• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да конвертирате Word документ (doc) во PDF датотека, како и да го претворите во FB2

 1. Word to PDF Converter - Неколку опции
 2. doPDF е универзален конвертор на секој документ во PDF
 3. Конвертирај DOC во PDF преку Apache OpenOffice
 4. Како да го конвертирате DOC во FB2 за читање на екраните на gadget?

Решив да напишам кратка белешка за тоа како да конвертирате документ креиран во Word во попопуларни формати за читање за PDF (за читање на компјутерски екран, лаптопи и таблети) или Fb2 (за читање на преносни уреди со мал екран).

Всушност, за да се претворат во PDF (постои и алтернативен Djvu формат, но тој доби помалку дистрибуција), можете да го користите вградениот конвертор во Microsoft Office Word, но датотеката ќе биде премногу тежок, па разгледајте уште неколку опции.

Друго прашање - зошто таква потреба може да се појави? Па, на пример, јас повеќе или помалку ги разбирам само можностите на Словото и не сум подготвен да научам други специјализирани уредници (на пример, да подготвам документи во PDF формат). Меѓутоа, понекогаш има потреба да испраќате документи во мрежата или да ги испраќате на некого (бесплатни прирачници, е-книги итн.). Зборот е одличен за создавање на овие датотеки, но читањето не е прифатено (и не е погодно). Затоа, мора да користите конвертор за повеќе популарни формати за читање , како што се PDF и FB2.

Word to PDF Converter - Неколку опции

Првата опција да се добие PDF датотека, како што споменав погоре, е да го користите конверторот вграден во Microsoft Office Word од верзијата што моментално ја користите. Односно Прво создадете документ (со слики и сите потребни елементи) во овој прекрасен уредувач на текст, форматирајте го соодветно, но кога ќе зачувате, одберете малку поинаков формат од стандардниот (PDF).

Во исто време можете да изберете опција за заштеда: со најдобар квалитет или "за веб". Конечната разлика во големината на датотеката ќе биде, сепак, не многу опиплива. Стандардната опција за оптимизација создава PDF датотека која е значително поголема од оригиналниот Word документ. Опцијата за Веб едноставно "работи чуда", и всушност не е многу различна од првата (во мојот случај, намалувањето на телесната тежина беше само пет проценти, а резултирачката PDF датотека беше уште потешка од оригиналниот Doc).

doPDF е универзален конвертор на секој документ во PDF

Затоа, Ви препорачуваме да пробате поинаква верзија на Word до PDF Converter. Тој ги претставува себеси како мала алатка, односно бесплатен PDF doPDF конвертор (верзија 8.0.911 сега е релевантна). Таа е инсталирана како виртуелен PDF драјвер за печатачот (можете да го набљудувате кога ја гледате листата на печатари во контролниот панел на Windows). Затоа, doPDF е универзален конвертор во форма на ДДВ од било која програма во која документот може да се отпечати.

Таа е инсталирана како редовна програма, но на почетокот те прашува дали треба да инсталирате додаток за Microsoft Office Word:

Таа е инсталирана како редовна програма, но на почетокот те прашува дали треба да инсталирате додаток за Microsoft Office Word:

Откако ќе завршите со инсталирањето на doPDF, можете да го отворите истиот документ во Word (или некој друг уредувач на текст - WordPad, NotePad или било кој друг каде што можете да го печатите документот на нашиот нов виртуелен PDF-печатач). Во принцип, ќе треба да одите до поставките за печатење на документот (во Word е големо кружно копче во горниот лев агол и ставката "Печати").

Во прозорецот што се отвара, од списокот на списоци изберете нашиот нов PDF-печатач "doPDF 8":

Со кликнување на копчето "Properties" можете да изберете било која резолуција од 72 dpi до 2400 dpi, и откако ќе кликнете на копчето "OK", ќе бидете прашани (највисока, просечна и "така") - ако во документот нема слики, можете безбедно да одберете последна опција). Ако во документот се користат нестандардни фонтови за Windows, има смисла да го обележите полето "Вметни фонтови" за да ги вклучите овие множества на фонтови во конечниот PDF документ (ова ќе ја зголеми неговата големина).

Исто така постои поле за избор кое ви овозможува да го отворите финалниот документ во програмата одредена за него веднаш по конвертирање на Word во PDF (за оваа намена го користам Foxit Reader). При поставувањето на минималниот квалитет на финалниот документ, ја добив датотеката два пати полесно од користење на вградениот конвертор на Microsoft Office Word.

Ако за време на инсталирањето на doPDF не го отстраните ознаката за проверка во додатокот за додавање на Word , тогаш ќе видите нов лист на лентата со алатки на овој графички уредувач (десно) со алатки за зачувување на документот во PDF формат и копче со поставки. Всушност, сите поставки остануваат исти:

Всушност, сите поставки остануваат исти:

Конвертирај DOC во PDF преку Apache OpenOffice

Ако немате инсталиран уредувач Word (и после сè, тој е платен), и поради некоја причина, doPDF-програмата не е инсталирана или заработена правилно, тогаш постои друга опција за конвертирање на Word документ во PDF-датотека. Пакетот Open Office може да ни помогне со ова (бесплатна алтернатива на Канцеларијата од Melkomyagkih). Јас, на пример, инсталирав Apache OpenOffice, кој може да се симне бесплатно на официјалниот веб-сајт на дадениот линк.

Всушност, аналогот на Word во овој пакет се нарекува OpenOffice Writer и одлично функционира со документи во DOC формат. Ја отвори Word датотеката во овој уредник, ќе најдете на нејзината лента со алатки соодветното копче "PDF". Останува само да се користи и да се избере место за зачувување на конечната датотека.

Останува само да се користи и да се избере место за зачувување на конечната датотека

Неверојатно, конверторот OpenOffice Writer се покажа како најефикасен и е дозволено да добие PDF датотека која е два пати помала од онаа создадена од Word Converter (од истиот извор во DOC формат), а квалитетот воопшто не страдаше ( што е спротивно на doPDF полезноста дискутирана погоре).

Како да го конвертирате DOC во FB2 за читање на екраните на gadget?

Па, во заклучок, јас, исто така, сакам да кажам неколку зборови за алатка која може да преведе документ креиран во Word во FB2 формат. Лично, јас постојано го користам вториот да читам книги на патот. Го поддржува присуството на графика и е многу кул можност да се прилагоди на која било големина на екранот, за разлика од сè од истиот PDF, што ќе треба да се гледа на мал екран со хоризонтално лизгање, а тоа е гаден како непријатно.

Употребата се нарекува Doc2fb и може да се симне бесплатно од дадената врска. Тој може да конвертира документи во .doc, .txt и .rtf формат во формат fb2. Исто така може да пренесува фајлови од еден формат до друг во серија метод (тие само ќе треба да се полнети сè во една папка). Програмата не бара инсталација - само отпакувајте ја архивата и кликнете на doc2fb.hta (чудна таква датотека).

Соодветно на тоа, ако сакате да конвертирате само една датотека (.doc, .txt или .rtf), тогаш однапред ставете ја во посебен татко. После тоа, стартувајте Doc2fb и изберете ја оваа папка:

По изборот на папка, само кликнете на копчето "Конвертирај" што се појавува после тоа. После тоа, ќе имате друга датотека во оваа папка со продолжување FB2.

Недостаток на Doc2fb е тоа што често е лесно да се работи. Без оваа "ништо", можеби нема да работи. Во овој случај, ве советувам да се обидете да го користите htmldocs2fb2. Исто така е бесплатна и има таква богата функционалност:

Исто така е бесплатна и има таква богата функционалност:

Програмата има неколку поставувања каде што можете да наведете нови големини (намалени) за сликите достапни во датотеката DOC и други нијанси за да ги обезбедите. Работата со неа е прилично едноставна. Повторно, во горната половина на прозорецот на програмата (користејќи ја иконата со таткото), одберете ја саканата датотека во формат doc (можете да вчитате неколку датотеки во овој прозорец) и кликнете на копчето за старт, кој се наоѓа само десно:

Повторно, во горната половина на прозорецот на програмата (користејќи ја иконата со таткото), одберете ја саканата датотека во формат doc (можете да вчитате неколку датотеки во овој прозорец) и кликнете на копчето за старт, кој се наоѓа само десно:

Ќе биде побарано да направите одредени поставки (промена на насловот, името на датотеката, итн.), Каде што можете да оставите сè по дифолт и само кликнете на копчето "OK" на самиот крај.

), Каде што можете да оставите сè по дифолт и само кликнете на копчето OK на самиот крај

Сите, датотеката ќе биде зачувана во наведената папка (можете да поставите стандардна @ папка на табулаторот "Поставување" - "Друго"). Неверојатно, датотеката е зачувана во FB2 формат, но спакувана во архива. Ова е доста погодно, бидејќи ја намалува нејзината големина, а повеќето програми за читање на FB2 на мобилни уреди можат да отворат книги во архивите (сè уште го користам Haali Reader на мојот PDA, купен на почетокот на овој век).

Ако сакате да го видите квалитетот на работата на конверторот на компјутер, можете да инсталирате некоја програма за читање на датотеки во формат FB2, на пример, FBReader за Windows.

Па, некаде како тоа. Ако имате други опции за решавање на овие проблеми, тогаш ви дозволам да ги искажете во коментарите (обично, гласовните барања остануваат нечуени, па затоа се надевам дека за арогантен "Јас дозволам" - одеднаш ќе ве допрат и ќе преземат акција). Ви благодарам.

Извор на

Друго прашање - зошто таква потреба може да се појави?
Како да го конвертирате DOC во FB2 за читање на екраните на gadget?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью