• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Грешка при воспоставување врска со базата на податоци

 1. 1. Барања
 2. 1. Корумпирана база на податоци
 3. 2. Проверете ја вашата wp-config.php датотека
 4. 3. Проверете го вашиот сервер
 5. 4. Заклучок

Грешка при воспоставување врска со базата на податоци, е многу честа грешка кога се обидувате да пристапите до вашата веб-страница на WordPress

Грешка при воспоставување врска со базата на податоци, е многу честа грешка кога се обидувате да пристапите до вашата веб-страница на WordPress. Базата на податоци ги зачувува сите важни информации за вашата веб-страница, вклучувајќи ги вашите мислења, коментари, конфигурација на веб-локација, кориснички сметки, поставувања за тема и приклучок и така натаму. Ако врската со вашата база на податоци не може да се утврди, вашата веб-страница на WordPress нема да се вчита, и повеќе веројатно ќе ви ја даде грешката: "Грешка при воспоставување врска со базата на податоци" Во ова упатство ќе ви покажеме, како да го поправите Грешка при воспоставување врска со базата на податоци во WordPress.

Најчеста причина за "Грешка при воспоставувањето на врска со базата" е едно од следните:

Вашата база на податоци е корумпирана
Неточни индицирања за најава во вашата конфигурациска датотека на WordPress (wp-config.php)
Вашата MySQL услуга престана да работи поради недоволна меморија на серверот (поради густ сообраќај) или проблеми со серверот

1. Барања

Со цел да се реши проблемот со "Грешка при воспоставувањето врска со базата на податоци", треба да се исполнат неколку барања:

 • SSH пристап до вашиот сервер
 • Базата на податоци се наоѓа на истиот сервер
 • Треба да го знаете корисничкото име за базата на податоци, корисничката лозинка и името на базата на податоци

Исто така, пред да се обидете да ја поправите грешката "Грешка при воспоставувањето врска со базата на податоци", многу е препорачливо да направите резервна копија од вашата веб-локација и база на податоци.

1. Корумпирана база на податоци

Првиот чекор што треба да се направи кога се обидувате да го решите проблемот "Грешка при воспоставувањето врска со базата на податоци" е да проверите дали оваа грешка е присутна и за предниот и задниот крај на вашиот сајт. Можете да пристапите до вашиот back-end преку http://www.yourdomain.com/wp-admin (заменете "yourdomain" со вашиот вистински домен)

Ако грешката останува иста за вашиот предниот и задниот крај тогаш треба да се префрлите на следниот чекор.

Ако сте во можност да пристапите на back-end преку https://www.yourdomain.com/wp-admin, и ќе ја видите следната порака:

"Една или повеќе табели на база на податоци не се достапни. Базата на податоци можеби ќе треба да се санира "

тоа значи дека вашата база на податоци е оштетена и треба да се обидете да ја поправите.

За да го направите ова, прво мора да ја овозможите опцијата за поправка во вашата wp-config.php датотека, која се наоѓа во root директориумот на WordPress сајт, со додавање на следнава линија:

дефинирај ('WP_ALLOW_REPAIR', true);

Сега можете да отидете на оваа страница: https://www.yourdomain.com/wp-admin/maint/repair.php и кликнете на копчето "Поправка и оптимизирање на база на податоци".

Од безбедносни причини, не заборавајте да ја исклучите опцијата за поправка да ја избришете линијата што ја додадовме претходно во датотеката wp-config.php.

Ако ова не го реши проблемот или базата на податоци не може да се поправи, најверојатно ќе треба да ја вратите од резервна копија ако имате достапна.

2. Проверете ја вашата wp-config.php датотека

Друга, веројатно најчеста причина, поради неуспешната врска со базата на податоци е поради неточна информација за базата на податоци поставена во вашата конфигурациска датотека на WordPress.

Конфигурациската датотека се наоѓа во root директориумот на WordPress сајт и се нарекува wp-config.php.

Отворете ја датотеката и пронајдете ги следниве линии:

дефинирај ('DB_NAME', 'database_name'); дефинирај ('DB_USER', 'database_username'); дефинирај ('DB_PASSWORD', 'database_password'); дефинирај ('DB_HOST', 'localhost');

Осигурајте се дека се поставени точни податоци за базата на податоци, корисничко име и лозинка. Хостот на базата на податоци треба да биде поставен на "localhost".

Ако некогаш сте го промениле корисничкото име и лозинката на вашата база на податоци, секогаш треба да ја ажурирате оваа датотека.

Ако сè е правилно поставено и сеуште ја добивате грешката "Грешка при воспоставувањето врска со базата на податоци" тогаш проблемот веројатно се наоѓа на страната на серверот и треба да продолжите на следниот чекор од ова упатство.

3. Проверете го вашиот сервер

Во зависност од достапните ресурси, за време на сообраќајните часови вашиот сервер можеби нема да може да се справи со целиот товар и може да го запре вашиот MySQL-сервер.

Можете или да го контактирате вашиот хостинг провајдер за ова или можете сами да го проверите дали MySQL серверот правилно работи.

За да го проверите статусот на MySQL, влезете во вашиот сервер преку SSH и користете ја следнава команда:

системски статус mysql

Или можете да проверите дали тоа е во вашиот активен процес со:

ps aux | grep mysql

Ако вашиот MySQL не работи, можете да го стартувате со следниве команди:

systemctl започне mysql

Можеби ќе треба да ја проверите употребата на меморијата на вашиот сервер.

За да проверите колку RAM меморија имате на располагање можете да ја користите следнава команда:

free-m

Ако вашиот сервер работи напорно на меморија, можеби ќе сакате да размислите за надградба на вашиот сервер.

4. Заклучок

Најчесто. грешката "Грешка при воспоставувањето врска со базата" може да се поправи со следење на еден од чекорите погоре.

Се разбира, не треба да се поправате, Грешка при воспоставување врска со базата на податоци, ако користите некој од нашите  WordPress VPS хостинг услуги  , во кој случај можете едноставно да побарате од нашите стручни администратори на Линукс да ви помогнат да ја поправите Грешката за воспоставување врска со базата на податоци во WordPress, за вас Се разбира, не треба да се поправате, Грешка при воспоставување врска со базата на податоци, ако користите некој од нашите WordPress VPS хостинг услуги , во кој случај можете едноставно да побарате од нашите стручни администратори на Линукс да ви помогнат да ја поправите Грешката за воспоставување врска со базата на податоци во WordPress, за вас. Тие се достапни 24 × 7 и веднаш ќе се грижат за вашето барање.

PS . Ако ви се допадна овој пост, за тоа како да ја поправите грешката за воспоставување на врска со базата на податоци во WordPress, ве молиме да ја споделите со пријателите во социјалните мрежи користејќи ги копчињата од лево или едноставно оставете одговор подолу. Благодарам.

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью