• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Ценовник за продажба: можам да видам сè?

 1. 1. Нешто зголемени цени.
 2. 2. Додадено 2 колони.
 3. 3. Најмувал фотограф во државата.
 4. 4. Вметнат во првата страница од цената на новите категории.
 5. 5. Со оглед на задачата на програмерот.

Оваа статија нема да биде долга запознавање карактеристично за мене. Само еден случај за тоа како направивме лесна верзија на ценовникот за продажба на еден од нашите клиенти. Ова му овозможи да ја зголеми претвораната конверзија во договор по испраќањето на нов ценовник за 12,7%.

И гледајќи напред, јас ќе одговорам на вашето прашање, ние се уште ќе напишеме не само конкретен случај, туку и како да креираме вистински каталог со чекори. И сега земете неколку чипови од овој случај и запознајте ги со себе.

Како по правило

Ценовните листи што клиентот ги добива се слични како две капки вода од ист океан. Додека лежите, постојат три разлики што може да ги најдете во нив:

 • Детали за компанијата
 • Број на позиции
 • Разлика во цената

И тука за вас за пример како стандардна цена.

Стандардна преземање од 1C во Excel. Обично на 20-30 листови ако се испечатени. Колку повеќе наслови, толку повеќе листови. Откако во нашиот живот видовме каталог кој се состои од 212 страници, извинувај, но ова е нешто, подобро е да не се испраќа таков документ. Ако се покаже дека во вашиот каталог постојат голем број позиции, тогаш во тој случај, подобро е да се дознае потребата на клиентот и да се испрати само она што навистина му е потребно.

Рацете на нозете и нема

Ние спроведовме анкета меѓу клиентите на нашиот клиент (жал за тафтологија) и дознавме следново:

 • По правило, потенцијалниот купувач побара од 3-5 цени од различни компании и ги споредуваше цените. Главниот критериум за селекција беше цената. Условите за видот на испорака, гаранција, плаќање беа веќе на второ место;
 • Според статистичките податоци, видени на првите 2-3 страници од цената, не повеќе. Тоа беше сосема доволно да се разбере цените и да донесе одлука за работа со оваа компанија;
 • Бидејќи нашиот клиент беше ангажиран во големопродажба на облека, достапноста на фотографии од позиции беше одлучувачки фактор за донесување одлука за купување. На веб-страницата, во социјалните мрежи или во самата цена, не е важно. Главната работа е во тоа што купувачот може да види сè со свои очи и да ги собере стоките на неговиот вкус, кој според него ќе се продава најдобро;
 • Сите побараа попусти, иако ценовникот веќе ја покажа најниската цена.
 • Заклучоци направени. Цената се промени!

  1. Нешто зголемени цени.

  Да, без оглед колку е смешно тоа може да звучи, но за повеќето производи сме ги зголемиле цените за 5%, со исклучок на стока за локомотива.

  2. Додадено 2 колони.

  Попуст 5% и 8%. За да ја добиете стоката по оваа цена, неопходно е да се направи купување за одреден износ. До 10 000 илјади за да добијам 5%, а до 25 0000 да добијам 8%, но не зборувавме за условите за добивање на попуст за нови клиенти пред да бидат испратени, така што тие самите ќе имаат желба да учат за тоа. И со цел овие попусти да не работат против нас, односно "до минус", направивме став број еден.

  3. Најмувал фотограф во државата.

  Почнал да фотографира нови позиции и да ги вметнува во 1C. За истата задача дадовме на менаџерите за продажба - барајте фотографии на производи на веб-страниците на производителите и исто така да ги внесете во 1C. За само еден месец, кога 3 луѓе работат напорно, можете да внесете 10-15 илјади фотографии во ценовникот. Се разбира, прво, треба да внесете фотографија од најпопуларните производи.

  4. Вметнат во првата страница од цената на новите категории.

  "Бестселер", "Специјална понуда" и "Нова". И тие беа обележани со големи букви и црвени во боја, така што беа видливи. Можеби не е многу искрен во однос на потрошувачите, но често овие воопшто не беа "нови производи", туку едноставно она што моравме да го продадеме на прво место. Тоа е, всушност, во овие категории, менаџерите ги вметнаа остатоците од складот, аукциските стоки и така натаму.

  5. Со оглед на задачата на програмерот.

  Се разбира, има малку да се излезе со иновации, неопходно е сè што е автоматски во 1C да биде истоварено во Excel. Искрено, бевме помалку зафатени со првите четири поени отколку со ова. Навистина зеде многу нерви, напор и време.
  Главниот проблем беше со увоз на фотографии од 1C во Excel, но ние исто така го решивме 😉

  Така цената почна да се грижи за нашите промени.

  Така цената почна да се грижи за нашите промени

  Се согласувам, тоа се разликува од првата слика на подобро. И како што напишав погоре, просечната конверзија, по испраќањето таква цена, во трансакцијата се зголеми за 12,7%.

  Ценовникот беше премногу голем

  Природно, имавме проблем што фотографијата заземаше многу простор и испраќањето по е-пошта беше сосема тешко, но за ова пронајдовме решенија:

  • Не испраќајте ги сите позиции во еден документ, туку ја разјаснувате потребата на клиентот и испратете го на одредени брендови
  • Ставете го ценовникот на услугата каде што можете да пребарувате онлајн

  Покрај тоа, подготвивме и создадовме посебен маркетинг комплет во кој детално ги опишавме сите предности на нашиот клиент. Заедно со продажната ценовна листа, таа стана убиец маркетинг материјали.

  Патем, како да се направи маркетинг маркетинг комплет ние опишани во детали овде и овде.


  Накратко за главната работа

  Овој случај можеше да се направи уште подобро, беше можно да се развие насловна корица, да се изберат поединечни позиции и да се ставаат налепници врз нив, да се јави на стоката како моја сопствена статија, за да не може никој да ги спореди. Но, сето тоа е пресврт на идеалот, за основите имате доволно од овие акции. Па, ако основите не се доволни за вас, тогаш како што напишав погоре, дефинитивно ќе напишеме цела статија за тоа како да направиме ефикасен ценовник самостојно.

  И сега имаш уште едно збогум на "песна":

  • Бидете сигурни да ги користите во колоните со ценовници или "Попуст". Тоа едноставно магично влијае врз одлуката за купување од страна на клиентот, особено во областа на големо;
  • Бидете сигурни дека секогаш ќе се јавите на вашите клиенти по испраќањето на цената. Како по правило, сите менаџери за продажба грешат со ова. "Да, јас чувствувам дека тој само гледа," "Да, нема да купи нешто" и така натаму. Вообичаено измислување на менаџери за продажба да се заштитат од повици;
  • Не штеди пари за промени во цените во 1C. Да, може да чини десетици, па дури и стотици илјади рубли, во зависност од сложеноста на системот, но дури и ако тоа ја зголемува конверзијата за 10%, тоа ќе го плати за себе на долг рок.

  Извор на

  Новости
  Провайдеры:
  • 08.09.2015

   Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
   Читать полностью

  • 08.09.2015
   IPNET

   Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
   Читать полностью

  • 08.09.2015
   Boryspil.Net

   Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
   Читать полностью

  • 08.09.2015
   4OKNET

   Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
   Читать полностью

  • 08.09.2015
   Телегруп

   ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
   Читать полностью

  • 08.09.2015
   Софтлинк

   Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
   Читать полностью