• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да поврзете мегафон модем со лаптоп. Како да поврзете USB-модем од мегафон

 1. Ние ја користиме стандардната програма од мегафон
 2. Конфигурирајте го модемот користејќи стандардни алатки за Windows
 3. Резултатот
 4. Како да се поврземе Wi Fi преку мегафонски модем - го поврзуваме модемот на Megaphone со рутерот
 5. Како да се овозможи Wi Fi преку мегафонски модем
 6. Како да поврзете 4g мегафон модем на лаптоп
 7. Поставување 4g модем Мегафон преку рутер

Модемите се многу популарни поради големата покриеност. Способноста за пристап до Интернет од било каде во градот е несомнена предност што избира огромен број претплатници. Мегафон, сфаќајќи го ова, го издаде својот уред за пристап до светската мрежа. Единствениот проблем што може да се појави е поставките. Во оваа статија ќе зборуваме за тоа.


Во оваа статија ќе зборуваме за тоа

Изгледа дека поставувањето на модем е лесен и брз процес. Но, многу корисници имаат проблеми. Прво, краток поглед на тоа како да поставите интернет мегафон на вашиот компјутер:

 • Користење на специјална програма од мегафон.
 • Стандардни апликации за Windows.

Првиот начин е полесен, но не и за секого. Ова се случува затоа што некои корисници не сакаат да инсталираат непотребен софтвер. Исто така, ако користите редовна SIM картичка (некои лаптопи ја поддржуваат оваа функција), а не модем, тогаш е потребен вториот метод.

Ние ја користиме стандардната програма од мегафон

Значи, ако го изберете овој метод за поврзување, продолжете:

 • Изберете USB порта за поврзување на уредот. Мора да работи и бесплатно. Ако условите се исполнети - поврзете.
 • Чекаме малку време, работи автоматски.
 • Инсталирајте го софтверот што доаѓа со него. Овој процес е автоматизиран, чекајќи го крајот на инсталацијата.
 • Бараме кратенка за десктоп програмата. Стартувај. Ако не работи, тогаш вклучете го во режимот "Стартувај како администратор".
 • Го чекаме крајот на мрежата за пребарување.
 • Ние го бараме копчето "поврзи". Кликнете на неа.

После тоа, вашиот интернет треба да заработи.

Исто така, со користење на апликацијата, можете да го проверите балансот, тековната брзина на врската и износот на потрошениот сообраќај.

Поставките се вршат во целосно автоматски режим. Важно е да се разбере дека при тоа, профилите за пристап до Интернет се регистрирани на компјутерот. Ако сакате, тие можат да се користат без апликација од мегафон. Само одете на "Управување со мрежата и делењето" и пронајдете ја врската што ви треба.

Конфигурирајте го модемот користејќи стандардни алатки за Windows


Конфигурирајте го модемот користејќи стандардни алатки за Windows

Како што веќе рековме, програмата од Мегафон не им одговара на сите. За среќа, можете да направите без него. Размислете за овој метод во детали:

 • Ние го поврзуваме модемот со бесплатна USB-порта. Нема потреба да инсталирате софтвер - ние нема да го користиме.
 • Одете во контролниот панел на компјутерот (користете го старт менито). Следно, одете на ливчето "Мрежа и споделување". Бараме линија која ви овозможува да креирате нова врска и кликнете на неа.
 • Изберете ја опцијата "интернет конекција". Типот на поврзување ќе биде побарано, треба да изберете "Dial-up connection".
 • Сега се предлага да ги наведете поставките за конекција. Регистрирајте го бројот на повикот - * 99 #. Можете да го пополните името со лозинката, но нема смисла (мегафонот ги промашува овие податоци и не го бара тоа).
 • Создадена е врска. Оди до нејзините својства. Отстранете го полето веднаш до функцијата "Барам име." Ако е потребно, автоматски се поврзуваме со мрежата кога компјутерот ќе почне.
 • Одете во ливчето "Безбедност". Ставивме крлежка до типот на проверка "СНАР".
 • Зачувајте го она што го поставивте.

Создадена е врска. Сега, за да го користите интернетот, треба да го повикате контекстното мени на врската (користејќи го десниот глушец) и кликнете "Поврзи".

Запомнете дека секогаш треба да ја проверите количината на потрошениот сообраќај.

Ако имате проблеми со создавање врска, можеби немате драјвери. мрежен адаптер . Ова се случува кога неодамна сте го ажурирале оперативниот систем. Накратко укажете на начините за ажурирање на драјверите:

 • Со помош на специјални програми (на пример, "Driver pack solution"). Преземете ја целосната верзија (ова ќе треба да се направи од друг компјутер ако немате интернет) за да го ажурирате возачот. Инсталирајте, притиснете го копчето "скенирање". Софтвер ажурирајте брзо, а потоа рестартирајте го компјутерот.
 • Рачно ажурирање. Започнете со менаџерот на уредот, а потоа побарајте го објектот "Мрежни адаптери". Го гледаме уредот, кликнете со десното копче, оди на табулаторот "Properties", а потоа - "Details". Копирајте ја првата линија вредности и ставете ја во кој било пребарувач. Преземете го драјверот, а потоа вратете се во менаџерот на уредот. Повикајте го контекстното мени на мрежниот адаптер и кликнете на "Ажурирај го драјвер", посочете ја врската до преземената датотека ("Стартувај пребарување на драјвери на овој компјутер").
 • Програмата од Мегафон - најлесниот начин за конфигурирање. Ги ажурира драјверите потребни за креирање на врската. Апликацијата автоматски ќе ги инсталира, по што ќе може да се отстрани, и да го поврзете вашиот 3G модем со стандардни алатки за Windows.

Ако извршите било кој метод за поставување, тоа ќе функционира.

Резултатот

3G и 4G модеми од мегафон - ова е добра можност да го користите интернетот насекаде. Процесот на инсталација е прилично едноставен - секој може да го стори тоа. Ако имате нешто не функционира, контактирајте го центарот за услуги на операторот.

Понекогаш луѓето имаат проблеми со пристапот до интернет со голема брзина, особено во ретко населените подрачја во земјата. Ако не сте во можност да го поврзете Интернет од голем оператор, тогаш можете лесно да поставите 3G или 4G мрежа од модем, а потоа да го поврзете со рутерот. Така, ќе бидете достапни за Wi Fi и кабелска интернет врска на многу уреди. Покрај тоа, не заборавајте дека можете едноставно да го дистрибуирате безжичниот интернет од лаптоп преку поврзување на модем со посебна Wi-Fi опција или инсталирање на специјален софтвер за себе. Опцијата со рутерот е релевантна кога модемот го фаќа сигналот само на одредено место во вашиот дом, или немате каде да вметнете модем. Дознајте повеќе за тоа како да конфигурирате и поврзете Wi-Fi преку мегафонски модем во оваа статија.

Како да се поврземе Wi Fi преку мегафонски модем - го поврзуваме модемот на Megaphone со рутерот

Сепак, не е лесна задача, сосема е можно. Ќе ви требаат сет на алатки:

 • Модемски мегафон
 • TP Link рутер со 3G / 4G модем поддршка.
 • Лаптоп или таблет компјутер за да поставите рутер.
 • Некое лично време.

Можете да го дознаете моделот на рутерот и неговата компатибилност на пакувањето или на официјалната веб страница на компанијата http://www.tp-link.ru. Следете ја врската и ќе ги видите сите достапни рутери во делот "Листа на компатибилни 3G / 3.75G USB модеми".
Овие модели се вредни за купување за оваа намена.

Во таквите рутери има специјален USB приклучок во кој лесно можете да го вметнете вашиот модем Megaphone. Веднаш штом ќе го направите ова, можете да продолжите со поставувањето на самиот рутер. За да го направите ова, во прелистувачот на лаптоп или таблет, регистрирајте ја адресата 192.168.0.1

Ќе видите прозорец за најава каде што треба да го внесете корисничкото име и лозинката на администраторот. Ако сте ги промениле порано, потоа внесете ги вашите податоци.


Во случај да не ги промените овие поставки, обидете се да го внесете фабричкото најавување "admin" без наводници и истиот збор како и лозинката.


Откако ќе се најдете во поставките на вашиот рутер, одете во табулаторот "Мрежа" во левото мени. Во овој дел ќе најдете низа "3G / 4G" што сакате да ја изберете.

Проверете го полето до "3G / 4G Only".


Проверете го полето до 3G / 4G Only

Сега одете во делот "Безжичен режим". Понатаму, во "Безжични поставки". Тука треба да ги пополните следните полиња:

 • "Име на мрежата" - го покажува фиктивното име на вашата Wi Fi мрежа.
 • Бидете сигурни да го наведете точниот регион.
 • Полето "Mode" мора да биде поставено на "11bgn mixed".
 • Проверете ги кутиите подолу како што е прикажано на сликата подолу.


Проверете ги кутиите подолу како што е прикажано на сликата подолу

За да никој не се поврзе со вашиот Wi Fi без ваше знаење, треба да ја заштитите мрежата. Одете во делот "Безжична заштита" и поставете ги параметрите на "WPA / WPA2 - Лични". Проверете ги елементите на екранот, по правило, тие се поставени како стандардни.


Проверете ги елементите на екранот, по правило, тие се поставени како стандардни

Сè што треба да направите е да размислите и да поставите лозинка која нема да ја заборавите. Одете во ливчето "Системски алатки", потоа "Лозинка".


Одете во ливчето Системски алатки, потоа Лозинка

Ако веќе сте имале лозинка на мрежата пред ова, тогаш во првите две линии ќе ја наведете претходната лозинка и името на мрежата.
Во трите крајни линии наведете ги следните податоци:

 • Вашето ново корисничко име, кое претходно ви беше одредено.
 • Измислена лозинка.
 • Повторете ја лозинката.

Бидете сигурни дека лозинката е доволно тешка, и секогаш се сеќавате. Сега модемот Megaphone ќе работи преку рутер, дистрибуирајќи го безжичниот интернет низ целата куќа.


Како да се овозможи Wi Fi преку мегафонски модем

Во моментов постојат специјални мегафонски модеми кои можат да дистрибуираат Wi Fi само со притискање на едно копче, но во претходните верзии не постои таква функција. Сепак, сеуште е можно да се дистрибуира безжична мрежа со едноставно инсталирање на специјален софтвер на вашиот компјутер или лаптоп.

 • Можете да дадете предност на кој било софтвер што го знаете, но овој напис ќе ја користи услугата Virtual Router Plus за пример. Преземете ја на http://soft-arhiv.com. Оваа програма е погодна затоа што не бара инсталација и се дистрибуира на потполно бесплатна основа.


Оваа програма е погодна затоа што не бара инсталација и се дистрибуира на потполно бесплатна основа

 • Откако ќе се преземе архивата, одете до неа и двоен клик на датотеката Virtual Router Plus.exe


exe

 • Во прозорецот што се појавува, наведете ја името за мрежата, неговата лозинка во втората линија. Третата точка останува непроменета. Проверете дали модемот Megaphone е поврзан со компјутерот и работи правилно.
  Сега кликнете "Започни Виртуелен рутер плус", и Wi-Fi мрежата ќе се слушне веднаш.
 • Не заборавајте да ја исклучите безжичната мрежа кога не ви е потребна, за да не губите интернет сообраќај и да плаќате за услугите на Megafon. Само кликнете "Стоп за виртуелен рутер плус", и програмата ќе престане да работи и Wi Fi ќе се исклучи.


Само кликнете Стоп за виртуелен рутер плус, и програмата ќе престане да работи и Wi Fi ќе се исклучи

Почетната конфигурација на 4g модем Megaphone за вмрежување не зазема многу време. Дури и ученик или баба може да се справи со тоа. Тоа е само многу удобно да го користите, каде што нема стандарден и познат пристап до Интернет. Ако отидете со пријателите на природата или да ги посетите роднините надвор од градот, или можеби само спецификите на вашата работа е да го поминете целиот ден патувајќи, тогаш овој начин на комуникација со глобалниот интернет простор е вистински за вас. Користењето на 4g мегафон модем е лесно, а брзината на работа во мрежата ќе ве пријатно да ве изненади.

Како да поврзете 4g мегафон модем на лаптоп

Нанадвор, тоа е многу сличен на познатиот флеш драјв и се поврзува со уредот преку истото пристаниште. Затоа, би било логично да се изврши истиот сет на акции како при поврзување на флеш картичка со компјутер - вметнете го во USB конекторот. Не заборавајте да го опремите модулот со SIM-картичка која доаѓа со уредот. Понатаму, самата канцелариска опрема ќе го одреди новиот уред во својот систем и ќе ги направи потребните поставки. Ако поради некоја причина тоа не се случи, тогаш треба рачно да го конфигурирате 4g модемот Megaphone на лаптопот. Во овој напис, можете да го најдете одговорот на прашањето. Како да инсталирате 4g мегафонски модем на вашиот компјутер следната:

1. Одете во Мојот компјутер и двапати кликнете на отстранливиот диск што се појавува;
1
2. Отвори прозорец со волшебникот за инсталација. Следете ги неговите инструкции. Обично изгледа како понатаму -> Прифаќам -> подалеку -> инсталирај. Инсталацијата сама по себе е исклучена и зема една минута од времето на сила.

Јас прифаќам;


Јас прифаќам;


Инсталирај;


Во прозорецот што се појавува, отстранете го ознаката за проверка од тагот Multiphone и кликнете го подготвен
Во прозорецот што се појавува, отстранете го ознаката за проверка од тагот "Multiphone" и кликнете го подготвен.

3. Наскоро ќе се отвори програмскиот прозорец од мобилниот оператор, кликнете "Поврзи" во него и користете го интернетот.
За да зачувате сообраќај, препорачуваме да го исклучите уредот кога не се користи.
Дополнително, можете да прочитате за тоа.

Поставување 4g модем Мегафон преку рутер

Ако сакате да го користите интернетот не на еден уред, туку на неколку одеднаш, тогаш отстранливиот модул треба да биде поврзан не само со лаптопот туку со рутерот. Тогаш ќе биде можно да се вклучи Wi-Fi и да се поврзат со други паметни телефони, таблети и компјутери. Ова исто така е направено лесно. Чекор-по-чекор поврзување на 4g модем Мегафон на рутер, инструкции за вас:

1. Внесете го уредот во рутерот;
1
2. Одете до поставките на рутерот преку компјутерот;
На задната страна на уредот има адреса за најава (192.168.0.1 или друга што е наведена на рутерот - ние укажуваме во лентата за адреси на кој било прелистувач), тогаш стандардното корисничко име и лозинка се "admin", ако не сте ги смениле порано.
3. Во прозорецот што се отвора, побарајте ја табот Network, потоа Internet Access.
4. Обележете ја линијата 3G / 4G Only (Recommended) и притиснете зачувајте.

5. Сега одете на 3G / 4G;
Овде проверете дали вашата локација, провајдер и автоматско поврзување се точни.
6. Не заборавајте дека вашата пристапна точка или APN мора да бидат заштитени со лозинка. Во спротивно, дури и соседите можат да го користат интернетот.
APN: интернет
Број за пристап: * 99 # или * 99 *** 1 #
Лозинка: gdata (опционално)
Корисничко име: gdata (не е задолжително)

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью