• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Документација :: Jabber Server

 1. Почетната страница на модулот XMPP (Проширен пораки и протокол за присуство - протокол за проширување...
 2. Домени и сметки
 3. Ростер
 4. Поврзување
 5. Списание

Почетната страница на модулот

XMPP (Проширен пораки и протокол за присуство - протокол за проширување на пораки и присуство), порано позната како Jabber, е XML-базиран, отворен, слободен за користење протокол за инстант пораки и информации за присуство во близок режим во реално време. Првично дизајниран да биде лесно проширен, протоколот, покрај испраќањето на текстуални пораки, поддржува пренос на глас, видео и датотека преку мрежата. За разлика од комерцијалните системи за инстант пораки како AIM, ICQ, WLM и Yahoo, XMPP е децентрализиран, проширен и отворен систем. Секој може да го отвори својот сервер за инстант пораки, да регистрира корисници на неа и да комуницира со други XMPP сервери.

Кога ќе го внесете модулот, неговиот статус, копчето "исклучување" (или "Вклучи" ако модулот е исклучен) и се прикажуваат најновите пораки во дневникот.

Поставки на серверот

Поставки на серверот

Во табулаторот "Подесувања" можете да ги дефинирате следните параметри:

Поставувања за транспорт на ICQ

Корисна карактеристика на XMPP системите се транспортирања или портали, кои им овозможуваат на корисниците да пристапат до мрежи кои користат други протоколи, како што се OSCAR (ICQ).

За да го конфигурирате ICQ-транспортот, можете да го одредите серверот за поврзување и портата за пренос на податоци.

Поставувања за конференции за

Конференција - место на комуникација на неколку корисници на јаббер. Има име кое не се повторува во истиот сервер.

За да ја внесете конференцијата, треба да ја пронајдете соодветната ставка во програмата на клиентот. На пример, Приклучи се група во Tkabber или Приклучи се на Groupchat во Psi. Потоа внесете го името на собата и серверот на кој се наоѓа, на пример, conference.up4k.loc. Со цел да се создаде нова соба, обично треба само да внесете непостоечка соба на посакуваниот конференциски сервер. Списокот на постоечки простории може да се гледа со Service Discovery како што се применува на серверот за конференции.

Параметарот "Администраторска сметка" дефинира корисник кој секогаш ќе биде администратор во која било креирана просторија.

SSL сертификат - потребен за креирање безбедна конекција со клиент-сервер. Стандардно, податоците на протоколот се пренесуваат во отворена форма. За да го избегнете ова, кликнете на копчето [...] во полето и одберете го претходно генерираното SSL сертификат за серверот.

Поврзете ги корисниците со сметки во заеднички список . Овозможува или оневозможува споделен список. Ако полето за избирање не е означено, новите додадени сметки нема да се додадат во обичниот список и, според тоа, нема да се појават со други претплатници во листата со контакти.

Домени и сметки

Домени и сметки

Пред да додадете кориснички сметки, треба да креирате jabber-домен. Одете во табулаторот Домени и сметки и кликнете на копчето Додај → Jabber домен. Можете да го именувате доменот со било какво непостоечко име, ако комуникацијата преку Jabber протокол ќе се појави во рамките на корпоративната мрежа, или ќе поставите испраќање jabber пораки на домен од реалниот живот регистриран во вашата организација.

Можете да го именувате доменот со било какво непостоечко име, ако комуникацијата преку Jabber протокол ќе се појави во рамките на корпоративната мрежа, или ќе поставите испраќање jabber пораки на домен од реалниот живот регистриран во вашата организација

После тоа, со избирање на создадениот домен, можете да додадете кориснички сметки на неа. Серверот ќе побара од вас да го внесете името на сметката, лозинката и да го одберете корисникот на кого оваа сметка ќе биде доделена на обичниот список.

Серверот ќе побара од вас да го внесете името на сметката, лозинката и да го одберете корисникот на кого оваа сметка ќе биде доделена на обичниот список

Важно: кога креирате jabber-домени и сметки, соодветните домени и сметки се појавуваат во делот Пошта . Обратното исто така е точно.

Ростер

Ростер

Заеднички список (англиски заеднички список) - начин да го конфигурирате XMPP серверот кога се иницира промена на списокот на клиент од страната на серверот. Кога е поврзан со серверот, клиентот прима група на групи и контактите што ги содржат. Освен контактите, клиентот автоматски добива претплата од сите контакти, а исто така ни дава и свои. Така, секој контакт од списокот го гледа статусот на кој било друг контакт.

Во табулаторот "Roster" можете да ја видите листата на контакти од сите jabber-домени создадени на IKS, бидејќи тие ќе бидат прикажани во контакт листата на корисник кој се поврзува со IKS преку неговата Jabber сметка.

Поврзување

Поврзување

За да се поврзете со серверот, треба да ја конфигурирате врската во било која IM-програма која го поддржува протоколот XMPP. На пример, во програмата QIP Infium Ова се прави на следниов начин: Подесувања → Сметки → Додај сметка → XMPP

На пример, во програмата  QIP Infium  Ова се прави на следниов начин: Подесувања → Сметки → Додај сметка → XMPP

Откако сте го регистрирале вашето корисничко име и лозинка за поврзување, одете во табулаторот "Сервер" и внесете во полето "Домаќин" IP адресата или името на доменот на iKS jabber-server, а исто така и пристаниште 5222.

Внимание! За да може клиентот правилно да се поврзе со наведеното име на доменот на серверот, како и да му дозволи на серверот да разменува информации со други јаббер-сервери, во некои случаи е неопходно да се произведе конфигурирајте xmpp-услуга за DNS-зоната овој домен!

Списание

Списание

Табулаторот "Пријави" содржи резиме на сите системски пораки од серверот. Списанието е поделено на страници, користејќи ги копчињата "напред" и "назад", можете да се движите од страница до страница или да го внесете бројот на страницата во полето и веднаш да го префрлите на него.

Внесувањата на дневникот се обележани во боја зависно од видот на пораката. Нормалните системски пораки се обележани во бела, пораки за статусот на системот (вклучено / исклучено, корисничко поврзување) - зелено, грешки - црвено.

Во горниот десен агол на модулот е низата за пребарување. Со него можете да го пребарувате списанието за евиденцијата што ви треба.

Дневникот секогаш прикажува настани за тековниот датум. За да ги видите настаните на друг ден, одберете го саканиот датум користејќи го календарот во горниот лев агол на модулот.

Доколку е потребно, можете да ги зачувате податоците од дневникот во датотека со кликнување на копчето "Експорт".

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью