• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да зачувате Word документ како слика

 1. Вградена програма "Ножици"
 2. Како да снимите скриншот во Windows XP и претходните верзии
 3. Карактеристики на софтверот на Microsoft Office
 4. Последните важни детали

Ако треба да конвертирате документ од текстуален уредувач на Microsoft Word во датотека .jpg, можете да користите неколку методи. Сите се достапни и нема да ви предизвикаат тешкотии. Пред да направите превод на текстуален документ во графика, треба да разберете кога тоа може да биде корисно.

Пред да направите превод на текстуален документ во графика, треба да разберете кога тоа може да биде корисно

Во ситуации каде што треба да вметнете слика со пишан текст во друг документ, дефинитивно ќе треба да го преведете текстот во слика. Исто така, ако не сакате да го копирате текстот на авторот од вашиот сајт, тогаш можете безбедно да додадете слика на статијата напишана претходно со помош на Microsoft Word. Можете исто така да ја поставите сликата како позадина за вашата работна површина, така што вашите белешки или потсетници секогаш ќе бидат на повидок.

Вградена програма "Ножици"

Почнувајќи од Windows Vista и Windows 7, во оперативниот систем е вградена програма која е многу неопходна за корисниците и се нарекува Ножици .

Со оваа алатка можете да направите екран на екранот без користење на услуги од трети лица, специјални апликации, како и, исто така, нема повеќе потреба да се движат предметите во таблата со исечоци за понатамошно вметнување и уредување на нив во други апликации. Исто така, "Ножици" можат да поправат посебен дел од екранот.

 1. Преземете го потребниот текст во Word.
 2. Променете ја скалата во долниот десен агол на документот, така што текстот беше на целиот екран, но во исто време целосно го вклопи.
 3. Променете ја скалата во долниот десен агол на документот, така што текстот беше на целиот екран, но во исто време целосно го вклопи

 4. Одете во "Start" и отворете ги "Programs" . Одете во "Стандард" и најдете ја програмата "Ножици" .
 5. Одете во Стандард и најдете ја програмата Ножици

 6. Во прозорецот што се отвора, кликнете на копчето "Креирај" и изберете ја "прозорецот" и поставете го курсорот на документот Word. Со помош на параметарот "Регион" можете да го изберете само регионот со текстот.
 7. Со помош на параметарот Регион можете да го изберете само регионот со текстот

 8. Епизодата што ја избравте ќе се отвори во програмата. Следно, одете во делот "Датотека" и кликнете на "Зачувај како" . Сега можете да го означите формат во кој сакате да ја зачувате датотеката.
 9. Сега можете да го означите формат во кој сакате да ја зачувате датотеката

 10. Изберете каде да ја зачувате сликата и дајте име.
 11. Изберете каде да ја зачувате сликата и дајте име

Така, текстуалниот документ беше зачуван како слика, но ова е само еден од можните методи за конверзија.

Како да снимите скриншот во Windows XP и претходните верзии

Оваа опција првенствено се користи од луѓе кои претпочитаат претходните верзии на Windows, каде што не е обезбедена Програмата за ножици. Но, овој метод може да биде соодветен за секој корисник.

 1. Следете ги истите чекори за зумирање на претходниот метод.
 2. Кликнете на копчето "PrintScreen" на вашата тастатура.
 3. Кликнете на копчето PrintScreen на вашата тастатура

 4. Одете во "Start" и во стандардните програми најдете "Paint" .
 5. Одете во Start и во стандардните програми најдете Paint

 6. За да ја вметнете копираната фотографија, притиснете CTRL + V.
 7. За да ја вметнете копираната фотографија, притиснете CTRL + V

 8. Овде можете да ја смените сликата со отсекување на вишокот или исправување на големината.
 9. Овде можете да ја смените сликата со отсекување на вишокот или исправување на големината

 10. Во делот "Датотека" изберете колона "Зачувај како" . Веднаш изберете го саканиот формат и име за сликата.
 11. Веднаш изберете го саканиот формат и име за сликата

Видете исто така:
Како да повлечете слики од PDF датотека
Како да конвертирате PDF во Word за уредување
Како да отворите датотека DOCM?

Сега знаете друг начин да го фатите текстот и да го претворите во слика.

Карактеристики на софтверот на Microsoft Office

Многу различни програми се вклучени во целосно опремен канцелариски пакет. Ова ги вклучува не само познатите уредници, табеларни пресметки и апликации за креирање компјутерски презентации, туку и Notes OneNote. Поточно, последната алатка ќе биде корисна при преведување на текст во слика.

 1. Во отворен документ, одете во делот File во контролниот панел. Во постарите верзии, ова копче се викаше "MS Office" .
 2. Во постарите верзии, ова копче се викаше MS Office

 3. Во колоната "Печати", отворете го "Принтер" и кликнете на копчето "Испрати до OneNote" . Сега кликнете на "Печати".
 4. Сега кликнете на Печати

 5. Текстот се отвора на дополнителна посебна страница во алатката OneNote. Ако има дополнителни јазичиња од лево или десно, затворете ги.
 6. Ако има дополнителни јазичиња од лево или десно, затворете ги

 7. Во делот "Датотека", одете во "Експортирај" колона и изберете "Word документ" . Сега притиснете го копчето "Експорт" и одберете каде да го зачувате документот.
 8. Сега притиснете го копчето Експорт и одберете каде да го зачувате документот

 9. Ако повторно ја отворите оваа датотека во Word, документот ќе биде прикажан како слика која содржи текст.
 10. Ако повторно ја отворите оваа датотека во Word, документот ќе биде прикажан како слика која содржи текст

 11. Сега зачувајте ги сликите како одделни датотеки. За да го направите ова, кликнете со десното копче на сликата и во скокачкиот прозорец, кликнете "Зачувај како слика" и одберете каде да ја зачувате датотеката и под кое име.
 12. За да го направите ова, кликнете со десното копче на сликата и во скокачкиот прозорец, кликнете Зачувај како слика и одберете каде да ја зачувате датотеката и под кое име

Последните важни детали

Не заборавајте дека конвертирањето на текстот во слика, квалитетот на писменото, со голема веројатност, ќе се смени за полошо. Ова се случува бидејќи сите методи што се опишани го преведуваат векторскиот текст во слика која претставува мрежа од пиксели. Во суштина, ова води до фактот дека текстот на сликата е заматен и нема да биде читлив.

Неколку едноставни белешки ќе ви помогнат да избегнете такви проблеми и да ја олесните работата во оваа насока.

 1. Првиот чекор во сите методи е зумирање. Пред оваа акција, направете го фонтот колку што е можно поголем. Овој совет е особено погоден во ситуација каде што постои листа во вашиот текст.
 2. Ако по зачувувањето на датотеката преку Paint страницата не е видлива, тогаш едноставно направете скала во која документот е прикажан помал.

Сега знаете за најлесно да користите методи за менување на текстуален документ на Word во JPG-датотека. Со опишаните опции, можете да направите конверзија без прибегнување кон дополнителни комунални услуги.

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью