• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да напишете порака на телефонот. Како да работите со Андроид: испратете СМС порака

 1. Пишување СМС
 2. Големина на SMS
 3. Како да напишете СМС порака на телефон користејќи ја функцијата T9
 4. Говорно бирање
 5. Емоции
 6. Тастатура за влез

Ако сакате да ја научите постарата генерација да користите SMS или да ја надополнувате вашата база на знаење за можностите на современите паметни телефони во смисла на пишување СМС-пораки, овој напис е она што ви треба!

За да напишете SMS, најдете на екранот мобилен телефон слика на ковертот, притиснете го копчето за избор или допрете го ако вашиот телефон е екран на допир. Во полето "Примач", или одберете личност од листата со контакти, или бирајте број со активирање на нумеричката тастатура со избирање на ова поле. Внесете го текстот на пораката со помош на тастатурата. На старите модели на мобилни телефони, на едно копче се означуваат неколку букви (на пример, "ABVG"). За да го ставите буквата "Б" во СМС, треба да го притиснете ова копче двапати по ред, "Б" - три пати. За да ставите празно место (сепаратор на зборови), мора да го притиснете копчето со единицата неколку пати или со нула, во зависност од моделот на телефонот. Ако сакате да го избришете последниот знак, притиснете го копчето "C". Пред да напишете голема буква, притиснете стрелка нагоре.


Во современите паметни телефони, можете да отворите листа со контакти, да го одберете лицето на кое сакате да испратите порака и да го повлечете прстот од десно кон лево. Во овој случај, полето "примач" веќе ќе биде пополнето, сè што треба да направите е да напишете текст и да испратите SMS порака.


Во повеќето мобилни телефони, функцијата T9 е стандардно активна. Ова се некои вакви потсетници: почнувате да пишувате збор, а системот веќе ви нуди подготвени варијанти на зборови од вашата база на податоци што може да ви одговараат со таков сет (на пример, напишете "pa" - предложени опции: "Password", "Papa", "Paris "). Оваа база на податоци на зборови се шири како што ја користите. И ако често ги користите истите зборови, оваа опција е многу погодна - убаво е кога ќе се сфатите од полу-збор. Но, некои се вознемирени што системот ги заменува своите варијанти наместо саканите зборови, тогаш оваа опција може да се исклучи во подесувањата на телефонот. На пример, во паметни телефони на Samsung, отворете ги поставките Јазик и влез, во делот за тастатура и влезни методи, кликнете на иконата за брзина до тастатурата Samsung и вклучете го лизгачот спроти T9 ​​Mode на 0.


За да напишете текстуална порака со гласовно бирање, креирајте нова текстуална порака, активирајте го полето "Примач", држете го копчето "gear" (поставки), иконата ќе се смени во "микрофон". Сега, кога ќе кликнете на ова копче, системот ќе ви ја даде пораката "Зборувај". Така да можете да го пронајдете примачот од листата на контакти и да го диктирате текстот на пораката. Главната работа е дека има знак за проверка во поставките спротивно на ставката "Voice input". Не заборавајте откако ќе го проверите текстот на СМС и примачот за да испратите порака со кликнување на иконата "Плико со стрелка надесно". Зборувајќи гласно, така што системот го препознава вашиот глас, тоа воопшто не е потребно, доведете го микрофонот лоциран на дното на паметниот телефон поблиску до вашите усни и смирено кажете го предвидениот текст.


Многу луѓе знаат дека СМС може да се испрати, побрзаме да ве задоволиме: сега тоа е можно на паметни телефони со Android или IOS, благодарение на апликацијата "SMS Center". Програмата ви овозможува да испратите 30 бесплатни смс месечно, но можете да го зголемите овој број ако инсталирате (а понекогаш и достигнете одредено ниво) предложените игри на вашиот паметен телефон. Примачот ја прима вашата СМС преку програмата од вашиот број, но парите за нив не се задолжуваат од вашата сметка.


Користете ги најновите случувања и заштедете ги вашите пари!

СМС-пораките се популарни и практични средства за комуникација, која долго време е цврсто инкорпорирана во нашиот секојдневен живот. Во оваа статија ќе објасниме како да пишувате СМС на телефонот и ќе ви кажете за основните поставувања на СМС.

Секоја СМС порака има одредени својства кои треба да се земат предвид при пишувањето и испраќањето. Прво треба да отидете во "Пораки" на вашиот телефон и да ја одберете функцијата "Напиши нова порака." После тоа ќе се појави формулар за внесување на бројот на примачот, форма за самата порака и влезната тастатура.

Пишување СМС

СМС-примателот може да биде еден или повеќе. За да ја изберете, треба да ја изберете лентата со адреси и да го додадете примачот од адресарот или рачно да го внесете бројот.

За да напишете СМС порака, треба да ја изберете формата на пораката и да го внесете саканиот текст. Откако пораката е подготвена, можете да почнете со испраќање.

Големина на SMS

Кога праќате, треба да запаметите за големината на SMS пораката, бидејќи тоа влијае на нејзината цена. Големината на СМС е бројот на знаци со празни места кои сочинуваат една порака. Во зависност од операторот, големината на една СМС порака напишана со латински и руски букви може да биде различна. Во просек, ова се 130-160 карактери со празни места за латински букви и 70-100 карактери со празни места на руски јазик. Оваа разлика се должи на различното шифрирање на СМС пораките на различни јазици.

Откако ќе се надмине овој лимит, пораката ќе се состои од две СМС пораки, по две над 3 SMS и така натаму. Во деновите кога мобилна комуникација Сè уште не чини толку колку што е сега, многумина пишуваат руски СМС пораки со латински букви за да заштедат пари (на пример, привет, како дела). Сепак, за истата цел, оваа техника може да се користи и денес.

Како да напишете СМС порака на телефон користејќи ја функцијата T9

За полесно и побрзо пишување порака, речиси сите телефони (со исклучок на iPhone) имаат T9 функција. Кога е вклучено, посакуваниот збор автоматски се формира од комбинациите на последователно притисните копчиња на телефонот. Во случаи кога има неколку намени, можете да го одберете саканиот со помош на крстот на телефонот.

Говорно бирање

Со цел понатамошно забрзување на пишувањето на СМС пораките, модерните паметни телефони имаат функција за гласовно бирање. Со кликнување на соодветното копче се вклучува микрофонот, а програмата за препознавање глас ги преведува вашите зборови во текст на екранот.

Емоции

SMS пораките честопати користат разни насмевки - стилизирани графички слики кои можат да ја пренесат емотивната компонента на пораката. Како по правило, во телефони постои подготвен сет на насмевки што можат да се користат кога пишувате пораки.

Тастатура за влез

Во модерните паметни телефони можно е да се избере тастатура за пишување. Ако не сте навикнати да пишувате SMS со помош на тастатурата QWERTY, можете едноставно да ја вклучите стандардната 3 × 4 тастатура, која се користи на обичните телефони (на копчето "2" - A, B, C, D; на "3" - D, E, F , H и така натаму).

Човештвото отсекогаш се разликувало од присуството на желбата да се олеснат сопствените животи. Затоа, напредокот се движи во големи чекори. Познатиот Бел, секако, би бил многу изненаден ако знаел дека неговиот пронајдок се користи како обичен пошта или телеграф. Денес, секој сопственик на мобилен телефон со големо задоволство ја користи предноста на испраќање на букви кои не бараат употреба на коверти со поштенски марки. Науката за пишување СМС пораки е прилично едноставна. Но, постојат некои трикови кои се откриени во оваа статија.

Можете да внесете текст користејќи различни режими: цели зборови или букви. Се чинеше дека е прилично едноставно да пишувате зборови со помош на букви - притискав едно копче, се појави писмо. Но, постои тешкотија, бидејќи секое копче на физичката тастатура на телефонот е доделено неколку букви. Ова е главниот недостаток на пишување порака на сличен начин. Како што разбирате, во овој случај не станува збор за допир на тастатури на паметни телефони.

Ако не сакате да го измачувате сопствениот телефон на овој начин, можете да користите друг поедноставен метод за внесување: T9. Во овој режим, телефонот ги прикажува буквите врз основа на речникот. Ако зборот се состои од три букви, тогаш копчињата ќе треба да притисат само три пати. Но, треба да бидете внимателни, бидејќи во некои случаи Т9 може да внесе други зборови. Несоодветен збор обично се заменува со притискање на копчето "0". Исто така, работи со T9, мора да бидете писмени, бидејќи програмата не е секогаш во можност да го пронајде вистинскиот збор.

Првиот пат кога ќе напишеш на овој начин пораката брзо помина, брзината ќе дојде со време. Но, стекнувајќи доволно искуство во пишувањето на зборови, ќе биде многу лесно да се пишува преку предвидлив (предвидлив) систем за пишување.

Нема потреба да бидеш зборлив. СМС не е наменет за развој на епистолни вештини, бидејќи цената на секоја порака е вредна за парите, па затоа треба да се изрази кратко и концизно. Ако е можно, зборовите можат да се скратат. На пример, оставете ги првите и последните букви. Не можете да внесувате простори, туку едноставно да го стартувате секој збор со голема буква. Значи, можете да го зачувате бројот на знаци (до 70 на кирилица, бидејќи текстот се пренесува со руски букви во Уникод кодирање и до 160 латински букви, на пример, во транслитерација). Два и пол пати помагаат да се зголеми текстот со пишување порака на латински букви.

Кога пишувате СМС на примач на возраст, подобро е да не ги злоупотребувате кратенките, бидејќи едноставно не можете да ги разберете.

Во случај на користење на senstorny телефони или паметни телефони базирани на Android OS и iOS, правилата за пишување на текстуални пораки се слични. Ова е особено точно максимален износ карактери во една СМС - тука модел на вашиот уред не е важно. Сепак, способноста да ги погодите зборовите (T9 или, на пример, Swype *) зависи од апликацијата што ја користите со вашата вообичаена тастатура или со бришење.

* - Swype тастатурата се користи за внесување на текст од екранот на допир, без да се подигне прстот или перото од софтверот "копчиња на тастатурата" на вашиот екран.

Имено. сфатиле како, и почна да се справи со тастатурата. Ајде сега да се справиме со пораки. За да го направите ова, одете до иконата Messages , која се наоѓа на десната страна од иконата Contacts и ќе видите листа на пораки што сте ги испратиле и кои дојдоа кај вас. Сега кликнете на левото копче на допир на дното (во форма на правоаголник). Се појавува прозорец во кој има три икони: Search , Setup и Delete Conversations .

Одете во прилагодувањата. Во ставката Font size на пораката, можете да ја одберете големината на фонтот: може да биде нормална, мала и многу мала.

Можете исто така да изберете боја на позадина, да ги избришете старите пораки и да поставите граници на бројот на SMS и MMS.

Сега вратете се на списокот со пораки и кликнете на иконата Create message со икона на ковертот во горниот десен агол. Се отвора прозорец со полиња во кои можете да го напишете името на контактот и самата порака. Кликнете на кое било поле, и ќе имате тастатура со допир. Притиснете го копчето Settings на тастатурата (со слика на менувачот), и во нов прозорец можете да го одберете типот на тастатурата со кликнување на соодветната ставка.

Можете да работите со Android на еден од четирите типови на тастатури. Првиот вид на QWERTY е стандарден. Постои, исто така, 3 × 4 тастатура која изгледа како тастатура обичен телефон . Исто така можете да го изберете Ink прозорецот . Наместо тастатура, во овој случај се појавуваат квадрати. Во горните квадрати, можете да цртате букви со прст, фигури во долниот лев и знаци на долниот десен. Ако изберете Влез за прозорци 2 за ракопис , се појавува големо поле во коешто цртате букви, броеви и знаци за пораката.

Ако буквите што ги цртате се невешт, тогаш опциите ќе се појават на врвот, меѓу кои ќе треба да го изберете точниот.

Во поставките на тастатурата постои и ставка Settings XT9 . Со кликнување на него, можете да конфигурирате разни помошни функции. На пример, можете да овозможите комплетирање на зборови, корекција на грешки, предвидување на зборови или опции за автоматско менување.

Кога пишувате порака, доволно е да ја напишете првата буква во полето за внесување контакти и ќе видите листа на контакти што почнуваат со ова писмо. Можете да продолжите да го напишете името уште повеќе, или можете да изберете од листата.

Исто така десно од полето за контакт има копче, кликнување на кое ја отворате листата со контакти и изберете од него.

Некој ви испрати SMS порака. Ќе го притиснете "одговорот" и за пет до десет минути конечно ќе го испратите одговорот во една реченица, чувствувајќи дека сте на време. Но, пред да бидете подготвени да ја впиетете славата на вашето достигнување, соговорникот одговара со цел став! Како брзо ја напишал пораката? Обука Се работи за обука, како и неколку клучни трикови.

 • Некои телефони имаат целосна QWERTY-тастатура, со која можете да напишете со два палца. Ова во голема мера го забрзува процесот на пишување СМС.
 • Секогаш можете да заштедите простор со прескокнување на самогласки со долги зборови. "Mk prdlzhn vs rvn mzhn prchtt, n prvd l?"
 • Никогаш не ги коригирајте грешките. Почекајте до крајот и повторно читајте пред испраќањето за да бидете сигурни дека пораката е барем разбирлива за вас.
 • Запомнете дека понекогаш е потребно повеќе време за да најдете соодветен образец отколку ако само што влеговте во зборови!
 • Некои телефони имаат гласовен режим кога притискате или држете одредено копче и зборувате зборови. Зборови за кои велите дека се евидентирани како порака со користење на препознавање на глас.
 • Користењето на T9 или предвидување на текст може многу да помогне. Да се ​​навикнеш на тоа е лесно, и пишувањето на SMS е многу побрзо.
 • Ако имате големи прсти, свртете го телефонот странично така што копчињата се поголеми.
 • Ако вашиот одговор трае премногу време или ако забележавте дека зборувате преку СМС, тогаш размислете за фактот дека можете едноставно да ја повикате другата страна.
 • Ако немате T9, Word, itap или друг предвидлив систем за пишување, тогаш можете да го користите бројот "0" за да ја замените буквата "o". Може да изгледа чудно, но за нормален разговор со пријателите, "Ќе чекам за еден час" ќе изгледа сосема нормално.
 • Обука, тренинг, тренинг. Обидете, на пример, да ги соберете сите содржини на оваа страница. Ќе успеете.
 • Сметаат дека ограничената употреба на овие намалувања во неформалната комуникација кога брзината е потребна е нормална. Сепак, употребата на овие кратенки и курзив ќе има негативно влијание врз вашата репутација во бизнис или во повеќе формална сфера.
Како брзо ја напишал пораката?
Quot;Mk prdlzhn vs rvn mzhn prchtt, n prvd l?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью