• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да креирате врска во HTML документ. Таг А - нејзината синтакса и атрибути

 1. URL или "адреса" на страница на интернет
 2. <A> таг и неговата основна синтакса
 3. Апсолутна и релативна референца
 4. Релативна врска до директориумот поголем од сегашниот
 5. Атрибути на ознаката <A>. Како да отворите документ со референца во нов прозорец
 6. Линк за наслов. Атрибутот на наслов на ознаката <A>
 7. Атрибутен хиперврска nofollow. Забрана за пренос на "доверба" ​​на страницата со референца
 8. Внатрешна врска или сидро во документот
 9. Линк Сидро - Слика
 10. Продолжување

Референци (или хиперврски) се провлекуваат на Интернет како крвни садови. Ако немаше врски, немаше интернет.

Како да креирате линк во HTML документ и правилно да ги регистрирате своите атрибути, каков URL и како пребарувачите се поврзуваат со врски - во оваа следна лекција за почетниците да научат HTML.

URL или "адреса" на страница на интернет

Секој HTML документ на Интернет има своја "точна адреса". Се нарекува "URL", од англиски. URL - Унифициран локатор на ресурси

Структурата на URL-то често е видлива во лентата за адреси на прелистувачот. Тоа вклучува:

 1. Името на протоколот е http: // или https: //
 2. Домен на сајтот
 3. папката или патеката до папката каде се наоѓа овој документ,
 4. Името на датотеката (можеби не е секогаш).

Благодарение на оваа "точна адреса" стана можно да се повика на овој документ од текстот на друг документ.

<A> таг и неговата основна синтакса

Се надевам дека зборот "синтакса" веќе не те плаши 🙂

<a href="http://domen-saita.ru/papka-na-servere/dokument.html"> текстот на врската </ a>

Како што можете да видите, по почетокот на ознаката <A>, мора да има задолжителен атрибут href кој ја наведува адресата на документот кон кој сакате да одите.

Внатре самата ознака на контејнерот е текст (иако може да има слика), што е текстот на врската. Исто така се нарекува " Сидро " или едноставно - Сидро.

Апсолутна и релативна референца

Во горенаведените примери се користеа апсолутни референци. Оние кои ја содржат целата URL-адреса на документот.

Во некои случаи, атрибутот href не содржи целосен URL со името на протоколот и доменот на страницата. Ако документот до кој линкот води, е на истата локација - можете да ја користите релативната врска што води од местото каде што се наоѓа документот.

Шема кога се применува релативна референца

Пример: врската од документот first.html води до second.html датотеката, која се наоѓа во папката за новости.

Релативна врска до директориумот поголем од сегашниот

Код:

<a href="../first.html"> Ова е релативна врска со датотека во ниво на директориумот еден </ a>

Овој линк води кон датотеката first.html во директориумот "родител", односно. едно ниво нагоре .

Комбинацијата ../ покажува папка едно ниво нагоре од дадената позиција на датотеката од која се прави врската.

Атрибути на ознаката <A>. Како да отворите документ со референца во нов прозорец

За да може документот да се отвори во нов табулатор на пребарувачот, треба да го користите атрибутот target = "_ blank"

За да може документот да се отвори во нов табулатор на пребарувачот, треба да го користите атрибутот target = _ blank

Целосна врска за атрибутот = "_ празно"

Не го злоупотребувајте. Нема потреба да се прават внатрешни врски на страницата со овој атрибут. Корисниците ќе бидат вознемирени од "прозорецот за искрење".

Во принцип, со овој цел атрибут - целата приказна. Се уште има голем број на значења, но сите од нив ретко се користат денес.

Тоа е затоа што тие се дизајнирани да работат со веб-страницата на рамки кои веќе не се популарни и, со доаѓањето на HTML5 , стануваат нешто од минатото.

Линк за наслов. Атрибутот на наслов на ознаката <A>

Друг корисен атрибут е насловот = "Текст кој објаснува каде води линкот"

Синтакса:

<a href="http://domen-saita.ru/papka-na-servere/dokument.html" title="сопирање на pop-up"> Ова е врска за навестување </ a>

Како што можете да видите, прелистувачот го прикажува како врв на алатки. А сепак, ги зема предвид пребарувачите.

Атрибутен навестување за насловот на линкот

Атрибутен хиперврска nofollow. Забрана за пренос на "доверба" ​​на страницата со референца

Постои уште еден двосмислена атрибут за врските rel = "nofollow"

Тој им кажува на Прелистувачите дека документот за врска можеби не е веродостоен. Во исто време, индикаторите за доверба ("доверба") од местото на Извор не се пренесуваат на сајтот со референца.

Темата на доверба и рангирање на врски се уште е пред, но ако е краток, "судбината" на сајтовите во пребарувачите, исто така, ќе зависи од бројот на линкови кои водат до оваа страница. Колку повеќе од нив, толку повеќе авторитетен сајтови врската - толку повеќе кредибилитет на страницата со референца.

Во некои случаи, вреди да се "скрининг" врски со овој атрибут. На пример, ако напишете негативен преглед за секоја услуга.

<a href="http://bad-sait.ru/dokument.html" rel="nofollow"> лошо место </ a>

Внатрешна врска или сидро во документот

Во големи текстови, често се бара инсталирање на таканаречени "сидри" во логичните делови на документот. Потоа, тоа е на ова место, можете да се однесуваат.

Најлесен начин да го користите е да се создаде локална содржина од хиперлинкови кои водат до овие сидра. Таквите содржини се обично поставени на самиот почеток на статијата.

Кога креирате таков приклучок, атрибутот име се користи наместо атрибутот href.

Синтакса за создавање на сидро е:

<a name="top"> </ a>

Кога креирате врска, на крајот од URL-то додадете преку знакот # - името на "сидро":

<p> <a href="#top"> Врвот </ a>. </ p>

Транзицијата ќе биде токму на ова место, т.е. Прегледувачот ќе го смести ова место во горниот видлив дел.

Често, во долги документи, на самиот крај тие ставаат таква врска "Топ".

... откако патувале низ целиот свет со миризливи зрна, најдоа највисок квалитет на оние за кои се познати Африка, Азија, Централна и Јужна Америка. Затоа, денес во кафе куќи на брендот Кафе грав Ќе ги најдете најдобрите сорти на кафе од признати производители.

? На врвот ?

Од друг документ, исто така можете да отидете на ова место, ако додадете на крајот на URL-то преку знакот # name_accord

<a href="http://domen-saita.ru/dokument.html#top"> текстот на врската доведува до сидро "горе" во овој документ </ a>

Линк Сидро - Слика

Секоја слика може да биде врска.

Код:

<a href="http://sait.ru/dokument.html"> <img src = kartinka.jpg "width =" 100 "height =" 131 "/> </a>

Стандардно, врските се подвлечени од прелистувачот со солидна сина линија, а линкот-слики добиваат сина рамка.

Линкови-слики добиваат сина рамка

За да се ослободи од него, едноставно правило се додава во CSS-датотеката за местото:

(граница: 0px;)

Ова е инструкција да се направи границата дебелина нула за сите линкови на слики.

Продолжување

Во следниот пост, ќе зборувам за е-пошта линкови, нивните атрибути и методи на "заштита" од злото спамери

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью