• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

Алатки за цртање

Во Photoshop, алатките за цртање се користат за создавање линии и пополнување области со боја или неколку бои измешани заедно. Да знаете како да користите алатки за цртање е важно за секој уметник кој сака да работи во Photoshop.

Алатка за четка Алатка за четка  (Четка)  Со цел да се користи алатката за четка во целост, важно е јасно да се разбере што е четката во Photoshop (Четка)
Со цел да се користи алатката за четка во целост, важно е јасно да се разбере што е четката во Photoshop. Четката користи претходно поставени четки (поставки за четки) кои се претходно дефинирани (или дефинирани од корисникот). Претходно поставени четки (поставки за четки) - кој било отпечаток од четка со одредени карактеристики (како што се големината и формата).

Со други зборови, четките за Photoshop се огромна колекција на различни четки, од кои секоја има своја форма на отпечаток. Замислете, кога ќе притиснете отпечаток на една од четките на врвот на платното, неговата форма веднаш се втиснува на неа. Ова е сурово објаснување, но дава општа идеја за тоа како работи алатката.

Четките во Photoshop имаат многу други карактеристики што ги прават сосема за разлика од четките во реалниот свет. Со контролирање на овие карактеристики, можеме да создадеме комплетно нови четки кои се уникатни во нивната работа.

Можете да создадете четка што ја менува својата форма и големина додека цртате: четка која расејува во различни насоки, па дури и четка која станува се повеќе и помалку транспарентна додека создавате мозочен удар. Можностите се навистина бесконечни.

Ајде да создадеме брза четка за да ги демонстрираме можностите.
Создадете нов документ од 200х200px со бела позадина. Изберете ја алатката Brush и одберете ја првата поставка за четки во чевли за поставување четкички (активирана со кликнување на левото копче на глувчето на стрелката по тековната четка) во лентата со опции ( лентата за поставки ).

Изберете ја алатката Brush и одберете ја првата поставка за четки во чевли за поставување четкички (активирана со кликнување на левото копче на глувчето на стрелката по тековната четка) во лентата со опции ( лентата за поставки )

Одете напред и нацртајте произволна линија во активната област на слика со овие поставки. Изберете ја оној што сакате да го нацртате како боја во преден план, поставете го курсорот каде што сакате да започнете да цртате. Држете го левото копче на глувчето и создадете линија.

Држете го левото копче на глувчето и создадете линија

Поставување четки
Оваа поставка за четки создава тврда линија со големина од 1px. Можеме да прилагодиме некои од карактеристиките на оваа четка за да создадеме сосема поинаков ефект.
За да го промените поставувањето на четките, треба да отидете во палетата на четки (палетата за четки). За да го отворите, одете во менито Прозорец > Четки (Прозорец> Четки). Еве еден брз преглед на палетата.

Еве еден брз преглед на палетата

А - Подесувања за четки - различни поставки за избраната четка за печатење.
Б - Преглед на мозочен удар на четка (преглед на прегледот на четката) - преглед на тековниот преглед на четката, како ќе изгледа за време на употребата.
C - Избрана Совет на четкичка ( Избрана отпечаток од четка ) - отпечаток на тековно избраната четка.
Д - Форми на совети за четки - Список на достапни форми за печатење со четки.
E - Опции на четки (параметри на четката) - параметрите за конверзија на тековно избраната четка. Промените нема да бидат постојани сè додека не се зачува поставката на четката.

Во поставките Brush Tip Shapes , корисникот може да избере формулар од списокот на достапни форми (стандарден и дефиниран од корисникот).
Со кликнување на која било од различните поставки на четката лево, ќе се појави панел за поставки, кој може да се прилагоди според вашите преференции.
Во поставката Brush Tip Shape, поставете го дијаметарот на четката на 20px. Промена на дијаметарот, влијаете на големината на четката.

Сега одете во Shape Dynamics и поставете ја поставката за високи димензии на 100%. Со промена на динамиката на формата, ја прилагодувате промената на отпечатокот од четката за време на цртањето.

Конечно , одете во Scattering и поставете го распрскувачот на 300% со броење (број) 1.
Расејувањето влијае врз поставувањето и бројот на отпечатоци од четки.

( ако сакате да дознаете повеќе за алатката Brush (четка), повикајте се на оваа лекција )

Алатка за бришење Алатка за бришење  (Бришач) (Бришач).
Ние нема да навлегуваме во детали за работата на алатката Eraser (Eraser ), едноставно затоа што веќе сте доста свесни за работата на оваа алатка. Како да го разберете ова?
Значи, како и другите алатки за Photoshop, алатката за бришење користи четки кои ја менуваат големината (големината), формата (формата) и тврдоста (цврстината) на алатот. Во суштина, алатката за бришење е контролирана на ист начин како и алатката за четка, само што ја брише, наместо да црта.

Внимание! Ако избришете директно на слојот во позадина „Позадина“, го избришете со избраната боја како боја на позадина. Секогаш проверувајте ја бојата на позадината пред да го избришете слојот во позадина.

Алатка за корпи за бојадисување Алатка за корпи за бојадисување  (Пополнете) (Пополнете).
Алатката Paint Bucket (Пополнете ) се користи за пополнување на областа со една боја. Може да се искористи за да се пополни изборот со избрана боја во преден план (боја на преден план) или да се пополнат области со слика што се слични по боја на кои сте кликнале. За да го користите пополнувањето, одберете ја бојата во предниот дел (бојата на предниот дел) што сакате да ја пополните и кликнете некаде во активната област на сликата што сакате да ја пополните.

За да го користите пополнувањето, одберете ја бојата во предниот дел (бојата на предниот дел) што сакате да ја пополните и кликнете некаде во активната област на сликата што сакате да ја пополните

Алатка за градиент Алатка за градиент  (Градиент) (Градиент).
Алатката Градиент (градиент) е многу слична на алатката Paint Bucket (Пополнете) со тоа што ја исполнува целата област или изборот со бои. Меѓутоа, наместо да ја пополните областа со една боја, Г- зрачниот (градиент) создава серија на бои што се мешаат едни во други.

Кога ќе ја изберете алатката G radient (Gradient ), нејзините поставки можат да се променат во подигачот на градиент ( лоциран во панелот за поставки). G активниот (градиент) може да се создаде на активниот дел од сликата. За да го направите ова, држете го левото копче на глувчето и поставете го во насока во која сакате да го поставите. Ослободете го копчето каде што би сакале да престанете да го нанесувате градиентот.

Постојат 5 различни стилови на градиент кои можат да бидат избрани за да создадат различни ефекти. Можете да ги изберете во панелот за поставки.

( За повеќе информации за алатката, видете овде )

Од Дејвид Легет

Како да го разберете ова?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью