• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Како да додадете страничен заглавие во Word. Користење подножја во Зборот

 1. Како да додадете подножја во Word 2016, 2013, 2010, 2007?
 2. Како да додадете заглавија и подножја во Word 2003?

Кога означувате документ, може да биде неопходно да се вметне името на датотеката, бројот на страницата, датумот или сите други помошни податоци во горниот или долниот дел од страницата. Спроведување на оваа задача и да ни помогне подножјето. Всушност, овие се горните или долните дополнителни делови од текст или графики кои го украсуваат документот и го збогатуваат. Текст Уредувач на зборови обезбедува можност за додавање на заглавја и подножја од готови распореди, или создавање свој. Оваа статија ќе разговара за тоа како да додадете подножја на документот од нула.

Како да додадете подножја во Word 2016, 2013, 2010, 2007?

Заглавија и подножја доаѓаат во две сорти: заглавја и подножја. Прво ќе ви кажам како да додадете наслов, односно насловот.

Одете во табулаторот "Вметни" во главното мени, најдете го делот "Footers" и користете ја опцијата "Header".

Се појавува паѓачка листа на заглавија на заглавија. Движете се низ листата до крај и пронајдете го шаблонот што ни треба од понудените.

Кога ќе се додаде насловот, насловот на делот ќе биде обележан со испрекината линија и специјална текстуална ознака.

Повеќето од предложените шаблони вклучуваат готови текстови, но можете да го уредувате и да создадете резултат што ви треба. Вреди да се обрне внимание на фактот дека за време на уредување на наслови и подножја не е возможно да се работи со главниот текст. Можете да отидете на тоа само кога уредувањето на подножјето е завршено.

Како што можеби веќе сте забележале, можете да работите со подножјето во специјалниот дополнителен таб "Дизајнер", кој можете да го затворите со кликнување на копчето "Затвори го прозорецот на подножјето". После тоа можете да продолжите да работите со главниот текст.

По создавање личен заглавие, можете да го прилагодите подножјето (т.е. подножјето). Повторно, ќе ги користиме услугите на табулаторот "Дизајнер", имено, делот "Премини" и кликнете на копчето "Оди до подножјето".

Како по правило подножје се користи за внесување на броеви на страници кога користите готови распореди, инаку можете да направите се што е самите користејќи своја сопствена работа. За да внесете број на страница, во делот "Footer", користете го копчето "Page Number", и тоа е тоа.

За да го уредите насловот, одете во табулаторот "Внеси", изберете ја опцијата "Уреди го заглавието" во менито "Заглавие" и направете соодветни промени. Истото важи и за подножјето.

Можете да работите со текстот во подножјето на највообичаен начин: промена на големината и видот на фонтот, примена на лево или десно оправдување итн. Како и обично, сите овие типови операции се изводливи на табулаторот Home.

Исто така можете да направите уникатни заглавја и подножја за непарни и дури и страници, соодветно. За да го направите ова, се свртуваме кон копчето "Parameters", а во паѓачката листа изберете ја функцијата "Различни заглавија и подножја за чести и чудни страници".

За да се движите помеѓу четирите и чудните страници, користете ги копчињата "Назад" и "Напред" на табулаторот "Дизајнер".

Како да додадете заглавија и подножја во Word 2003?

Во верзија текстуален уредувач 2003 година, визуелната презентација на главното мени е значително различна од модерната. Овде треба да отидете во делот "Поглед" -> "Подножја", а потоа да продолжите според алгоритмот опишан погоре.

Тоа е сè, што се однесува на работата на подножјата во Word. Подносите ќе ви дадат стил и новина во документот, а понекогаш и денес недостатокот на проток на документи.

Заглавија и подножја за Word 2007 се графички слики или текст кои се наоѓаат на дното и на врвот на страната на документот. Текстот може да биде, само на една страница, и ист за неколку страници.

Подножјата се користат за нумерирање на страници, наслови на секции, поглавја, имиња, имиња, имиња на организации, датуми, времиња и повеќе. Во зависност од она што сакате да го наведете во насловот и подножјето. Ако сакате да се одрази на сите страници, доволно е да се направи еден од нив. После тоа, тој автоматски ќе биде прикажан на сите страници.

Доколку документот нема делови, тогаш заглавјата може да бидат отстранети, вметнати и модифицирани. Документот исто така може да користи готови заглавија и подножја кои можат многу лесно да се менуваат. Можете исто така да креирате персонализирани уникатни заглавија и подножја, како што е логото на компанијата. Тие можат да бидат зачувани во вашата колекција.

За да додадете едно подножје за целиот документ во табулаторот "Внеси", изберете ја групата "Footer", потоа одберете ја командата што ви треба со кликнување на "Footer или Footer".

После тоа, подножјето се појавува на сите страници на документот. За да го промените форматирањето на текстот, треба да го изберете текстот и да ги користите опциите за форматирање кои се наоѓаат на мини-панелот.

За да се префрлате помеѓу заглавјето и подножјето, треба да кликнете на "Оди до крај" или "Оди до заглавие" во групата за навигација.

За да го внесете бројот на страница, притиснете го копчето "Број на страница". За да внесете датум или време, притиснете го копчето "Датум и време". Откако ќе го изберете потребното, двоен клик во полето за документи, а потоа кликнете на копчето "Затвори заглавие".

За да вметнете текст или графики во подножјето, потоа зачувајте го во колекцијата, кликнете на табулаторот "Внеси", изберете ја групата на подножјето. Потоа изберете подножјето што ни треба, насловот или долниот дел. Потоа, изберете "Промени наслов или подножје", внесете го текстот или сликата што ни треба. За да го зачувате создаденото подножје, одберете го текстот или сликата во подножјето, потоа кликнете "Зачувај го избраниот фрагмент како нов заглавие (подножје).

За да го смените заглавјето и подножјето, во групата "Footer", изберете го заглавјето или подножјето што ни треба, кликнете на саканата опција за подножје во колекцијата. После тоа, подножјето се менува низ документот.

За да отстраните подножје од насловната страница, кликнете на табулаторот "Распределба на страници", потоа изберете "Поставки на страници" и кликнете на табулаторот "Распоред". После тоа, во групата "Footer", означете го полето на првата страница. И подножјето од насловната страница ќе биде избришано.

За да ги отстраните заглавјата и подножјата од сите страници на документот, одберете ја групата "Headers and Footers" во ливчето "Insert". Следно, изберете подножјето што треба да го смените (заглавје или подножје), кликнете на "Избришете го подножјето (подножјето)".


Во заглавија и подножја, понекогаш на непарни страници се наведуваат насловите на документот, а на дури страници е и насловот на поглавјето. Да креирате за овие страници различни подножја Неопходно е да кликнете на табулаторот "Внеси", одберете "Footers", потоа "Header (footer)". Кликнете на "Промена на подножјето" или "Промени го заглавието". Потоа проверете го полето за чести и чудни страници. И сега можете да внесете наслов и подножја за непарни и дури и страници.

Доколку е потребно, да одите до дното или насловот една (чудна) страница, кликнете на групата "Транзиции", потоа на копчето "Следно" или на копчето "Претходна".


пати

Како да додадете подножја во Word 2016, 2013, 2010, 2007?
Како да додадете заглавија и подножја во Word 2003?
Како да додадете подножја во Word 2016, 2013, 2010, 2007?
Како да додадете заглавија и подножја во Word 2003?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью