• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да го користите кешот на прелистувачот на корисниците за да го забрзаат сајтот (заглавија Last-Modified, ETag, Expires, Cache-Control)

Следниот чекор за забрзување на страницата и имплементирање на соодветните препораки од услугата PageSpeed ​​Insights е настан за конфигурирање на кеширање во прелистувачите на корисниците

Следниот чекор за забрзување на страницата и имплементирање на соодветните препораки од услугата PageSpeed ​​Insights е настан за конфигурирање на кеширање во прелистувачите на корисниците.

Дозволете ни да го испитаме детално овој дел од оптимизацијата на веб ресурс, кој може да се имплементира со вметнување на соодветни директиви во конфигурациската датотека на .htaccess на серверот која работи со Apache софтвер.

Поставување кеширање во прелистувачот на корисници со цел да се зголеми брзината на страницата

Запомнете, на почетокот на мислењето споменав дека предложената опција не е 100% универзална и не е погодна за секого? За жал тоа е. Факт е дека овој метод е погоден само за сервери со кои управува Apache софтверот (од кои, сепак, големо мнозинство).

Освен тоа, движењата опишани подолу само ќе дадат резултати ако Apache-то работи во чиста форма. Ако користите еден куп Apache + nginx, тогаш ќе мора да го конфигурирате второто, и во овој случај, сопствениците на сајтовите на дели виртуелен хостинг не можат да сторат без помош. Значи мора да се поврзеш со домаќинот (сепак, исто така, опција).

Значи, ние ќе го конфигурираме излезот на страниците од кешот со специфицирање на специјални директиви кои се напишани во. Htaccess датотеката , што не е ништо повеќе од средство за далечинско администрирање на серверот каде што се наоѓа вашиот проект.

Сите дејства за уредување на серверот треба да бидат контролирани од вас, па не заборавајте да направите копии од датотеките да бидат променети, така што, ако е можно, да ја вратат оригиналната состојба на страницата.

Постои .htaccess обично во root директориумот (public_html папка или htdocs) на вашиот сајт. Прво, проверете ја неговата достапност со поврзување со оддалечен сервер каде што вашиот проект е хостиран, преку FTP конекција ( тука има менаџер на Filezilla расклопуван од коските). Ако не ја набљудувате. Htaccess датотеката, тогаш пробајте да изберете "Сервер" - "Насилно приказ на скриените датотеки" од горниот FileZilla мени:

Прочитајте детали за спроведувањето на кеширање во прелистувачите.

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью