• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Креирај виртуелен хард диск на Windows 8. Создадете виртуелен диск VHD за инсталирање на Windows. Како да креирате виртуелен хард диск

 1. VHD-датотеки
 2. Создадете виртуелен диск
 3. Поставување на виртуелна машина
 4. Создадете виртуелен диск
 5. Како да креирате виртуелен хард диск
 6. Виртуелна монтажа на диск
 7. Подигнување од виртуелна машина
 8. Одмонтирај виртуелен диск
 9. Како да се отстрани виртуелен хард диск
 10. П.С.
 11. Поставување на дозволи: администраторот нема шеги!
 12. Екрипција: овие датотеки се апсолутни јазичиња за вас
 13. Како да креирате и прикачите виртуелен хард диск
 14. Како правилно да се отстрани виртуелниот диск
 15. Креирање на диск за трајно складирање на документи и датотеки
 16. Како правилно да се отстрани виртуелниот диск

Една од карактеристиките на Windows8.1 беше сериозно подобрената работа со виртуелни дискови, чија поддршка започна со претходната верзија на оперативниот систем.

VHD-датотеки

Започнувајќи со Windows 7, за прв пат се појавија датотеките со формат VHD (VirtualHardDisk). За разлика од познатата ISO-датотека со слика, структурата VHD содржи податоци за датотечен систем . Сликите се сметаат од системот како посебни партиции на дискот, дури и ви овозможуваат да вчитате друг систем од нив.

Предупредување при форматирање виртуелна хард дискови користејќи виртуелизиран оперативен систем. Ако изберете целиот формат, за системот ќе биде како да се копираат податоците, и затоа, целиот простор ќе биде зафатен. Ако изберете слика, веднаш штом се создаде виртуелната машина, таа ќе започне и ќе започне процесот на инсталација на сликата.

Завршува со кратка конфигурација на виртуелната машина. Ако сè е точно, кликнете на Заврши. Процесот на создавање на самата виртуелна машина, почекајте. Десен клик на виртуелна машина , се појавува контексно мени што ни овозможува да се поврземе со екранот на виртуелната машина, да ја смениме конфигурацијата, да создадеме слика, меѓу другото.

Создадете виртуелен диск

Во Windows 8.1, се создава нов виртуелен диск со помош на системската алатка. Отворете го и одберете ја соодветната ставка во менито "Акција":

Во прозорецот што се отвора, внесете го името на датотеката и нејзината големина. Ја искористиме новата функција на оперативниот систем, забележувајќи го формат VHDX кој поддржува виртуелни дискови до 64 Tb.

Поставување на виртуелна машина

Десен-клик на виртуелната машина, кликнете на "Settings". Можете исто така да пристапите до активности од десната странична лента при изборот на виртуелна машина со кликнување на "Settings". Имаме хард диск која припаѓа на виртуелната машина, но треба да го инсталирате оперативниот систем.

Создадете виртуелен диск

Кликнете на копчето Примени за да ги прифатите измените. Од левата страна, изберете Мрежен адаптер . Во опциите од десната страна, избран е виртуелниот прекинувач наведен при креирање на виртуелната машина. Од овој дел можете да се смените по потреба.

Дискот се појави во системот, но ќе треба да се иницијализира.


Бидејќи формат VHDX што го избравме не е компатибилен со претходните оперативни оперативни системи, слободно изберете нов портен опсег.

Кликнете на ОК за да ги примените промените направени само на виртуелната машина. Првиот пат кога ќе се инсталира оперативен систем, за нас ќе биде интересно да го видиме и комуницираме со тоа што се случува на виртуелната машина. За да го направите ова, треба да се "поврземе" со виртуелната машина. Кликнете со десното копче на виртуелната машина и кликнете Поврзи.

Започнува нов прозорец во црно, кој го претставува екранот на виртуелната машина. Црно е затоа што е исклучено. Виртуелната машина започнува со визуелизирање на она што го прави или чека во прозорецот за врска. Сега треба да ја следите постапката за инсталација на оперативниот систем што сакате да го инсталирате. Во моментот, не постои разлика помеѓу физичко или виртуелно опкружување.


По иницијализирање на дискот, го набудуваме во системот. Сега на неа треба да креирате нов дел и форматирај го.


Редоследот на потребните активности е детално опишан во. По завршувањето на означувањето што го добиваме нов погон во системот.

Честитки, ја имате вашата прва виртуелна машина! Може да го споделите социјални мрежи . Можете исто така да оставите свое мислење, коментар или предлог. Ви благодарам! Новиот стил се карактеризира со внимателен и конзистентен пристап кон презентација фокусиран на содржина, нови одлики на апликации и пресврт за платформи и таблети за допир.

Како да креирате виртуелен хард диск

Постојат две можности за тестирање. Подобро користете го хардверот и искуството.

 • Оваа верзија ќе ни овозможи да го спроведеме тестот што имаме намера да го направиме.
 • При конфигурирање на виртуелна машина, важно е да се земат предвид овие параметри.

За да го направите ова, кликнете на "Креирај" во главното мени. Може да поврзете повеќе меморија ако е достапна на вашиот компјутер. Создадете нов диск со оваа големина со кликнување на копчето Креирај. Ако читателот е навикнат на други системи за виртуелизација, можете да изберете формат што ви овозможува да ги користите во овие системи.


Виртуелна монтажа на диск

За да поврзете диск што автоматски се одмонтира за време на исклучување и рестартирање, во "Управување со диск" изберете "Прикачи".


Подигнување од виртуелна машина

Така датотека хард диск ќе расте со максимална големина. Стандардно, ќе биде во папката виртуелни дискови поставки за виртуелни прозори во делот "Мои документи". Кликнете Креирај за да ја завршите оваа фаза. За да ја стартувате виртуелната машина, само кликнете на "Start" во главното мени.

Првиот важен прозорец е изборот дискови за подигање . Потоа, мора да кликнеме на „Start“ за да започнеме со процесот на инсталација. Оваа верзија има само англиски јазик инсталација, но дозволува регионални поставки на португалски јазик. Откако ќе ги изберете поставките, кликнете на „Следно“ за да отидете на следниот екран, а потоа „Инсталирај сега“ за да започнете со инсталацијата. Само кликнете на „Следно“ во овој прозорец. Чекај, што може да потрае неколку минути. Можете да ја рестартирате виртуелната машина во текот на целиот процес.

Изберете ја саканата датотека VHDX и видете како се појави нов диск во системот.


Одмонтирај виртуелен диск

За да го оневозможиме виртуелниот хард диск поставен во системот, повторно одиме во алатката "Управување со дискови". Десен-клик на иконата на дискот лево. Се појавува мени во кое ја избираме предметот "Исклучи".

Како да се отстрани виртуелен хард диск

Кога ќе завршите, кликнете Next (Следно). Да ја земеме дефиницијата на експресните поставки во овој туторијал. Подоцна во оваа серија ќе видиме како да ги конфигурирате поставките. Подоцна ќе добиете е-пошта на оваа сметка со која се потврдува овластувањето на вашиот компјутер. Ако не сте сметка , можете да ги користите опциите на дното на екранот за да создадете нова. Внесете ја земјата и бројот за контакт и кликнете на "Следно". По завршувањето на инсталацијата и конфигурацијата, нашиот „почетен екран“ го заменува старото мени за старт.

Има неколку чекори и трае извесно време, но е достапно за секого. Повлечете го глувчето над секој од нив за да видите што ќе пронајдат! Ние ја заштитуваме нашата сметка со лозинка, антивирус на податоци и тоа е сè за нас. Но, што ако повеќе луѓе го користат компјутерот? Се разбира, можете да ги најдете во постарите верзии на системот, но најмногу во повисоки верзии. Па, колку брзо можете да го заштитите вашиот компјутер од другите домашни корисници и, можеби, од надворешниот свет?


Па, колку брзо можете да го заштитите вашиот компјутер од другите домашни корисници и, можеби, од надворешниот свет

П.С.

Со виртуелен диск, можете да извршите операции со датотеки. Традиционално, многумина ги претпочитаат резервна копија систем и податоци. Покрај тоа, поради дополнителните структурни карактеристики на виртуелните хард дискови, на нив може да се инсталираат дополнителни оперативни системи, упатства може да се најдат на Интернет, но оваа постапка е прилично комплицирана. Со користење на прозорци 8.1 нема потреба да се работи со датотеки со слики со VHD на такви програми како што се VirtualPC и Hyper-V.

Поставување на дозволи: администраторот нема шеги!

Стандардно, системот може да биде практично достапен за сите администратори на системот, администратори и, се разбира, за сопствениците. Кога го користите компјутерот само за себе, не треба да се грижите што ако го споделите со вашето семејство? Сето ова има една кука - сè ќе биде видливо за администраторот. Ако не сакате администраторот на семејниот компјутер да пристапува до вашиот профил, ќе мора да ги промените дозволите на избраните папки. Може да биде само избраната „тајна“ папка или тивко целиот директориум на профили за кој ќе ги избришете правата за пристап до администраторот.

Однадвор, хард дискот не може да се разликува од вообичаената партиција на компјутерски диск. Но, за разлика од второто, виртуелен диск - Ова е датотека со формат „.vhd“, која е физички лоцирана на оваа партиција на дискот. По приклучувањето во системот, виртуелниот диск може да се види Windows Explorer и менаџери на датотеки како редовна партиција на дискот. Ако, на пример, ви треба посебна партиција за диск привремено, за да не губите време за поделба на тврдиот диск со посебен софтвер, полесно е да се создаде виртуелен диск. Можете да поставите датотеки со корисници и да инсталирате програми на неа, исто како и на редовна партиција на дискот, но процесот на создавање виртуелен диск е побрз и полесен од работењето со партиционирање на тврдиот диск. Ако има потреба да се сокријат некои датотеки од трети страни, приказот на виртуелниот хард диск може да се исклучи во секое време.

Екрипција: овие датотеки се апсолутни јазичиња за вас

Покрај тоа, можете да им дозволите да ја гледаат папката, но во никој случај не ја прикажуваат содржината на датотеките. Кога вклучувате криптирање во папка или датотека, можете да работите со него како да не беше. Кога инсталирате криптирање на сликата што ја отворате во уредникот, таа ја декриптира во време на извршување, треба да ја модифицирате и криптирате при зачувување. Бидејќи сте сопственик, сигурно не внесувате лозинка.

На првата слика, Гермелин создаде немирна слика што сака да ја скрие од администраторот на компјутерот. Тој го криптира, а другиот корисник не го отвора или копира никаде - тој нема пристап до тоа. Содржината на таквата датотека нема да биде видлива за другите корисници на компјутер, но, се разбира, не е ниту крадец кој го украде вашиот компјутер или го прима од друг оперативен систем. Но, ако тој ви го украде целиот компјутер, вклучувајќи го и вашиот систем, тој можеби не ја знае вашата лозинка за корисникот, инаку сè е изгубено.

Со поврзување на виртуелен диск со виртуелна машина креирана со употреба на хипервизор, можете да префрлите големи количини на податоци од физички компјутер на вториот.

Конечно, виртуелен диск може да се користи за инсталирање на друг оперативен систем на него. Ако некој е потребен привремено, на пример, за тестирање, но нема посебна потреба во посебен дел од дискот, инсталацијата на оперативниот систем може да се направи на виртуелен диск. Подолу ќе го разгледаме процесот на создавање виртуелен диск. редовни средства Виндоус 8 (10).

Има уште едно прашање. Што се случува ако сакате да споделите шифрирана датотека со друг корисник? Шифрираната датотека ќе биде достапна само за оние кои ја знаат оваа шифрирана датотека однапред. Упатства чекор по чекор за споделување на шифрирана датотека може да се најде во Чешката помош.

Вие креирате виртуелен диск во алатката „Компјутерски менаџмент“, во „Управување со дискови“ и во менито „Акција“. Оваа ужасна навигација беше најтешка, а остатокот е лесна. Избирате каде да ја зачувате датотеката за виртуелен диск, која големина ќе биде, без разлика дали е фиксна или динамична, потоа креирајте партиција и форматирајте ја и поврзете ја со компјутерот под буквата.

Како да креирате и прикачите виртуелен хард диск

Да се ​​создаде виртуелен тешко диск, повикајте ја командата Run (за ова можете да ги користите копчињата Win + R) и внесете ја командата:
diskmgmt.msc

Кликнете на ОК или притиснете Enter.

Utе се појави алатката за управување со дискот. Во менито "Акција", потребна ни е командата "Креирај виртуелен хард диск".

Само оној кој го знае клучот, прима податоци на дисковите. По овластувањето, сè уште можете целосно да работите со дискот, а податоците ќе бидат криптирани кога пишувате и дешифрирате додека читате. Ако криптирате, копирате и работите со податоци, ова малку забавува затоа што крипто-површината само кажува малку. Но, ова не е катастрофа - системот е подготвен за такви парчиња.

Да, ова не е за секого. Да, ако не знаете што правите, не правете го тоа, затоа што денес услугата е неверојатно скапа. Меѓутоа, ако одлучите, таа ќе заврши со шифрирање на целата системска партиција, а податоците за подигачот и декрипцијата ќе бидат префрлени на резервната некриптирана партиција, соодветно.


Во прозорецот што се појавува, наведете ја папката на несистемската поделба на дискот каде што ќе се чува датотеката со формат „.vhd“ - всушност, датотеката на виртуелниот диск. Ја именуваме оваа датотека, изберете го типот (фиксен или динамичен) и ја одредуваме големината на виртуелниот диск. Ако зборуваме за создавање виртуелен диск на системската партиција на дискот на компјутерот, подобро е да изберете фиксна големина и да ја ограничите, за да избегнете затегнување на системскиот диск во иднина. Може да се случи проширување на динамичен виртуелен диск "расте" во волумен, што ќе доведе до намалени перформанси на системот поради недостаток на простор за задачи на Windows. Откако ги поставивте сите параметри, кликнете OK.

Како правилно да се отстрани виртуелниот диск

Потоа можете да ја додадете оваа заштита софтвер преку разни системски системи на вашиот компјутер. Дали користите напредна безбедност или користите компјутер со зададено поставување? Споделете го вашето мислење во дискусијата за статијата.

Зошто е ова добро и како можеме да ја користиме оваа алатка за да го оптимизираме вашиот компјутер? Во статијата. Оперативен систем , апликациите и програмите создаваат привремени датотеки што се зачувани на хард дискот на компјутерот. Тогаш овие датотеки заземаат непотребно простор. Можеме да го решиме проблемот со користење на разни алатки за чистење на дискот.


Можеме да го решиме проблемот со користење на разни алатки за чистење на дискот

После тоа, се враќаме во прозорецот за алатки за управување со дискот, а новосоздадениот виртуелен хард диск ќе се дефинира како нераспределен простор. Виртуелниот диск мора да биде иницијализиран за да комуницирате со системот. После тоа, тоа ќе биде видливо во Windows Explorer. Од другите делови на дискот на компјутерот, новосоздадениот виртуелен диск најлесно се одредува според неговиот волумен. Во нашиот случај, во алатката за управување со дискот се појавува како „Диск 3“. На овој натпис, кликнете со десното копче и изберете "Иницијализира диск".

Креирање на диск за трајно складирање на документи и датотеки

Овде можеме да го конфигурираме соодветниот директориум на виртуелниот диск и привремените датотеки ќе бидат зачувани на ова место. Во овој случај, податоците се чуваат во датотеки што претставуваат слики од соодветните дискови. Затоа, прво мора да креирате слика на дискот. За да го направите ова, ние нудиме мени во прозорецот "Системска лента: Диск слика - Креирај слика". Тука можеме да го внесеме името на датотеката, да ја изберете големината на дискот и посакуваниот систем на датотека.

Во овој случај, мора да ја доделите датотеката на креираниот диск за да ја претставуваат нејзината слика. Користејќи други параметри, можеме да го конфигурираме дискот како отстранлив уред за складирање, хард диск или пристап до дискот само од тековната сметка. Ако сликата е форматирана, датотечниот систем не може повеќе да се менува при креирање виртуелен диск.


Ако сликата е форматирана, датотечниот систем не може повеќе да се менува при креирање виртуелен диск

Во следниот прозорец, во повеќето случаи, мора да го оставите претходно дефинираниот параметар на главната етикета за подигање MBR. Кликнете на ОК.


Кликнете на ОК

Повторно, повторно во алатката за управување со дискот. Сега треба да го организирате виртуелниот диск во посебен волумен. Го нарекуваме контекстното мени, но веќе на визуелниот приказ на нераспределен простор. Ја избираме првата команда - „Креирај едноставен волумен“.


Ја избираме првата команда - „Креирај едноставен волумен“

Тогаш, она што ни треба е да ги следиме упатствата на волшебникот за да создадете едноставен волумен.


Тогаш, она што ни треба е да ги следиме упатствата на волшебникот за да создадете едноставен волумен


Доделете ја буквата од латинската азбука за приказ на дискот во Windows Explorer и менаџерите на датотеки. Кликнете на "Следно"


Ја оставаме претходно дефинираната опција за форматирање за нашиот виртуелен диск во датотечниот систем NTFS. Кликнете на "Следно"


Кликнете на "Заврши" со сите.


После тоа, виртуелниот хард диск може да се види во Windows Explorer како посебна партиција на дискот.


Како правилно да се отстрани виртуелниот диск

За да избришете виртуелен диск, мора да ја избришете нејзината датотека „.vhd“, соодветно. Но, прво, ќе го исклучиме виртуелниот диск од системот, така што тој не се појавува во Windows Explorer. Во алатката за управување со дискот, изберете го нашиот виртуелен диск, кликнете со десното копче и притиснете ја командата за исклучување.


Следно, ќе видиме мал прозорец што ќе нè предупредува од можното губење на податоците што се наоѓаат на виртуелниот диск. Ако сите важни податоци од виртуелниот диск се преместат на вистинското место, слободно кликнете на „OK“.


Тоа е тоа - сега сè што останува е да ја избришете датотеката „.vhd“ од вообичаената партиција на дискот каде што е физички лоцирана.

Но, што ако повеќе луѓе го користат компјутерот?
Па, колку брзо можете да го заштитите вашиот компјутер од другите домашни корисници и, можеби, од надворешниот свет?
Кога го користите компјутерот само за себе, не треба да се грижите што ако го споделите со вашето семејство?
Што се случува ако сакате да споделите шифрирана датотека со друг корисник?
Дали користите напредна безбедност или користите компјутер со зададено поставување?
Зошто е ова добро и како можеме да ја користиме оваа алатка за да го оптимизираме вашиот компјутер?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью