• Главная
 • Карта сайта
Не найдено

5 тајни за избор на алатки во Photoshop

Во Photoshop има две клучни алатки: правоаголни Во Photoshop има две клучни алатки: правоаголни  и алатки за елиптични марки  (правоаголни и овални изборни области) и тие заеднички заземаат позиција во алатникот и алатки за елиптични марки (правоаголни и овални изборни области) и тие заеднички заземаат позиција во алатникот. Еве некои работи што можеби не ги знаете за овие алатки.

Плоштади и кругови
Правоаголни и елиптични алатки за марки (правоаголни и овални изборни области) може да се користат за исцртување на редовни квадрати и кругови. Кога ќе кликнете и повлечете регион, држете го копчето Shift за да ја ограничите формата на круг или квадрат.

Кога ќе кликнете и повлечете регион, држете го копчето Shift за да ја ограничите формата на круг или квадрат

Дали кругот е квадрат? Не, благодарам!
Обидете се да нацртате круг или овален во фиксна положба на сликата, може да се збуни кога започнува цртежот на обликот. Круг или квадрат се нацрта како да е поставен во квадрат или правоаголна форма, така што ќе почнете да ги цртате од аголот на квадрат или правоаголен објект. Сето ова ја комплицира точната локација на сликата. За да ја поедноставите задачата, можете да ја исцртате формата од центарот нанадвор со држење на копчето Alt додека ја користите алатката за избор. Додадете го копчето Shift за да го држите овалот во кругот.

Додадете го копчето Shift за да го држите овалот во кругот

Вистинската фигура, но погрешната позиција?
Што правиш кога веќе си ја нацртал правилната форма, но на погрешно место на сликата? Не го пуштајте глувчето! Наместо тоа, држејќи го проредувачот, можете да ја преместите формата во саканата положба. Ослободете ја лентата за празно место, а потоа левото копче на глувчето за да го заклучите изборот на избраната позиција.

Ослободете ја лентата за празно место, а потоа левото копче на глувчето за да го заклучите изборот на избраната позиција

Вистинската фигура, но погрешниот пресврт?
Кога сакате да креирате обликувана форма, како што е правоаголник, квадрат или овална, прво создадете ја со помош на алатката за избор, не обрнувајќи внимание на ротацијата. Сега ослободете го копчето од глушецот и одберете Одбери > Трансформирај го изборот . Обликот сега покажува трансформирачки маркери кои можете да ги користите за да го ротирате. Притиснете го копчето Ctrl и можете да го повлечете аголот на обликот и да го искривувате. Притиснете Enter или Return за да ја примените трансформацијата и да ги отстраните маркерите. Сега можете да продолжите со работата со областа за избор.

Сега можете да продолжите со работата со областа за избор

Строга големина на селекција
Ако сакате да создадете област за избор со точни димензии, од паѓачкото мени Style , изберете Fixed Size . Напишете ги пикселите во ширина и висина во рамки и кликнете на сликата, изборот ќе се појави точно како што сте го навеле. Користете фиксен сооднос (фиксен сооднос) за да креирате избор со фиксен сооднос, на пример 1: 1,25, како што е прикажано овде.

Користете фиксен сооднос (фиксен сооднос) за да креирате избор со фиксен сооднос, на пример 1: 1,25, како што е прикажано овде

Следниот пат кога ќе треба да креирате избор на слика користејќи ја алатката за селекција, запомнете дека има многу повеќе функции отколку што изгледа на прв поглед.

Објавено од: Хелен Бредли
Превод: Александар Анцијерович
Изворна врска

Дали кругот е квадрат?
Вистинската фигура, но погрешната позиција?
Што правиш кога веќе си ја нацртал правилната форма, но на погрешно место на сликата?
Вистинската фигура, но погрешниот пресврт?
Новости
Провайдеры:
 • 08.09.2015

  Batyevka.NET предоставляет услуги доступа к сети Интернет на территории Соломенского района г. Киева.Наша миссия —... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  IPNET

  Компания IPNET — это крупнейший оператор и технологический лидер на рынке телекоммуникаций Киева. Мы предоставляем... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Boryspil.Net

  Интернет-провайдер «Boryspil.net» начал свою работу в 2008 году и на данный момент является одним из крупнейших поставщиков... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  4OKNET

  Наша компания работает в сфере телекоммуникационных услуг, а именно — предоставлении доступа в сеть интернет.Уже... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Телегруп

  ДП «Телегруп-Украина» – IT-компания с 15-летним опытом работы на рынке телекоммуникационных услуг, а также официальный... 
  Читать полностью

 • 08.09.2015
  Софтлинк

  Высокая скоростьМы являемся участником Украинского центра обмена трафиком (UA — IX) с включением 10 Гбит / сек... 
  Читать полностью