резултира со повеќекратно препишување, бидејќи датотечниот систем може само да запишува податоци до крајот на датотеката или да ги брише блоковите од крајот.

Тоа исто така значи дека не треба да се додели конфигурација на статички кеш-простор за секоја виртуелна машина, како што би било ако користите датотечен систем со директно адресирање. Тоа беше одлична одлука за нас; корисничкото искуство од производот треба да биде што е можно поинтуитивно.

Јас го цитирам нашиот продукт менаџер Бала: "Елеганцијата на производот, според мое мислење, е дека таа ги извршува основните задачи, НЕ барајќи нови или невообичаени дејства од корисникот."

Во однос на секојдневната работа, ова е одлично: не треба да го преценувате кешот за секоја виртуелна машина. Ова значи дека не треба да знаете и да го предвидите идното користење на блицот - FVP ќе стори сé што е за вас. Недостатокот на хард алокација на ресурси значи недостаток на недоволна употреба на флеш од неоптоварени виртуелни машини и појава на непотребни циклуси за чистење на блок за активни виртуелни машини со недоволна големина на флеш кеш. Ова го минимизира проблемот на повеќе снимки и обезбедува максимални перформанси и сигурност на блиц уреди.

Авторски напис .

Од 2016 година, FVP се повлече од продажба.

Зошто да не е VMFS?
Што е страница и што е блок?
Да претпоставиме дека сценариото во кое е полн дискот, каде што ќе (привремено) ги преместите податоците пред да запишете нови податоци?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью