• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да се поврзете WiFi со мобилен телефон. Поставување на Wi-Fi конекција на Андроид

 1. Wi-Fi на iOS
 2. Wi-Fi на Windows Phone
 3. Wi-Fi на Андроид
 4. Поставување врска
 5. Како да поврзете безжична Wi-Fi мрежа на телефонот што работи на оперативниот систем Андроид
 6. Wi-Fi не е поврзан на телефонот.
 7. Wi-Fi поврзување прашања на кинески паметни телефони
 8. Неточна работа на Wi-Fi, DNS сервер
 9. Видео: Пристапна точка
 10. Основни поставки
 11. Напредни поставки

Благодарение на технологијата за пренос на податоци преку Wi-Fi, луѓето можат да ги искористат своите способности во било која точка (каде што има Wi-Fi мрежа). Се разбира, едноставно инсталирањето на Wi-Fi не е доволно. За да ја заврши својата работа на мобилни уреди, исто така е потребно да го конфигурирате.

Wi-Fi на iOS

Поставување Wi-Fi може драматично да се разликуваат на секој оперативен систем. Повеќето од интернет бараат уреди iOS база . Секако, сопственикот на таков уред може да врши едноставни активности (да остварувате повици, да испраќате SMS пораки итн.), Но за сите останати, таквите уреди бараат интернет конекција.

За да поставите iOS уред, треба да имате точка на дофат. Wi-Fi пристап на кој треба да се поврзете. За да ја конфигурирате Wi-Fi мрежата на Вашиот уред, треба да одите до поставките мобилен уред и изберете "Wi-Fi мрежи". Откако ќе кликнете на копчето Wi-Fi на , листата на сите автоматски ќе се отвори достапни врски . Во оваа листа, треба да го пронајдете оној со кого ќе се поврзете, кликнете на него и внесете го SSID-клучот. По првата успешна најава, системот на мобилни уреди автоматски се сеќава на информациите за најава.

Wi-Fi на Windows Phone

За да ја користите Wi-Fi мрежата на мобилен уред кој има операција Windows систем Телефон, треба да ја изберете ставката "Settings" во листата на апликации, а потоа да пронајдете Wi-Fi. Во линијата "Wi-Fi мрежа", треба да ја вклучите конекцијата, по што телефонот автоматски ќе ги пребарува сите достапни мрежи . Треба да ја пронајдете врската кон која сакате да се поврзете и да ја одберете. Следно, треба да внесете корисничко име и лозинка, и само после тоа, телефонот ќе може да се поврзе со мрежата.

Wi-Fi на Андроид

На мобилни уреди, на Андроид база сè е околу истото. Прво треба да отидете во "Settings" и изберете "Wireless Networks". Тука мора да го проверите полето до Wi-Fi-точката. Телефонот автоматски ќе ги пребарува сите достапни мрежи и, ако ги пронајде оние што не се блокирани, ќе се поврзе со нив. Ако сакате да се поврзете со вашата сопствена мрежа, тогаш треба да отидете во поставката "Wi-Fi Settings", каде што можете да видите листа на сите достапни врски. Во листата треба да ја најдете врската што ви одговара и да ја изберете, внесете ја лозинката и во случај на успешно логирање, можете да ја користите Wi-Fi мрежата.

По купувањето на паметен телефон, корисниците имаат разумна желба да одат од мобилен уред на Интернет преку безжична конекција. Сепак, не е секогаш можно да се реализира оваа аспирација од прв пат. За да не наидете на проблеми при поврзување на интернет, треба да знаете како да поставите Wi-Fi на вашиот телефон.

Сите дејства опишани подолу подеднакво се соодветни за телефони и таблети што работат на оперативниот систем Android.

Пред да започнете да поставувате Wi-Fi на вашиот телефон, треба да го вклучите адаптерот. Ова може да се направи со користење на графичка контрола на екранот или во редовна системско мени телефон (таблета). На графичката контрола за да го вклучите адаптерот, само кликнете на соодветната икона:

На графичката контрола за да го вклучите адаптерот, само кликнете на соодветната икона:

Ако на екранот нема графичка контрола, користете го менито на вашиот мобилен уред:


Адаптерот е вклучен - уредот автоматски ќе почне да бара достапни Wi-Fi точки.

Ве молиме запомнете: кога Wi-Fi е секогаш вклучен, батеријата се испушта побрзо отколку кога адаптерот е исклучен.

Дополнително, ако не го исклучите Wi-Fi, тогаш кога се движите низ градот, вашиот телефон ќе ги "фати" сите достапни безжични мрежи и ќе издаде известувања за можноста за поврзување со нив.

Поставување врска

Веднаш по вклучувањето на адаптерот, треба да се појави листа на сите достапни точки на вашиот телефон. Треба да ја изберете вашата мрежа и, доколку е потребно, внесете лозинка (ако сте ја инсталирале при поставување на рутерот). Обично, ништо друго не треба да се направи за да се постави на интернет на Андроид. Но, се случува дека не е можно да се направи врската во автоматскиот режим - во овој случај потребно е да ја конфигурирате врската.

Но, се случува дека не е можно да се направи врската во автоматскиот режим - во овој случај потребно е да ја конфигурирате врската

Прво на сите е неопходно да се обрне внимание на вториот дел. Ако рутерот не го активира автоматското откривање на мрежните параметри (DHCP) на рутерот кој дистрибуира WI-Fi, тогаш во делот "IP Settings" изберете "Custom" и рачно ги наведете сите потребни податоци (IP адреса, портал, DNS). Прво на сите е неопходно да се обрне внимание на вториот дел

Можете да ги дознаете потребните параметри од вашиот мрежен администратор или од вашиот оператор, ако се обидувате да се поврзете со лична пристапна точка. Откако ќе ја зачувате конфигурацијата, обидете се повторно да го поврзете таблетот со интернет.

Бидете сигурни  Икона за Wi-Fi  Статусната лента е запалена со сина, а не со сина боја Бидете сигурни Икона за Wi-Fi Статусната лента е запалена со сина, а не со сина боја. Колку повеќе бои се обоени во сина, толку е посилен сигналот и постабилна е конекцијата со Интернет.

Некои луѓе мислат дека е Wi-Fi бесплатен интернет но ова не е случај. Се разбира, тоа е бесплатно, но ова бара пристапна точка.

Обично таква услуга е обезбедена од кафулиња, супермаркети, а можете исто така да инсталирате рутер дома или преку компјутер, ако е опремен со Wi-Fi модул.

Навигација

Опцијата за Wi-Fi е достапна на многу модели на телефони. Детално разгледајте ги карактеристиките на поврзувањето и користењето на некои од нив.

Како да поврзете безжична Wi-Fi мрежа на телефонот што работи на оперативниот систем Андроид

Пред да се поврзете со безжична мрежа, осигурајте се дека е тоа Модул за Wi-Fi поврзани: направете го следново:

 • одете до прилагодувањата на телефонот
 • Изберете го Wi-Fi-модулот во " брзо поставување "Со кликнување на неа
 • поместете го лизгачот надесно

По неколку секунди, листата на безжични мрежи со која можете да се поврзете ќе се појави во овој дел подолу. Ако видите икона за заклучување веднаш до безжичната икона, тоа значи дека е заштитена со лозинка.

Во оваа фаза, одлучувајте на која мрежа сакате да го поврзете вашиот телефон:

 • кликнете на неа
 • После тоа, на дисплејот на паметни телефони ќе се појави мал дијалог-кутија со името на мрежата што сте ја избрале, информации за нивото на сигналот, типот на заштита и шифрата на шифрата ако е заштитена
 • ако ја знаете лозинката, внесете ја во посебно поле со трепкачки курсорот
 • за да не вложувате грешка при внесување на лозинката, поставете штикли во специјалното поле под "Покажи лозинка"

Така, можете да видите точно кои ликови ќе ги внесете.

Откако ќе ја внесете лозинката, кликнете "Поврзи". Телефонот ќе ве информира дека успешно сте се поврзале со избраната мрежа.

Wi-Fi не е поврзан на телефонот.

Првото нешто што треба да направите е да бидете сигурни дека вашиот уред го има тековниот датум и време. Ако ова е паметен телефон и ја извадивте батеријата од неа, тогаш кога е вклучен, може да се појави погрешен датум. Поради ова, нема да биде можно да се поврзете со Wi-Fi.

За да го решите овој проблем, поставете го точниот датум:

 • отворете ја менито "Settings"
 • пронајдете го делот "Систем" во делот "Датум и време"
 • поставете го тековниот датум, време и зачувајте ги поставките
 • поврзете се со WiFi


отворете ја менито Settings  пронајдете го делот Систем во делот Датум и време  поставете го тековниот датум, време и зачувајте ги поставките  поврзете се со WiFi

Ако по овие манипулации проблемот не е решен, проверете ја лозинката за Wi-Fi:

 • Најдете во поставките пристапна точка на која не можете да се поврзете
 • Држете го прстот додека не се појави прозорец во кој се појавуваат елементите "избриши" и "промени"
 • изберете "промена мрежа"
 • во линијата "лозинка" внесете ја лозинката за Wi-Fi, почитувајќи ги сите правила на големи и мали букви (ако има)
 • кликнете "зачувај"
 • поврзете се и проверете дали вашиот проблем е решен

Ако ја внесете лозинката правилно, но нема врска, користете специјална програма Wifi Fixer. Целосно е да се преземе Google игра . Инсталирајте ја апликацијата и рестартирајте го паметниот телефон.

Вклучете ја оваа програма и поврзете се на мрежата. Во делот "KNOWN", апликацијата ќе ги прикаже оние пристапни точки кои се подготвени за поврзување. Wifi програма Фиксаторот работи во автоматски режим, т.е. ги поправа сите проблеми што се појавиле.

Ако програмата не се справи со задачата, скенирајте го вашиот телефон за вируси. За да го направите ова, извршете ја анти-вирусната апликација која е инсталирана на вашиот паметен телефон (или инсталирајте ја од Игра на пазарот ).

Wi-Fi поврзување прашања на кинески паметни телефони

Често се случува кога ќе внесете погрешна лозинка и обидете се да се поврзете Wi-Fi телефон наместо порака за врската, ќе ви даде порака: "Зачувано, тип на мрежа". Ова е проследено со неколку обиди за автентикација и грешка при поврзување. За да смените проблеми, направете го следново:

 • јавете се на дијалог прозорецот со кликнување на избраната мрежа
 • во овој прозорец, изберете "избриши"

Не грижи се! Мрежата нема да исчезне насекаде. Таа ќе се појави повторно на оваа листа. Потоа можете да ги повторите операциите направени со внесување на лозинка.

Ако ја внесете точната лозинка, но телефонот дава грешка при автентикација:

 • исклучете го Wi-Fi модулот, а потоа вклучете го
 • обидете се да го рестартирате телефонот
 • поврзете се со WiFi


исклучете го Wi-Fi модулот, а потоа вклучете го  обидете се да го рестартирате телефонот  поврзете се со WiFi

Проблемот може да биде во самиот рутер, кој ја дистрибуира безжичната мрежа. Обидете се да се поврзете со друг рутер.

Не работи, потоа ресетирајте го паметниот телефон на фабричките поставки, претходно направите резервна копија поставувања.

ВАЖНО! Ако планирате да користите Wi-Fi, во поставките на телефонот излегува пристапната точка "со барање".

Неточна работа на Wi-Fi, DNS сервер

Постојат случаи каде што неточната работа на безжичната мрежа Wi-Fi мрежи зависи од DNS серверот. На пример, ако одите на Play Market и не преземате слики, игрите и апликациите не се преземаат.

Обично, модемите се конфигурирани на таков начин што добиваат автоматски DNS-сервери од провајдери на компании. Се случува серверите да не работат правилно или неправилно конфигурирани. Универзален начин - ова е да внесете јавен DNS-сервер од Google:

 • одете до прилагодувањата на телефонот
 • Wi-Fi мрежа
 • задржи ја вашата врска
 • во прозорецот, изберете ја ставката "change" или "Statistical IP" (за различни модели на телефони)
 • внесете го DNS: 1 8.8.8.8
 • внесете DNS2: 8.8.4.4

Зачувајте и проверете преземања на апликацијата.

Веднаш штом ќе бидете поврзани со безжична Wi-Fi мрежа, проверете го пристапот до интернет. Отворете го вашиот прелистувач и користете го!

Видео: Пристапна точка

Сопствениците на современи телефони често се заинтересирани за тоа како да воспостават врска и да постават WiFi мрежа на Андроид. Корисниците имаат можност да се поврзат безжични мрежи , додадете и отстранете ги изворите на сигнали, изменете ги параметрите на Вашиот уред за зачувани врски. На gadget може да се сети на мрежата со која беше поврзан порано, и автоматски да се поврзете со нив, се во вистинскиот опсег.

Основни поставки

 1. Отворете ја апликацијата Settings на вашиот уред.
 2. На Wai-Fay копчето, поместете ја рачката во положбата "на".
 3. Во листата на достапни безжични врски, изберете која било врска. Ако мрежата е заштитена и ви треба лозинка за пристап, при поврзувањето ќе се појави соодветно барање.
 4. По успешната врска, се појавува статусот "Connection established". После тоа, мрежата ќе биде зачувана и уредот автоматски ќе го пронајде, еднаш внатре во зоната за пристап.

Повеќето врски се автоматски наброени. Можете да додадете врска која не е наведена во неа, не го прикажува нејзиното име (SSID), или е надвор од опсегот на пристап. Ако посакуваната мрежа не е на листата, но е во близина, треба да отворите "Advanced" -> "Refresh". За да додадете нова конекција, потребно е:

 1. Активирајте го копчето Wi-Fi.
 2. Осигурајте се дека врската "воздух" е вклучена.
 3. На дното од листата изберете "Додај". На Android 6.0 и постари оперативни системи, прво треба да кликнете на "Advanced" и "Add Network."
 4. Внесете ги SSID и другите безбедносни информации ако е потребно.
 5. Кликнете на "Зачувај".

Ако не сакате уредот автоматски да се поврзе со зачуваната зона, можете да ја избришете Ако не сакате уредот автоматски да се поврзе со зачуваната зона, можете да ја избришете. За ова:

 1. Отворете ја апликацијата Settings на gadget.
 2. Активирај безжична конекција . Проверете дали е вклучен.
 3. Изберете зачувана мрежа. На Android 6.0 и постари оперативни системи, прво кликнете на "Advanced" и "Saved".
 4. Потоа допрете на "Избриши".

За да ги видите зачуваните информации за WiFi на телефонот или да ги промените неговите поставувања, треба да:

 1. Отворете ја апликацијата Settings.
 2. Ставете во активен режим Wi-Fi.
 3. Сега е време да се поврзете на одредена мрежа. За да ги видите информациите за неа, треба да го допрете нејзиното име. Овде можете да го видите статусот на конекцијата, квалитетот на сигналот, брзината на комуникација, фреквенцијата и безбедносните информации.
 4. За да ги промените поставувањата, треба да кликнете на името на врската и задржете го Вашиот прст за некое време. Тука можете да го промените или да го избришете.

Напредни поставки

Ако треба да поврзете WiFi на таблета или паметен телефон преку прокси-сервер, треба да ја користите оваа инструкција:

 1. Одете во апликацијата Settings.
 2. Активирај Wi-Fi.
 3. Кликнете на името на мрежата и држете го прстот подолго време.
 4. Допрете на "Промени".
 5. До дополнителни параметри кликнете на стрелката надолу.
 6. До прокси, повторно притиснете ја стрелката надолу. Потоа - "Конфигурирај рачно" и "Автоматско откривање на прокси-серверот".
 7. Конфигурирајте го прокси ако е потребно.
 8. Изберете "Зачувај". Овие податоци мора да бидат внесени одделно за секој случај.


Можете да ги промените напредните параметри на Wi-Fi. За ова ни се потребни следните дејства:

 1. Внесете ја апликацијата Settings.
 2. Активирај Wi-Fi.
 3. Кликнете на "Advanced" и "Advanced Settings." Листата на достапни опции може да се разликува во зависност од моделот на уредот и верзијата на оперативниот систем.
 4. Со инсталирање на дигитални сертификати, можете да го идентификувате Вашиот уред за пристап до VPN, Wi-Fi и други функции.
 5. Инсталација Wi-Fi директно ви овозможува да се поврзете директно со други уреди кои исто така ја користат оваа функција.
 6. Копчето WPS овозможува сигурно безжично прилагодување.
 7. Опцијата WPS Pin Entry ви овозможува да внесете личен идентификациски број за да го заштитите Wi-Fi.
 8. Функцијата Network Notifications ви овозможува да добивате известувања кога уредот ги открива достапните опции за комуникација преку воздухот.
 9. Копчето Wi-Fi On Sleep ви овозможува да ја прилагодите обработката на сигналот за паметен телефон кој е во режим на мирување.
 10. Опцијата "Сигнален опсег" ви дозволува да ги проширите оперативните фреквенции.

Мора да се има на ум тоа оперативен систем може да се разликуваат на различни модели. Горенаведените инструкции се за gadgets под работи Андроид 7.0 и повисоко. На други верзии, процесот на конфигурација може да биде малку поинаков, но во повеќето случаи разликата не е значајна.

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью