• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да се дистрибуира WiFi од лаптоп: инструкции од А до Ш

 1. Пред делење WiFi од лаптоп
 2. Програми за создавање на виртуелна точка за дистрибуција на WiFi
 3. mHotspot
 4. MyPublicWiFi
 5. Креирајте пристапна точка: трите најдобри начини
 6. Начин да ја конфигурирате дистрибуцијата на WiFi со помош на командната линија
 7. Пристапна точка со Windows 7: компјутер-на-компјутер мрежа
 8. Безбедносни проблеми кога дистрибуирате Wi-Fi без рутер
 9. Ние го поврзуваме таблетот, паметниот телефон и лаптопот за дистрибуција

Во нашата ера на дигитални и современи технологии за просечниот жител на градот, невозможно е да се замисли животот без Интернет. Еден од нејзините синови може да се нарече WiFi. И прашањето природно произлегува, како е сè уште потребно да се дистрибуира WiFi од лаптоп, ако не постои можност (или желба) за поврзување на рутер. Ајде внимателно да го разгледаме ова.

Ајде внимателно да го разгледаме ова

Пред делење WiFi од лаптоп

Пред да започнете со поставување на дистрибуција на WiFi преку лаптоп, треба да бидете сигурни дека вашиот уред е опремен со вграден уред за дистрибуција на интернет: адаптер за WiFi или тип USB или PCL. Нивното присуство може да се гледа во Контролниот панел во табулаторот Мрежа и Интернет. Ако го најдете предметот Безжична мрежа во мрежни врски, тогаш можете слободно да преминете кон организација на дистрибуција на WiFi.

WiFi е заштитен знак на Wi-Fi Алијансата. Тоа е стандард за поврзување со IEEE 802.11 протоколот. Општо земено, е безжична мрежа која може да се користи од сите уреди кои поддржуваат сличен стандард за пренос.

Програми за создавање на виртуелна точка за дистрибуција на WiFi

Првиот чекор е да се создаде виртуелна точка за пристап. Таа ќе ти биде лаптоп. За да го направите WiFi точката, можете да преземате слободен софтвер од официјални сајтови.

mHotspot

Една таква програма се нарекува mHotspot. Овој софтвер не треба да се инсталира. Откако ќе се преземе, мора да го стартувате mHotspot. Ќе бидат наведени потребните програмски поставки. На пример, полето наречено Mhotspot се внесува за името на идната мрежа. Дека тоа ќе биде видливо во листата на достапни точки за поврзување.

Можете да ја преземете програмата од официјалниот сајт.

Можете да ја преземете програмата од официјалниот сајт

Прозорецот работи со програмата mHotspot

Следното поле се вика Лозинка. Ова е лозинка. Таа не смее да биде пократка од осум знаци. Важно е да се воведе со цел да се заштити мрежата од пристапот на неовластени лица.

Полето наречено Max Clients го регулира бројот на gadgets, кои истовремено можат да се поврзат со мрежата. Максималниот број е десет. Ако ова поле е единица, тогаш никој, освен вашиот компјутер, нема да може да се поврзе со него. Кликнете на Start Mhotspot и одете за да креирате пристапна точка.

Видео: како да се користи програмата mHotspot

MyPublicWiFi

Ова е друга програма која може да се симне на Интернет е MyPublicWiFi. Одете на официјалната веб-страница на подигнувачот, можете да го преземете софтверот на вашиот лаптоп. Програмата не бара инсталација и работи веднаш по симнувањето.

Прозорец за работа со MyPublicWifi

Програмата MyPublicWifi ви овозможува да направите Wi-Fi пристапна точка од вашиот компјутер. Упатство за употреба:

 1. Преземете MyPublicWifi (по можност верзија 5.1).
 2. Инсталирајте ја програмата.
 3. Рестартирајте го лаптопот.
 4. Започнете ја MyPublicWifi (или стартувајте ја програмата MyPublicWifi како администратор, ова е ако добиете грешка за време на редовниот почеток).
 5. Одредете ја ставката Автоматска HotSpot конфигурација.
 6. одберете го името на мрежата што ќе се креира во полето Име на мрежата (SSID).
 7. Во мрежниот клуч, наведете ја лозинката.
 8. Изберете (штиклирајте) Овозможи интернет споделување.
 9. Во списокот изберете лаптоп врска до интернет мрежата.
 10. Притиснете го копчето Set up и Start Hotspot.

Притиснете го копчето Set up и Start Hotspot

Програмата MyPublicWifi работи одлично и не бара многу напор за поврзување

Креирајте пристапна точка: трите најдобри начини

Дистрибуција преку постоечка Интернет конекција

Дистрибуирајте Wi-Fi преку постоечка интернет-врска под оперативните системи Виндоуз 7 и 8.

За да направите Интернет дистрибуција, мора да ги следите овие чекори:

 1. Започнете.
 2. Контролен панел
 3. Мрежа и Интернет.
 4. Центар за мрежи и делење.
 5. Промена на подесувањата на адаптерот
 6. Безжична мрежна врска 2. Преименувајте го како сакате. Како што ве молам.
 7. Ние ја наоѓаме нашата сопствена активна врска. Во основа се нарекува локална мрежна врска. Исто така се нарекува Виртуелна WiFi.
 8. Во својствата на активната конекција, треба да го најдете јазичето "пристап" и да отидете на неа. Во овој таб, стави штикли, тоа е, ние се согласуваме со сите предмети. Имено:
 • ние им овозможуваме на други корисници да ја користат оваа мрежа;
 • им овозможи на другите корисници да управуваат со врски со избраната мрежа.
 1. Од листата изберете ја вашата активна врска. Тоа е: локална врска (или името што сте го преименувале во врска).
 2. Кликнете "OK" и рестартирајте го компјутерот.

Ако сакате паметен телефон, таблет или лаптоп да ја користите оваа пристапна точка, треба само да ја стартувате програмата за дистрибуција на Wi-Fi. И на уредите што ќе бидат поврзани, мора да ги внесете лозинките за мрежен пристап.

Начин да ја конфигурирате дистрибуцијата на WiFi со помош на командната линија

Горенаведените методи прават малку работа во случај да ви треба да ја дистрибуирате WiFi од компјутер на кој е инсталиран Windows 10.

Како функционира командната линија на екранот на лаптопот

Чекори за дистрибуција на безжични мрежи со помош на командната линија:

 1. Проверете ја можноста за дистрибуција. Мора да ја стартувате командната линија како администратор и внесете ја командата netsh wlan show drivers во неа.
 2. Прочитајте го предметот "Поддржана мрежа за поддршка" (ако поставките се на англиски јазик, ќе бидат напишани Hosted Network). Мора да постои зборот "да".
 3. Следниот елемент на командната линија е: netsh wlan set hostedNetwork mode = дозволи ssid = remontka key = secretpassword. Во исто време, во командата, како инструкции како "remontka" е името на безжичната мрежа (можете да го напишете сопствениот, не се користат простори). Secretpassword е WiFi тајната лозинка. Вие сами го одберете.
 4. Откако сите податоци се внесени, внесете ја командата: netsh wlan започне hostednetwork.
 5. Десен-клик на менито Старт на работната површина и изберете "Мрежни врски" таму.
 6. Во оваа листа, одберете ја интернет-врската која моментално се користи. Кликнете на десното копче на глувчето за да го отворите јазичето Access. Дозволи пристап до други корисници.

Дозволи пристап до други корисници

Конфигурирајте ги мрежните способности преку командната линија

На крајот, на екранот се појавува известување дека безжичната мрежа работи. Ако нема грешки и неуспеси, можете да поврзете телефони, таблети и лаптопи со оваа мрежа. Тие сега ќе имаат пристап до Интернет.

Пристапна точка со Windows 7: компјутер-на-компјутер мрежа

Видео, како да ја прилагодите дистрибуцијата на WiFi од компјутер преку Windows 7

За да направите безжична врска на Windows 7, треба да креирате мрежа "компјутер-до-компјутер". Во долниот десен агол на екранот (каде што се наоѓаат часовникот, датумот и иконите за брз старт. Ова се нарекува "лента") најдете "Интернет конекција". Кликнете на неа, а потоа одберете "Центар за мрежи и делење".

Ќе се појави прозорец. Во него, мора да изберете елемент "Поставки за нова конекција". И кликнете "Конфигурирајте ја безжичната мрежа" Компјутерски-компјутер "и" Следно ".

Во новиот прозорец пополнете три колона:

 • име на мрежата (размислете сами);
 • безбедност тип (WPA2-ptrsonal најдобар);
 • безбедносен клуч.

Одете во "Центар за мрежи и делење" во делот "Измени напредни опции за споделување" и проверете го полето "Овозможи" на сите ставки. Не заборавајте да го ставите функционирањето во моментот: "запомнете ги мрежните поставки." Притиснете го копчето "следно".

Откако системот ќе ја конфигурира дистрибуцијата на Интернет преку WiFi, во прозорецот што ќе се појави, ќе треба да кликнете "Овозможи делење на Интернет конекција".

Откако системот ќе ја конфигурира дистрибуцијата на Интернет преку WiFi, во прозорецот што ќе се појави, ќе треба да кликнете Овозможи делење на Интернет конекција

Поставувањето е успешно, ако после тоа компјутерот без проблеми ќе може да го дистрибуира Интернетот преку WiFi

Безбедносни проблеми кога дистрибуирате Wi-Fi без рутер

Бидејќи, како резултат на организирање виртуелна точка за пристап, е креирана сметка со стандардни параметри, името на администраторот, секое лице кое барем некако е запознаено со мрежата, лесно може да се поврзе со него.

За да се избегне ова, важно е да знаете некои точки. Дејства кои се неопходни за да се заштитат себеси и мрежата од инвазијата на испитаните гости.

Дејства кои се неопходни за да се заштитат себеси и мрежата од инвазијата на испитаните гости

Прозорец 192.168.0.1.

Во полето за адреса во прелистувачот (било кој), внесете 192.168.0.1. На екранот ќе се појави прозорец во кој ќе треба да внесете администраторско име и лозинка. Одете во табулаторот за одржување во делот наречен Администратор. Во полето New Password внесете нова, сложена лозинка. Неопходно е да се запамети. Ќе ви треба кога поврзувате други уреди со мрежата. Со Blade on Confirm Password, потврдуваме дека ја зачувуваме пишаната лозинка. Со истиот принцип го смениме корисничкото име. На крајот на секоја направена акција, кликнете Save Settings. Ова значи: зачувајте ги поставките.

Така, ние ја заштитивме сметката. Со повеќе помош, можно е да ги смените сите мрежни поставки. Вклучувајќи уреди за поврзување и исклучување, како и блокирање на gadgets, така што тие не можат да се поврзат со оваа мрежа.

Продолжуваме директно до заштитата на пристапната точка. Во веќе отвореното јазиче во прелистувачот наоѓаме ставка наречена Setup, односно Settings. Во него, одберете го делот Безжични поставки. Ќе се отвори нов прозорец. Потребно е да изберете функција наречена Manual Wireless Connection Setup. Во делот за поставки, кој се наоѓа во поставките за безжична мрежа, поставуваме ново име на мрежа (SSID). Треба да биде доста комплицирано.

Ако сакате корисниците на други gadgets да не гледаат сопствени мрежи, потоа во полето Овозможи скриени безжични мрежи, проверете го полето.

Ние го поврзуваме таблетот, паметниот телефон и лаптопот за дистрибуција

Откако ќе се организира дистрибуција на Wi-Fi, на ново-запечатениот "рутер" во форма на лаптоп ќе треба да поврзете паметни телефони, планети и други уреди со поддршка за безжична конекција.

Функциите за поврзување имаат уреди што работат на оперативниот систем Андроид. Се разбира, прво, подобро е да проверите дали е дозволен пристап до мрежата од други уреди.

Ако е така, тогаш тоа е потребно. Тој е дизајниран за Интернет со Windows на уреди со Android. Следниот чекор е да овозможите во поставките на таблетот или паметниот телефон на Андроид режим наречен "USB дебагирање". И потоа поврзете го gadget преку USB кабел на лаптопот.

Отпакувајте ја папката со програмата АДБ и стартувајте AndroidTool.exe. Ќе се отвори прозорец, во кој ќе треба да кликнете на копчето Refresh Devices. На десната ќе биде листата наречена Select Domain Server Server (DNS) ... Таму ќе го изберете вашиот сопствен DNS сервер. Откако ќе кликнете на копчето Show Android Interface, апликацијата ќе биде инсталирана на вашиот таблет.

Програмата USB Tunnel дозволи права на супервизори на таблетот. И слободно кликни на копчето Поврзи.

Извор на

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью