• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Инсталирање на повеќе оперативни системи на компјутер

Не е невообичаено за корисникот да инсталира не само еден оперативен систем на неговиот компјутер, туку неколку, на пример, два системи во врска - на пример, Windows и Linux Не е невообичаено за корисникот да инсталира не само еден оперативен систем на неговиот компјутер, туку неколку, на пример, два системи во врска - на пример, Windows и Linux. Причината може да биде специфична работа на корисникот на компјутер, неговата желба да тестира нова софтверска опрема или други причини.

Оваа статија ќе разговара за тоа како лесно и брзо да се справите со инсталирање на повеќе од еден оперативен систем на вашиот компјутер, или оперативен систем за кратко. Severalе се разгледаат неколку класични и најпопуларни комбинации на оперативни системи или снопови. Willе зборуваме за генералниот принцип на инсталирање на оперативниот систем и главните детали за овој процес.

Инсталирањето на комбинација на оперативни системи Windows 7 и Windows XP на компјутер е многу популарно. За време на инсталацијата на споменатата комбинација на оперативни системи, корисникот на компјутер ќе мора да користи специјален софтвер (софтвер) за да преземете два оперативен систем. Како пример, можеме да препорачаме мала и едноставна програма EasyBCD за конфигурирање на подигнувачот за Windows. Со помош на EasyBCD, секој корисник може да конфигурира подигнувач на Windows, така што е можно да се вчитаат неколку оперативни системи на еден компјутер, вклучувајќи ги скоро сите верзии на Windows, Linux, Mac OS X. Покрај тоа, EasyBCD се дистрибуира од неговите творци бесплатно.

Со вообичаена алтернативна инсталација на два оперативни системи (без употреба на споменатата помошна програма), резултатот ќе биде следен - само оперативниот систем инсталиран од вториот ќе се преземе на компјутер на корисникот. За време на инсталацијата на оперативниот систем Windows семејство на оперативниот систем, натоварувачите на сите оперативни системи претходно инсталирани на компјутерот автоматски се бришат и на нивно место е инсталиран нивниот мајчин натоварувач. Поради оваа причина, мора да користите такви програми за да го инсталирате оперативниот систем како EasyBCD.

Оваа програма за инсталирање може да се преземе и остави некое време на неутрален информативен медиум или да се преземе на компјутер по инсталирање на еден од горенаведените оперативен систем Windows. Вреди да се каже дека не е важно која верзија ќе се инсталира прво - Windows XP или Windows 7.

По инсталирањето на првата верзија, можете да започнете со инсталирање на вториот оперативен систем, само на различна партиција, подобро би било ако инсталацијата на новиот оперативен систем е на друг хард диск. Следниот чекор е да инсталирате програми за инсталација на оперативниот систем EasyBCD на вашиот компјутер.

Интерфејсот на оваа програма може да биде на руски или англиски јазик. Во случај на втора опција, сè уште не треба да се грижите ако ги знаете барем основите на овој странски јазик. Откако ја отворивте програмата за инсолација на ОС, мора да додадете запис за првиот инсталиран оперативен систем во програмата за подигнување, така што кога ќе го вклучите компјутерот, можете да го преземете ако сакате, а не само вториот оперативен систем инсталиран по дифолт. На контролниот панел на програмата за инсталација на оперативниот систем, мора да додадете нов влез за да го вчитате инсталираниот прв оперативен систем. По прегледувањето на читањата на поставките на програмата, корисникот ќе пронајде две записи во програмата за подигање: оперативниот систем Виндоус XP и системот Виндоус 7. За ова, оваа постапка за поставување може да се смета за успешно завршена и компјутерот може да се рестартира мирно. Во иднина, корисникот веќе може да се подигне од неговиот префериран оперативен систем.

Алтернатива и доста вообичаена кај корисниците на компјутер е исто така инсталирањето на вашиот компјутер комбинација на оперативни системи како што се Linux и Windows. Овој пакет ќе му овозможи на корисникот да го тестира оперативниот систем на семејството GNU / Linux без прекинување на саканата од страна на многу Windows системи, на кои се разви веќе дефинирана приврзаност.

Во овој случај, корисникот може да стори без програма што го конфигурира записот за подигање, како во првиот случај опишан погоре. Ги користи стандардните карактеристики на оперативниот систем Linux. Прва потреба да се воспостави на класичен начин, оперативниот систем на семејството Виндоус, а потоа инсталирајте Linux и оперативниот систем, кој, во споредба со Windows, не ги брише странските подигнувачи за време на процесот на инсталација. За време на инсталацијата на оперативниот систем Linux, во никој случај не треба да го користите целиот диск, ако не сакате да ги изгубите сите податоци на него. Потребно е првично да изберете посебен дел за оваа потреба. Кога инсталацијата е завршена, Linux автоматски создава мени за подигање на кое корисникот може да избере кој било од оперативните системи што се достапни за подигнување во иднина. Во исто време, целиот процес на инсталирање на оваа комбинација на оперативни системи, исто така, може да се спроведе сам по себе со помош на специјална програма за инсталирање на оперативниот систем, како истото EasyBCD.

Комбинацијата на оперативни системи за инсталација на компјутер може да се состои не само од два системи, туку и повеќе. На пример, користејќи го оперативниот систем EasyBCD или други слични програми способни за создавање на сметки во програмата за подигање, можете да создадете комбинација со оперативниот систем Linux, Windows XP, Windows 7 и некои други преносни оперативни системи како што е Kolibri OS. Табовите создаваат записи за сите инсталирани оперативни системи. Така, можете по избор да инсталирате друг оперативен систем на семејството Mac OS или стара верзија на оперативниот систем на семејството Виндоус, како истиот Windows 98 или Windows NT и така натаму.

Значи, накратко испитавме неколку опции за инсталирање на комбинации на неколку различни оперативни системи на еден компјутер. Во процесот поврзан со инсталирање на разни оперативни системи, експерименти, корисникот на компјутер треба да биде претпазлив во однос на изборот на софтверски производи инсталирани од него на неговиот компјутер, водејќи сметка за нивното потекло и квалитет. На крајот, не треба особено да се вклучите и да се придржувате до разумни мерки во желбата да експериментирате. Ви посакуваме цело време на вашиот компјутер, без оглед на оперативните системи и софтверот инсталиран таму.

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью