• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Документација :: DNS зона

 1. Поставки Зона - датотека што ја опишува кореспонденцијата на домаќините на доменот и нивните IP адреси....

Поставки

Зона - датотека што ја опишува кореспонденцијата на домаќините на доменот и нивните IP адреси. Најмалку два сервери се одговорни за секоја зона на DNS. Едниот од нив е примарен, основен, останатите се секундарни, секундарни. Примарниот сервер содржи оригинални датотеки со база на податоци DNS за нејзината зона. Секундарните сервери ги примаат овие податоци преку мрежата од примарниот сервер и периодично го бараат примарниот сервер за надградби на податоци. Ако се ажурираат податоците на примарниот сервер, секундарниот сервер бара „пренесување зона“ - т.е. Бази на податоци за потребната зона. Зоната се пренесува со помош на протоколот TCP порта 53 (за разлика од барањата испратени до UDP / 53).

Промени во базата на податоци DNS можат да се направат само на примарниот сервер. Од гледна точка на сервисирање на барањата на клиентот, примарните и секундарните сервери се идентични, сите тие даваат авторитативни одговори. Се препорачува примарните и секундарните сервери да бидат на различни мрежи - да се зголеми веродостојноста на барањата за обработка во случај мрежата на еден од серверите да не биде достапна. Серверите DNS не се обврзани да бидат во доменот за кој се одговорни.

За да создадете примарна зона на DNS, кликнете на копчето Додај → DNS DNS зона. ICS ќе ве замоли да ги внесете следниве параметри:

вредност на параметарот Име на зоната Име на доменот за кој е одговорна оваа зона DNS серверите DNS серверот Име на серверот одговорен за оваа зона (соодветниот запис на НС ќе се појави во списокот со зонски записи автоматски) Администратор е-пошта Адреса на администраторот одговорен за оваа TTL зона (Време да се живее) Валидното време на складирање за овој ресурс евиденција во кешот на неодговорниот сервер DNS во секунди. Ажурирање Временскиот интервал во секунди по што секундарниот сервер ќе провери дали информациите треба да се ажурираат. Обид за повторно судење Временскиот интервал во секунди по што секундарниот сервер повторно ќе пристапува до неуспех. Застареност Временскиот интервал во секунди по што секундарниот сервер ќе ги смета за застарени своите информации. Негативно TTL Вредноста на животниот век на информацијата за серверите за кеширање ((ttl) во последователните записи на ресурси)

Внимание! Ако не сте искусен администратор на системот, не менувајте ги стандардните поставки! Овие поставки се погодни за огромно мнозинство создадени DNS зони.

Пристап

Пристап

Табулаторот „Пристап“ ви овозможува да дефинирате надворешни адреси кои имаат право на пристап до информациите во оваа зона. Стандардно, читањето е дозволено од сите мрежи.

По создавање на зоната, можете да отидете додавање на записи

Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью