• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Обнова на диск партиција - воздухопловни и компјутерски белешки

 1. Постојат неколку начини да ги зачувате датотеките од датотечниот систем RAW:
 2. 2. Користење на алатката Check Disk
 3. 3. Користење на програмата TestDisk

Како да се поврати диск партиција?

Тоа не е важно каков вид на диск е тоа: компјутерски хард диск, пренослив USB хард диск или USB флеш диск. Причината за неуспехот најчесто може да биде вируси. Во овој случај, кога ќе се обидете да отворите диск со Windows, тој известува за некои за жал информации кои не можат на било кој начин да ве молат, на пример: " Дискот во уредот [буква на уредот] не е форматиран. Дали сакате да го форматирате? "

Оди

Доколку датотечниот систем за дискови е препознаен како RAW, читањето на податоци, обележувањето на јачината на звукот и другите операции со оваа партиција (на пример, дефрагментација или проверка на грешки) стануваат невозможни. Во исто време, оперативниот систем ја прикажува големината на партицијата и кога пристапува до него, нуди да го форматира:

Оди

Ако сте соочени со слична ситуација, тогаш во секој случај не кликнете " Да ", ако на дискот ги содржи потребните датотеки. Откако ќе ги форматирате, секако, можете да ги вратите и со помош на професионалци или специјализиран софтвер за обновување на датотеки, но веројатноста за успех може да се намали, а сепак уште подобро е да се направи од самиот почеток.

Ако ги погледнете особините на овој флеш диск, можете да ја видите нејзината големина нула и датотечниот систем RAW:

RAW е ознака за недефиниран фајл систем во оперативните системи на Microsoft Windows NT линијата. Всушност, RAW не е датотечен систем и дефинирање на датотечен систем за партиција како RAW значи дека партицијата не била препознаена од кој било од инсталираните двигатели на датотечниот систем (на пример, FAT или NTFS). Ова обично значи дека партицијата не е форматирана или структурата на датотечниот систем е оштетена.

Оди

RAW-датотечниот систем е тип на датотечен систем на логички диск дефиниран од оперативниот систем (и други програми) со делумни прекини во структурата на датотечниот систем, како што се, на пример, FAT или NTFS.
Можни причини за дефинирање на датотечниот систем како RAW :

Оштетување на структурата на датотечниот систем се јавува како резултат на неуспеси во компјутерот или програмите, како и поради активноста на разни видови на малициозни програми. Следните штети можат да се идентификуваат:

 • неточни вредности за партицијата во табелата со партиции (на пример, во MBR);
 • делумно уништување во базата на датотечниот систем;
 • уништување во областа на основната табела на MFT (за датотечниот систем NTFS);
 • додека форматирањето на партиција, датотечниот систем може да се прикаже како RAW.

Оди

Една можна причина е да се напишат погрешни податоци во подигачот сектор или на MFT. Доколку повеќето структури на датотечниот систем останат недопрени, веројатно е дека датотечниот систем ќе биде обновен.

Ако се погледне на нула (boot) сектор на дискот, можете да видите дека сè не е добро:

Кој е манијак или самовила, тој може да дознае и рачно да го исправи нулатиот сектор. Не фактот дека прв пат ќе излезе и нема да добиете ништо екстра. Најдобро е да се користи програма која плука на прикажаниот RAW датотечен систем и ги прикажува сите датотеки и папки на флеш-драјвот во својот интерфејс како познат истражувач.

Постојат неколку начини да ги зачувате датотеките од датотечниот систем RAW:

1. Користење на програмата Обнова податоци за моќност на MiniTool

Како резултат на тоа, сите датотеки беа копирани на друг диск, форматиран е проблемот на хард дискот, по што датотеките беа вратени на местото. Ова е најсигурен начин ако не сте самовили :). Детали напишани за тоа тука .

Недостаток на овој метод е дека треба да имате доволно слободен простор на друг диск за привремено да ги ставите сите датотеки од оштетен диск. Исто така, овој метод трае доста време.

2. Користење на алатката Check Disk

Отворете го менито Start -> Run -> напишете ја chkdsk E: / f линијата , каде што, наместо буквата Е, вашата буква е оштетен диск.

Во зависност од големината на дискот (флеш диск), за неколку минути дискот ќе биде видлив како нормален диск со датотечниот систем NTFS наместо RAW, и сите датотеки се поставени!

Внимание ! Овој метод е применлив само за флеш дискови и хард дискови со датотечниот систем NTFS! Ако сте имале FAT или FAT32 датотечен систем, тогаш нема да можете да го вратите RAW дискот со овој метод.

3. Користење на програмата TestDisk

Ако првите два методи не се применуваат, користете ја оваа опција.

TestDisk може:

 • Поправете ја табелата со партиции, вратете ги избришаните партиции;
 • Враќање на секторот за подигање на FAT32 од резервна копија;
 • Обнова (реконструирај) го подигање сектор FAT12 / FAT16 / FAT32;
 • Исправување на FAT табелата;
 • Обнови (реконструирај) секторот за подигање на NTFS;
 • Враќање на секторот за подигање на NTFS од резервна копија;
 • Закрепне MFT користејќи MFT огледало;
 • Откривање на резервната SuperBlock ext2 / ext3 / ext4;
 • Закрепне избришани датотеки на FAT, NTFS и ext2 датотечни системи;
 • Копирајте датотеки од далечински FAT, NTFS и ext2 / ext3 / ext4 партиции.

Проблемот е околу истата оперка опишана овде: http://skalolaskovy.ru/helpful-advices/39-usb-flash-and-hdd/83-insert-startup-disk

и тука: http://skalolaskovy.ru/helpful-advices/39-usb-flash-and-hdd/123-repare-flash-with-raw-filesystem

Дали сакате да го форматирате?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью