• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да ја пронајдете IP адресата на страницата или серверот

 1. Автор на публикации
 2. x64 (aka andi)

Честитки, пријатели.

Се извинувам за долгото отсуство на нови статии, беше зафатен со работа која, на крајот, не донесе ништо. Но овде сум склон да се обвинувам, пред сè, себеси - работите кои се логични за мене всушност се покажаа поинакви. Сепак, тоа беше исто така искуство. Да, и тоа би било глупаво да се жалат, бидејќи со недостаток на вработување, може успешно да го пириш целиот ден на таванот, препуштајќи се да не прави ништо и сигурно да не научи нешто корисно.


Значи, денес ќе го разгледаме прашањето што ги загрижува не само луѓето што ги прават своите први чекори на Интернет, туку и предизвикуваат прилично искусни корисници. Сега учиме да учиме IP адреса сервер каде што се наоѓа локацијата, како и да дознаете зошто не можете да најдете IP адреса домен или, поточно, да ја цениме бесмислата на ова.

Се што ви треба е еднократно системско комунално - пинг. За работата на Интернет инфраструктурата опишани во една неодамнешна статија за основите на мрежата. За листа на Windows команди имаше и мал преглед пред речиси три години.

Веднаш ќе направам резервација дека IP има смисла да дознае само во случај кога името е одредено како домен. Инаку, и така имаме подготвено "ах-пи".

Во исто време, кога тие сакаат да ја откријат IP адресата на доменот, тоа е IP адресата на серверот кон која е прикачена преку евиденција во зони.

Може да се појави прашање, зошто ни е потребна оваа адреса? Барем со цел да дознаете кој хостинг сајт се наоѓа. Одеднаш сакате да се преселите таму?

Подобро е да се разберат такви работи со примери, па на страницата ya.ru, во сопственост на Yandex, ќе се користи како предмет на тестирање.

За да ја дознаеме IP на страницата, ние го повикуваме дијалогот за стартување на програмата - Start → Run - и внесете ја командата cmd. Притиснете ENTER. Започнува командната линија. Внесете го следново:

ping ya.ru

и притиснете ENTER. Програмата веднаш ја прикажува IP адресата на серверот.

Четири линии подолу - Размена на пакети со ... - покажете некои информации од каде можете да одвоите време - колку милисекунди поминале помеѓу испраќањето на пакетот и неговото враќање. Карактеристиката е многу важна, бидејќи оваа вредност е плус со времето за одговор на серверот. На пример, ако "pings" достигнат и се вратат во рок од една секунда, па дури и со моќен сервер, ќе мора да почекате малку повеќе од тоа време, што создава прилично опиплив "фриз" кога чекате.

За сопствениците на сајтови, ова веројатно е критичен параметар. Малку корисници ќе чекаат десетици секунди за вчитување страници.

Долгиот одговор се случува во многу случаи, јас ќе дадам само неколку опции:

 • Бавни јазли долж патеката на пакетот;
 • Далечен сервер. Жителите на Љуберти, сите други работи се еднакви, одговорот од Америка ќе дојде многу подоцна од Москва;
 • "Тесен" интернет канал. На пример, постојат прилично евтини сервери поврзани со неограничено 10Mbit, што е многу мало, бидејќи серверот ќе биде неактивен долго време за да го притисне сообраќајот. Друг пример е дека сте поврзани со користење на ADSL технологијата, со излезна брзина од 8 мегабити во секунда и дојдовна брзина од само 1 Mbps. Потоа, ако нешто се преземе во тој момент, ќе има забави, што може да се помеша за бавен компјутер.
 • Тешко оптоварување на инфраструктурата на серверот или хостелот. Воопшто не е потребно веб-сајтовите на корисниците да бидат виновни за напад на DDoS од страна на конкурентите.

Останува да се разгледа уште едно прашање: како, всушност, ја дознаете IP адресата на серверот? Да речеме дека плаќате хостинг провајдер за хостинг на вашиот сајт. Ви беше испратено писмо со детали за пристап и, меѓу другото, се бара да регистрирате нови NS сервери за доменот. Ова се прави во панелот за снимање. Но, ако доменот е купена со хостинг, тогаш овие податоци ќе бидат пополнети автоматски.

Како што се сеќаваме, промените во CSN стануваат не активни веднаш, треба да помине некое време. Во овој случај, хостерите обезбедуваат домен 3 на ниво (можете да го претплатите сајтот на него). Тоа е она што треба да "пинг".

Автор на публикации

не онлајн 17 часа

x64 (aka andi)

Коментари: 2833 Публикации: 393 Регистрација: 02-04-2009

Може да се појави прашање, зошто ни е потребна оваа адреса?
Одеднаш сакате да се преселите таму?
Останува да се разгледа уште едно прашање: како, всушност, ја дознаете IP адресата на серверот?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью