• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да го исклучите мрежниот огнен ѕид (оневозможете или конфигурирате исклучоци) во Windows 7, 8 и 10

 1. Зошто да го исклучите?
 2. Оневозможете го Windows 7 Firewall
 3. Како да го исклучите контролниот панел
 4. Firewall: како да се оневозможи преку командната линија?
 5. Оневозможете ја услугата за заштита преку "msconfig"
 6. Исклучување на услугата преку командата services.msc
 7. Конфигурирај исклучоци од Firewall

Кога работите со било кој компјутер, мора да обрнете големо внимание на безбедноста на мрежата Кога работите со било кој компјутер, мора да обрнете големо внимание на безбедноста на мрежата.

Firewall е ефективна алатка за заштита инсталирана стандардно во сите верзии на оперативниот систем Windows и филтрирање на дојдовен сообраќај за закани. Обично заштитниот ѕид работи како што треба и не дозволува корисникот да знае на сите.

Но, во некои случаи, заштитата не функционира правилно, блокира корисни програми и услуги и треба рачно да се оневозможи или да постават исклучоци.

Зошто да го исклучите?


Оваа алатка за безбедност го штити оперативниот систем од вирусот, хакер и други напади однадвор. За разлика од антивирусните програми, кои се дизајнирани да ги избришат веќе постоечките датотеки, заштитниот ѕид првенствено го филтрира целиот сообраќај што доаѓа на компјутерот и ги блокира потенцијално опасните датотеки и врски во движење.

Стандардно, целиот сообраќај од сите типови врски е филтриран:

 • Жичен интернет;
 • Wi-Fi, Интернет дистрибуција од мобилни уреди, безжични модеми;
 • VPN, прокси и други сложени шеми за поврзување.

Ако системот смета дека програмата е злобна, таа го блокира и испраќа порака до корисникот, барајќи од него да донесе конечна одлука. Корисникот може да се согласи со мислењето на системот и може да дозволи програмата да биде активна со отстранување на заштитата или додавање на датотеката на исклучоците. Без дозвола на корисникот, заштитниот ѕид не прави ништо, меѓутоа, честите системски конфликти со корисниците на трети лица од страна на софтверските сили или внимателно да ја конфигурираат листата на исклучоци или да го оневозможат заштитниот ѕид на сите.

Оневозможете го Windows 7 FirewallМожете да го исклучите firewall-от во верзии 7, 8 и 10 на неколку начини, од кои повеќето се универзални и работат на сите верзии на оперативниот систем.

Како да го исклучите контролниот панел

 1. Одете во "Start" - "Control Panel".
 2. Во горниот десен агол, изменете ја ставката "Види" во "Големи икони".
 3. Изберете ја ставката "Windows Browser" која се појавува (или внесете ја оваа фраза веднаш во лентата за пребарување во менито "Start" и одете на овој дел).
 4. Во левото мени изберете го "Овозможи или оневозможи заштитен ѕид на Windows" (овој дел е достапен само за корисници со администраторски права).
 5. Во овој дел, конфигурацијата за заштита се нуди одделно за работни и домашни мрежи. Двата дела мора да бидат оневозможени, инаку за значителен дел од врските, заштитниот ѕид ќе продолжи да филтрира. Двапати е потребно да се одбере точката за исклучување, во близина на која е напишано "не се препорачува", и притиснете го копчето "OK".

Ако сè е направено правилно, по испраќањето на копчето "OK", ќе се појави последната страница, само овој пат со црвен дизајн и предупредување за оневозможување заштита. Оваа инструкција одговора на прашањето како да го исклучите заштитниот ѕид во сите три популарни верзии на Windows: 7, 8 и 10, но ова не е единствениот начин.

Firewall: како да се оневозможи преку командната линија?

Постојат неколку начини да се користи командната линија во Windows:

 • Притискање на комбинацијата на копчиња "Windows + R";
 • Отвори "Start" и внесете cmd или cmd.exe во пребарувањето;
 • Избирање "Старт - стандардна - командна линија".

Значи, како да го исклучите firewall-от на Windows 8 и 7 користејќи ја командната линија:

 1. Отвори ја командната линија .
 2. Внесете го текстот "netsh advfirewall го поставите allprofiles исклучен".
 3. Притиснете го копчето "Enter".

Како и во случајот со горните инструкции, оваа низа на акции ја оневозможува заштитата за сите видови мрежни врски (и дома и работни мрежи).

За да ја превртите заштитата преку командната линија, доволно е да го внесете истиот текст, само на крајот да го замените OFF со ON.

Оневозможете ја услугата за заштита преку "msconfig"

По затворањето на системот на еден од начините погоре, заштитниот ѕид ќе престане да работи и сите дојдовни сообраќај ќе бидат обработени од останатите методи: антивирус и друг софтвер. Но, во исто време, службата одговорна за заштитниот ѕид и функционирањето на заштитниот ѕид ќе продолжат да работат.

Важно: Услугата msconfig е важен системски елемент. Повредата на неговите поставки и конфигурација може да доведе до најнеочекувани последици, за кои е потребна помош од специјалист. Исклучувањето на системските услуги е на ваш сопствен ризик.

Нарачката на услугата:

 1. Одете во "Start".
 2. Внесете msconfig во полето за пребарување.
 3. Треба да има 1 датотека со соодветно име во категоријата "Програми".
 4. Отворете ја најдената msconfig датотека.
 5. Во прозорецот што се отвора, пронајдете и отворете го табулаторот "Услуги".
 6. Во прозорецот што се отвара, го отстранува "Windows Firewall".

За промените да стапат на сила, треба да го рестартирате компјутерот - системот ќе понуди веднаш да ја даде својата согласност. По рестартирање, компјутерот ќе почне без работен заштитен ѕид.

Исклучување на услугата преку командата services.msc

Најлесен начин да започнете услуга е да ја користите командната линија, исто така, со повикување на тоа со комбинацијата на копчиња "Windows + R" или со внесување CMD во пребарувањето.

По отворањето на командната линија ви требаат:

 1. Внесете ја командата "services.msc" и притиснете Enter.
 2. Во прозорецот што се отвора, пронајдете го објектот "Windows Firewall" и кликнете на него со десното копче на глувчето.
 3. Во отвореното контекстно мени, изберете ја ставката "Стоп".

Во овој случај, системот за заштита ќе биде суспендиран. Сервисот нема да работи, но компјутерот не треба да се рестартира.

Конфигурирај исклучоци од Firewall

Често, не треба целосно да го оневозможите или отстраните системот за заштита: само треба да поставите список за исклучување, така што Windows не е во конфликт со очигледно проблематичните датотеки и програми. Исклучоците ви дозволуваат да не користите отстранување на заштитата и да го научите заштитниот ѕид да го заобиколи и да го прескокнете потребниот софтвер.

Чекор-по-чекор конфигурација процес:

 1. Отворете го прозорецот за конфигурација на Windows Firewall (преку контролната табла или лентата за пребарување).
 2. Во менито, одберете ја ставката "Дозволи програма или компонента да работи преку Windows Firewall".
 3. Изберете го објектот "Дозволи друга програма."
 4. Кликнете на копчето "Browse" и пронајдете ја датотеката за програмирање .exe што сакате да ја додадете во исклучоците.

За да може програмата да работи без проблеми и блокирање на мрежата, треба да се стават обележени полиња: јавни мрежи, мрежи за дома и работа. За промените да стапат на сила, рестартирањето на компјутерот не е потребно.

Зошто да го исклучите?
Зошто да го исклучите?
Firewall: како да се оневозможи преку командната линија?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью